Бордър Териер

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Бордър Териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Бордър Териер е признат за един от най-малките служебни териери. Този симпатичен малък домашен любимец, който е предпочитан от жителите на големите градове, е перфектен помощник на фермери и ловци. Бордър Териер е куче, което винаги е в добро настроение и е готово за игри.

История на Бордър Териер

Историята на Бордър Териер започва през XVIII на границата на Англия и Шотландия и точно поради това наименованието на породата включва думата "бордър", което означава граница. Тези малки, но много издържливи кучета се използвали за лов на лисици и язовци. Дребният им размер им позволявал да се мушкат в дупките на дивите животни, а дългите крака били необходими, за да успяват малките кучета да не изостават от конете, върху които яздели ловците. Бордър Териерът трябвало да има козина, която да го пази от студ, влага и от рани, а освен това да е с характер, който да има известна злоба, за да атакува кучето дребни хищници.

Бордър Териер се е получил в резултат на кръстосването на английски и шотландски териери, от които е получил перфектни работни качества - бързина, пъргавина, смелост и издържливост. Когато се използвал за лов, Бордър Териер винаги работел в група с други кучета от своята порода или с гончета. Всички тези качества направили кучетата от породата Бордър Териер незаменими помощници на ловците и затова те се използват за лов и днес. Породата Бордър Териер била официално призната през 1920 година и тези малки умни кучета бързо станали популярни в много страни.

Стандарт на Бордър Териер

Мъжките представители на породата Бордър Териер достигат до 34 сантиметра височина и тежат до 7 килограма, женските стават високи до 32 сантиметра и тежат до 6.5 килограма. Главата на Бордър Териер прилича на главата на видра. Черепът е сравнително широк, муцуната е къса, с черен или тъмно кафяв нос. Очите на Бордър Териер са тъмно кафяви. Ушите на кучетата от тази порода са малки, с триъгълна форма, клепнали или изправени и с клепнали краища. Опашката на Бордър Териер е сравнително къса и разположена доста високо.

Порода Бордър Териер

Кучето от тази порода никога не държи опашката си завита над гърба. Крайниците на Бордър Териер са дълги и мускулести. Козината на Бордър Териер е гъста и права, на пипане е доста груба, но долният слой е мек. Козината на Бордър Териер може да е оцветена в комбинация, известна като сол и пипер - черно-бели пръски по цялото тяло, от което то придобива сивкаво белезникав цвят. Козината на кучетата от тази порода може също така да е с цвят на пшеница, рижава с тъмни петна, синкаво сива с тъмни петна. Бордър Териер има характерна брада и мустаци, които се оформят от по-дългата козина на главата му.

Грижи за Бордър Териер

Бордър Териер има нужда от възможност да изразходва огромния си запас от енергия, затова е добре ако може да живее на двор. Но това малко куче се чувства прекрасно и в апартамент, стига да му се осигурява възможност да излиза на дълги разходки и от време на време да може да потича на воля. Козината му няма нужда от много грижи, но два пъти седмично е добре да се разресва, а къпането да става не по-често от три или четири пъти в годината. Бордър Териер с удоволствие ще придружава стопанина си навсякъде, особено ако може да тича до него свободно. Разходките сред природата са любими на кучетата от тази порода. Бордър Териер е сред породите, които могат да спечелят състезание по аджилити.

Обучение на Бордър Териер

Бордър Териер е куче, за което обучението е истинска радост. Кучетата от тази порода с удоволствие се научават на нови команди и винаги са готови за още. Обучението на Бордър Териер може да започне след третия месец на кученцето.

Хранене на Бордър Териер

Бордър Териер е куче, което няма претенции към храната, така че може да го храните с гранулирани или консервирани кучешки храни от висок клас, или да изберете хранене с натурални продукти. Ако храните Бордър Териер с натурални продукти, добавяйте редовно в менюто му витамини и минерали. За Бордър Териер са подходящи всички видове месо и субпродукти освен овнешкото и свинското месо и техните субпродукти.

Може да допълвате менюто на Бордър Териер с обезкостена сварена или печена риба, сварени яйца и сварен ориз, различни видове зеленчуци - сварени или сурови, както и с някои видове плодове. Киселото мляко и изварата допълват менюто на Бордър Териер, но прясното мляко категорично не се препоръчва. Тръбните кокали, мазните храни, пикантните и пържените храни, тестените и сладките изделия не са подходящи за кучетата от тази порода.

Кученце Бордър Териер

Заболявания на Бордър Териер

Бордър Териер е здрава порода, но може да страда от дерматологични проблеми и от заболявания на очите. Възможно е Бордър Териер да страда от проблеми на храносмилателната система.

Любопитни факти за Бордър Териер

Бордър Териер е типичен представител на териерите - той винаги е пълен с енергия и готов за действие. Въпреки вродената си непоносимост към лисици, кучето от породата Бордър Териер лесно става приятел с други домашни любимци. Бордър Териер, за разлика от някои породи териери, се разбира прекрасно с деца и е любвеобилен приятел на четири лапи.

Бордър Териер обича да участва в лов и колкото е по-трудна работата му по време на лова, толкова по-интересно е за кучето от тази порода. Кучета от породата Бордър Териер са разпространени много в Швеция, Финландия, САЩ и други държави. Сред почитателите на тази порода са холандското кралско семейство, както и известни немски политици. По време на лов Бордър Териер може да се прояви като зъл, но в дома си ще се държи като котенце и ще иска постоянно да го гушкат.

Недостатъци на Бордър Териер

Бордър Териер се държи с известни резерви към непознати и е възможно да прояви агресия към тях, ако прецени, че може да са опасни за стопанина му. Бордър Териер може да превърне енергията си в деструктивна и да унищожава мебели и друга покъщнина, ако няма възможност да тича и да играе достатъчно. Ако живее на двор, Бордър Териер може да го превърне в гледка, типична за бойно поле, тъй като кучетата от тази порода много обичат да копаят дупки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest