Турски Ван

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Турски Ван

Турски Ван е красива котка, която е с добър характер и атрактивен външен вид, поради което е сред предпочитаните домашни любимци в Европа и в САЩ. Турски Ван е котка, която е с изключително развит интелект и заради това печели голяма популярност.

История на Турски Ван

Смята се, че котките от породата Турски Ван са обитавали Турция векове наред. Но популярността на тази порода става световна, след като през 1955 година английската фотографка Лара Лушингтън отива със своя колежка да снима езерото Ван и неговите околности.

Когато забелязват колко са красиви местните котки, англичанките не могат да отделят погледа си от тях. Преди да заминат за родината си, те взимат със себе си двойка от тези пухкави животни. Лара Лушингтън веднага се опитва да регистрира породата котки като нова и я нарича Турски Ван, за да подчертае произхода й.

След дълга борба тя успява да регистрира породата Турски Ван като официална едва през 1969 година. Лара Лушингтън се връща още веднъж в Турция, откъдето докарва още три представителки на същата порода. Постепенно тези красиви котки започват да се разпространяват из цяла Англия и Европа, а след това славата им стига и до САЩ. През 80-те години на ХХ век в САЩ започна развъждането на тази порода от селекционери и тя се превръща в една от най-търсените поради атрактивния външен вид на тези величествени котки.

Стандарт на Турски Ван

Турски Ван е едра котка, като мъжките могат да достигнат до 8 килограма при добро отглеждане, а женските могат да станат тежки до 6 килограма. Тялото на Турски Ван е леко издължена, опашката е дълга и пухкава. Крайниците не са много дълги, но са силни и мускулести. Турски Ван се отличава с това, че има много силно развити мускули на раменете. Главата на Турския Ван е с формата на обърнат триъгълник. Шията е силна и мускулеста. Очите са разположени леко скосено и са овални.

Котка Турски Ван

Те трябва да са изумрудено зелени, ярко сини или кехлибарено жълти. Ушите на Турския Ван са едри и в тях може да има кичури козина. Ушите са с бяла козина, но тя е толкова фина, че розовата кожа на ушите сякаш е прозрачна и свети, ако е до източник на светлина. Носът на Турския Ван е розов, може да е с кафеникави петънца. Козината му е дълга и пухкава, искрящо бяла, с кафеникави или черни петна по главата. Около устата на Турския Ван може да има кафяви петна. Опашката на котките от породата Турски Ван е червеникаво кафеникава, може да има по-тъмни или по-светли райета. Лапите на Турски Ван са овални, възглавничките на лапите са розови.

Грижи за Турски Ван

Козината на Турски Ван има нужда от добри грижи, за да изглежда перфектно. Тя трябва да се разресва поне през ден, за да не се сплъстява, като особено внимание трябва да се обръща на опашката. През първите шест месеца от живота си котенцата от породата Турски Ван са изключително подвижни и могат да обърнат къщата с главата надолу, ако нямат достатъчно котешки играчки, за да има какво да правят.

Те са много игриви котки и постоянно имат нужда да им се обръща внимание. Котките от породата Турски Ван може да се къпят не по-често от два или три пъти в годината с котешки шампоан, и то ако се налага. Не е добре леглото на Турски Ван да е в близост до врати, за да не стои котката на течение. Очите и ушите на котките от породата Турски Ван трябва да се проверяват редовно, за да избегнат усложнения от инфекции.

Обучение на Турски Ван

Турски Ван е много интелигентно животно и може да бъде научено на различни по сложност трикове. С котешки лакомства и добри думи, съчетани с погалване, обучението на Турски Ван може да започне след шестия месец от раждането на котенцето. Турски Ван не трябва да бъде наказван при неподчинение, тъй като това е котка с независим характер и понякога взима самостоятелни решения.

Хранене на Турски Ван

Турски Ван може да прояви претенции по отношение на храната, затова всеки стопанин сам разбира с какво да храни любимката си. Може да предложите на котката от породата Турски Ван както консервирани и гранулирани храни за котки от премиум клас, така и натурални продукти. Турски Ван може да прояви интерес към пилешко или заешко месо, към агнешко, пуешко или телешко месо, които са били изпечени или сварени.

Порода Турски Ван

Турски Ван рядко харесва субпродукти, но все пак може да й се дават като допълнение към менюто. Не е добре да храните Турски Ван със свинско месо, както и със сурова риба. Не се препоръчва да храните котка от породата Турски Ван с тестени и сладки изделия, с пикантна и пържена храна, както и с прекалено солена храна. Може да давате на Турски Ван зеленчуци - сварени и сурови, нискомаслена сметана и извара, кисело мляко, сварени яйца, сварен ориз, сварена обезкостена риба.

Заболявания на Турски Ван

Турски Ван може да страда от заболявания на сърдечно-съдовата система, както и от котешки заболявания на очите. Турски Ван може да развие алергия към определени храни, затова трябва да разберете към каква храна е по-чувствителен вашият любимец.

Любопитни факти за Турски Ван

Турски Ван не е от котките, които ще искат да седят през цялото време в скута на стопанина си. Тя дори категорично може да откаже да бъде взимана на ръце, но с удоволствие ще лежи или ще седи в близост до собственика си. Турски Ван може да се опитва да доминира над стопанина си, но е добре да му се покаже кой е лидерът в отношенията.

Интересен факт е, че за разлика от повечето котки Турски Ван е направо влюбена във водата котка. Тя с удоволствие ще влезе в топла вана и дори ще плува в нея. Във водата обаче не трябва да има пяна или шампоан, за да не пострада защитният слой на козината на котката.

В родината си Турски Ван лови риба в реките и не се страхува да влиза в тях. Котките от тази порода са като омагьосани, когато видят течаща вода и могат да я гледат много дълго време, без да помръднат. Турски Ван с удоволствие ще играе със струя вода, но ако имате аквариум с рибки, трябва да е далече от обсега на котката от тази порода.

Недостатъци на Турски Ван

Турски Ван много бързо се научава как се отварят вратите на шкафовете в дома на стопанина й и редовно го прави, затова е добре да се обезопасят със специални ключалки. Турски Ван има склонност да се катери нависоко и обича да виси върху пердета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest