Плачеща Болонка

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Плачеща Болонка
Снимка: Wikipedia

Плачеща Болонка, известна още като Италианска Болонка, е куче, което е перфектен домашен любимец за хора, които нямат възможност да предоставят много място на любимеца си. Затова Плачеща Болонка е популярна сред любителите на кучета в големите градове. Тя е идеалният любимец за апартамент.

История на Плачеща Болонка

Плачещата Болонка произхожда от Италия, и по-точно от град Болоня, на който дължи наименованието си. Плачеща италианската болонка се нарича заради факта, че често от очите ѝ се отделя секрет, който прилича на истински сълзи. Кучетата от породата Плачеща Болонка стават популярни в Европа и в Русия още през XVI век и веднага стават задължителен аксесоар на аристократките. Във Франция Плачеща Болонка спечелва сърцето на мадам де Помпадур и тя не се разделя никога с любимката си. Руската императрица Екатерина Велика също е заобиколена от кученца от породата Плачеща Болонка. Въпреки че през вековете Плачеща Болонка е свикнала да живее в разкоша на големите дворцови зали, съвременните представители на породата лесно се приспособяват към градския начин на живот и се чувстват добре в малки жилища.

Стандарт на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка е дребно куче - мъжките представители достигат до 25 сантиметра и тежат до 4 килограма, женските плачещи болонки стават високи до 23 сантиметра и тежат до 3.5 килограма. Плачеща Болонка има издължено тяло и не особено дълги крайници. Муцуната на Плачеща Болонка е сравнително къса, с черен нос. Очите на кучетата от тази порода са тъмно кафяви и понякога могат да са почти черни. Над очите на Плачеща Болонка има козина, която не е препоръчително да се подстригва. Ушите на Плачеща Болонка са клепнали и сравнително дълги, покрити обилно с бяла пухкава козина. Цялото тяло и опашката на Плачеща Болонка е покрито с бяла козина, която е много мека, гъста и пухкава. Тя може да е както права, така и вълниста или почти къдрава. Плачеща Болонка може да е с чисто бяла козина, с бяла козина с кремави петна, както и с козина с кремав цвят. Много рядко се среща козина с тъмни петна, но те не се смятат за допустими.

Грижи за Плачеща Болонка

Козината на Плачеща Болонка изисква доста грижи, за да може кученцето да е винаги красиво и пухкаво. Тя трябва да се разресва всеки ден и веднъж месечно да се подстригва от специалист. Не трябва да се допуска сплъстяване на козината, тъй като единственият начин да се отстранят сплъстяванията е да се отрежат цели кичури, което вреди на красивия външен вид на кучето. Всеки ден трябва да се почистват очите на Плачеща Болонка, както и козината около тях, тъй като поради отделяния секрет тя може да промени цвета си към по-тъмен. За да не се случи това, козината около очите трябва да се почиства с памуче с хладка вода или със специални средства, които се предлагат в магазините за домашни любимци. Препоръчва се къпането на кучето да става три или четири пъти в годината, за да не се повреди защитният слой на козината. Болонката няма нужда от много дълги кучешки разходки, но с удоволствие ще ви придружи и за по-продължително излизане, ако имате достатъчно време за нея.

Обучение на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка е умно куче, но не трябва да се изисква прекалено много от него. Плачеща Болонка е готова да направи всичко, за да зарадва стопанина си, но тя може да научи предимно по-елементарни кучешки команди. Не е добре да учите Плачеща Болонка да прескача високи препятствия, защото това не е много подходящо за ставите ѝ. Обучението на Плачеща Болонка е добре да започне след четвъртия месец от раждането на кученцето.

Хранене на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка с удоволствие ще похапва специални гранулирани и консервирани храни за кучета от дребни породи, както и натурални продукти. Никога не давайте каквито и да е кокали на Плачеща Болонка, тъй като стомахът ѝ е прекалено деликатен за това и храненето с кокали може да завърши фатално за кучето. Ако храните Плачеща Болонка с натурални продукти, редовно добавяйте в менюто ѝ необходимите за здравето ѝ витамини и минерали. Плачеща Болонка може да консумира сварена обезкостена морска риба, сварено или печено телешко, агнешко, заешко, пилешко или пуешко месо и техните субпродукти. Плачеща Болонка може да хапва кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз за кучета, различни видове плодове и зеленчуци. Не е добре да давате на Плачеща Болонка прясно мляко, пържени и мазни храни, сурови яйца, сурова риба, пушени меса и пушена риба, пикантна и солена храна, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка може да страда от кучешка тазобедрена дисплазия и от проблеми със сърдечно-съдовата система. Плачеща Болонка може да има алергии към някои видове храни. Кучетата от породата Плачеща Болонка може да имат проблеми с ушите, а също така и с храносмилателната система.

Любопитни факти за Плачеща Болонка

Плачеща Болонка е изключително добро куче. То е в състояние цял ден да лежи в скута на стопанина си, където се чувства най-щастливо. Плачеща Болонка лесно се сприятелява както с непознати хора, така и с кучета и котки и дори с морски свинчета. Плачеща Болонка е весело куче, което винаги е готово да играе, но и да стои кротко до стопанина си, ако той има някакви проблеми. Плачеща Болонка е смятано за една от породите кучета за жени, но много често я предпочитат и мъже.

Недостатъци на Плачеща Болонка

Плачеща Болонка се чувства много зле, когато е далече от стопанина си. Ако се остави за много дълго време сама, Плачеща Болонка е в състояние да лае много и с часове, за да се опита да повика собственика си. Тя също така може да се опита да прегризе с малките си зъби вратата, за да се опита да излезе навън и да го открие.

Плачеща Болонка е много доверчиво същество и ако се разхожда навън без повод, лесно може да се отдалечи и да се сприятели с непознат, който да я вземе. Ако се изгуби кучето, много трудно може да намери пътя към вкъщи, тъй като вниманието ѝ постоянно ще се отвлича от различни интересни животни, хора и предмети по пътя и тя напълно ще изгуби ориентация. Плачеща Болонка може да приеме твърде зле смяната на стопанина си. От мъка понякога кучето не яде.

Ако си търсите кученце от породата, разгледайте тези обяви за плачеща болонка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest