Айну

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Порода Айну
Снимка: animalsbreeds

Айну, известно и като Хокайдо, е японска порода кучета, която е известна с изключителната си интелигентност и привързаността си към стопаните. Айну е верен пазач и перфектен домашен любимец за семейства с деца, за които се грижи като бавачка. Той наподобява малко акита ину и шиба ину.

История на Айну

Историята на Айну, популярно с името Айну Кен, започва преди повече от три хилядолетия, когато тези красиви кучета се появяват в Япония. Умните и издържливи животни се преместват в Страната на изгряващото слънце заедно с народа айну, на когото породата дължи наименованието си.

Народът айну се премества на японския остров Хокайдо, където заживява заедно със силните си кучета, използвани за лов на мечки и на други едри животни. Айну са универсални кучета - те са се използвали от едноименния народ като кучета за теглене на товари, а също така и като пазачи и помощници в лова.

По време на Втората Световна война кучетата от породата Айну участват в операции по залавянето на избягали военопленници. След като войната приключила, кучетата от породата Айну станали излишни и започнало тяхното унищожение. С помощта на няколко любители на породата японски селекционери успели да възвърнат породата към предишния й блясък, но все още се работи по увеличаване на броя на представителите й. Айну са със статут на национално достояние на Япония и е много сложно кученце от тази порода да напусне пределите на държавата.

Айну
Снимка: animalsbreeds

Стандарт на Айну

Айну е мускулесто куче, което е средно по размер. Мъжките представители на породата достигат до 52 сантиметра и тежат до 26 килограма, женските стават високи до 48 сантиметра и тежат до 24 килограма. Гръдният кош на Айну е добре развит, коремът е прибран, крайниците са силни и мускулести. Главата на Айну е с особена клиновидна форма, която прилича на лисича. Муцуната не е много издължена, с черен нос. Очите на Айну са тъмни на цвят, не са много големи. Те са с бадемовидна форма и са леко скосени.

Ушите на Айну са с триъгълна форма, изправени и леко наклонени напред. Опашката на кучетата от породата Айну е дълга и пухкава и е завита над гърба. Козината на Айну е твърда на пипане, с мек долен слой. Тя е къса и е едноцветна или двуцветна. От едноцветните се допускат черна, кафява, бежова и червеникаво кафява козина, а от двуцветните - ивици на черен, червеникаво кафяв или белезникав основен фон.

Грижи за Айну

Козината на Айну не изисква прекалено много грижи - достатъчно е два пъти седмично да се разресва с гъст гребен или да се минава с влажна кърпа за отстраняване на излишните мъртви косъмчета. Очите на Айну, които са податливи към инфекции, е добре да се проверяват, за да не се получат усложнения. Айну може да живее навън и ще е щастливо, ако стопанинът му има къща с двор. Айну може да се приспособи и към начина на живот в апартамент, но има нужда от много разходки, за да се чувства добре.

Ако се разхожда без повод, Айну може да избяга, докато се опитва да хване котка или друго животинче, защото има силно развит ловен инстинкт и обича да тича с километри. Айну има нужда да се чувства полезно, затова през зимата е добре да му се дава възможност да тегли шейна, а през лятото да участва в игри с дърпане и теглене.

Обучение на Айну

Айну е много умно, но своенравно куче, което е свикнало да взима самостоятелни решения. Гордият и независим характер на Айну не трябва да се пречупва, но е добре стопанинът му да подходи към обучението категорично, без в същото време да използва физически наказания. Обучението на Айну е добре да започне след третия му месец и постепенно да се усложняват командите и продължителността на обучителния процес. Айну лесно може да се научи да участва в различни видове състезания за кучета и за него ще е въпроса на чест да направи всичко възможно, зад а зарадва стопанина си и да спечели надпреварата.

Хранене на Айну

Айну е куче, което има нужда от храна с високо количество протеини, тъй като му е необходимо да си набавя необходимите вещества, за да има енергия. Айну може да се храни с консервирани и гранулирани храни за кучета от премиум клас или с качествени натурални продукти. Айну с удоволствие ще хапва сварена обезкостена риба, печено или сварено пилешко, телешко, пуешко, заешко, агнешко и дивеч, а също така и техните субпродукти.

Свинското месо не е подходящо за кучетата от породата Айну, както и суровата риба, суровите яйца и тръбните кокали. Менюто на Айну може да се допълва с твърдо сварени яйца, сварен ориз, попарени и охладени овесени ядки, различни плодове и зеленчуци, както и необходимите за здравето му витамини и минерали. Кисело-млечните продукти също са подходящи за Айну за разлика от прясното мляко. Не е добре да се дава на Айну мазно и пържено, сладко и пикантно, тестени изделия, пушени салами и пушена риба, прекалено гореща или прекалено студена храна.

Заболявания на Айну

хокайдо
Снимка: animalsbreeds

Кучето от породата Айну може да има проблеми с очите и да страда от тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. Възможни са проблеми с храносмилателната система, както и с отделителната система. Айну може да страда от превъртане на стомаха, затова нее добре да се движи активно час и половина след обилно хранене.

Любопитни факти за Айну

Айну е перфектен пазач и ще е готов да жертва живота си, за да защити стопанина си и имуществото му. Айну ще е верен приятел на деца над 10-годишна възраст, но не се препоръчва представителите на тази порода да се оставят насаме с малки деца, тъй като могат да ги наранят, без да искат.

Недостатъци на Айну

Кучетата от породата Айну са много недоверчиви към непознати и могат да проявят агресия спрямо тях, особено ако решат, че те са заплаха за стопанина им. Айну е ревнивец, който не може да понесе стопанинът му да обръща внимание на друго животно, затова не е препоръчително да се правят опити за сприятеляване на кучето от тази порода с друг домашен любимец.

Ако не изразходва енергията си, Айну може да се превърне в агресивно куче или да превърнe енергията си в деструктивна. Не се препоръчва Айну да се отглежда от хора без опит с кучета, които имат независим характер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest