Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи за козината на кучето

Грижи за козината на кучето

Грижи за козината на куче

Кучетата са не само най-верните приятели на човека, но и тези, които го даряват с огромна радост. Освен радостта, която Ви носят обаче, трябва да имате предвид, че тези животни изискват и много грижи, състоящи се не само в това да ги нахраните, напоите и да ги разходите, но и други по-специфични дейности, каквито например изискват поддръжката на козината им. Ето защо тук ще Ви запознаем с основните грижи, които трябва да полагате за кучешката козина:

- Ако не сте толкова търпеливи, или просто не разполагате с достатъчно време, е добре да избирате куче за своя дом, което е с гладка и къса козина, която не изисква толкова много грижи. Така например за кучета като боксерите, пойнтерите и доберманите няма да се налага да ги изчетквате повече от веднъж седмично;

- Използването на четката при кучетата обаче е задължително, независимо от козината им. Освен че по този начин пада излишната козина, Вие масажирате кучето си, докато го четкате, увеличавайки притока на кръв към кожата му;

- Ако отглеждате по-дългокосмести кучета, е добре да използвате четки с гъст гребен. Такива породи са колитата, кокер шпаньолите, сетерите, немските овчарки и др. ;

- Четкането, както и разресването на козината на кучето, винаги трябва да става в посока от главата към задницата, като се приключва с крайниците и опашката;

- Най-трудна е поддръжката на кучета, които са хем с твърд, хем с гъст косъм. Такива домашни любимци се разресват не с обикновена четка, а с гребен с редки зъбци. В противен случай козината им ще започне да се заплита в четката и четкането ще се превърне в болезнена процедура за тях;

- Някои породи кучета изискват и подстригване. Това не е принцип просто на естетика, а се налага когато кучето започва да си сменя козината и когато то е с гъста и твърда козина. Типичен пример за такива кучета са пуделите, фокстериерите, ерделтериерите и др. Добре е това подстригване, което е познато като триминг, да бъде извършвано от специалист, защото в почти всички случаи отнема повече от час;

- Има и такива породи, при които може от една страна подстригването да е задължително, но същевременно да бъдат оставяни зони, където да не се намесва специалист с ножица. Именно тези зони трябва да се разресват всеки ден и то по възможност по няколко пъти.

Защо да къпем кучето

Това е важна част от грижата за кучешката козина. Къпането на кучето при нужда е важна част от общата грижа за домашните любимци. За кучета със здрава кожа и здрава козина най-честата причина да се къпят е да премахнете неприятна миризма или защото те са натрупали мръсотия върху козината си.

Къпане на куче

Предимствата на къпането могат да включват почистване на кожата и козината, което спомага за премахване на падналата козина, люспички и мръсотия и подобрява блясъка на косъма.

За кучета със специфични кожни състояния къпането може да е част от техния план за лечение, както е препоръчано от техния ветеринарен лекар.

Колко често да къпете кучето си

Това е въпрос, който има различен отговор за всяко куче. И зависи от типа козина на кучето. По същество кучетата трябва да се къпят само когато е необходимо.

Къпането обикновено се изисква, когато кучето мирише лошо или е натрупало мръсотия/кал върху козината си.

Така че, ако вашето куче мирише нормално (като се помни, че повечето кучета имат здравословна кучешка миризма, която не е неприятна) и не са мръсни, тогава къпането вероятно не е необходимо на този етап. Разбира се, след разходка можете да обртривате с мокра кърпа лапите на кучето и долната част на краката. И евентуално някои запрашени участъци, ако животното се е въргаляло. Не се препоръчва обаче да вкарвате цялото куче под душа след всяко излизане навън, в случай че то е чисто.

Ако кучетата се къпят твърде често, това може да изсуши кожата и козината им и може да причини проблеми.

Кучетата с кожни проблеми може да изискват различни схеми за къпане като част от техния план за лечение и местният ветеринарен лекар може да ви даде съвет.

Други кучета, които обичат да плуват, може да изискват по-малко къпане, тъй като тази дейност може да функционира като баня. Не забравяйте, че ако позволите на кучето си да плува от време на време, трябва да го наблюдавате през цялото време и да се придържате към безопасни и плитки води, където вашето куче винаги може да докосне земята.

Избор на кучешки шампоан

Вашата местна ветеринарна клиника може да ви даде съвети за най-подходящите продукти за кучешка козина. Изберете шампоан, специално създаден за кучета. Кучетата имат чувствителна кожа и pH на кожата им е различно от pH на човешката кожа, така че човешки шампоан не трябва да се използват на кучета.

За кучета със здрава козина и кожа изберете мек и нежен хипоалергенен шампоан. За кучета с кожни заболявания местният ветеринарен лекар може да ви посъветва какъв тип шампоан или продукт да използвате, за да помогнете за управление или лечение на специфични кожни проблеми, съветват от rspcapetinsurance.org.au.

Можете също да опитате да приложите лек и нежен хипоалергенен кучешки балсам за изплакване след измиване с шампоан, за да предотвратите сухота след измиване с шампоан.

Тествайте най-напред малко количество продукти върху козината на кучето, за да сте сигурни, че няма реакция или дразнене. Ако кучето ви изглежда раздразнено изобщо - говорете с вашия ветеринар и опитайте друг продукт, който не предизвиква дразнене.

Къде да изкъпем кучето?

Подсушаване на козината на кучето

На открито

За някои кучета може да е най-лесно да бъдат къпани навън. По този начин собствениците могат да избегнат повдигането, особено на кучета със среден до голям размер. Това може да бъде и добър вариант за кучета, които се опитват да скочат от ваната.

Някои собственици избират да използват градински маркуч, поставен на ниско налягане. Винаги тествайте температурата на водата в маркуча, тъй като през лятото водата може да е доста гореща в началото, така че ще трябва да изчакате, докато изстине, преди да я използвате. Ако времето е по-хладно, може да се наложи използването на кофи, пълни с удобна, топла вода, тъй като водата в маркуча може да е твърде студена.

Във ваната

За други кучета може да е подходяща вана, леген или корито. Наблюдавайте вашия домашен любимец, ако той изглежда разстроен или стресиран. Ако използвате вана, винаги контролирайте кучето си и наблюдавайте нивото на водата. Ако сте невнимателни кучето може да се удави, да се изплаши или да стане агресивно Тествайте температурата на водата, за да се уверите, че тя е подходяща и топла, като се уверите, че не е прекалено горещо или студено, така че кучето ви да е щастливо. Също така е препоръчително да се използва само ниско течение и леко налягане на водата.

Поставете неплъзгаща се постелка (става и кърпа) на пода на ваната, за да предотвратите всякакво подхлъзване или нараняване. Това също ще помогне на вашето куче да се чувства по-комфортно, тъй като кучетата обичат да са на сигурни повърхности. Можете също така да поставите няколко неплъзгащи се постелки до ваната и около банята, за да направите общата площ по-малко хлъзгава.

Сушене на кучешката козина

Въпреки че кучетата са склонни инстинктивно да се отърсят от излишната вода след намокряне, вероятно допълнително ще трябва да им помогнете да изсъхнат с някои големи абсорбиращи кърпи. След това повечето кучета могат да се оставят да изсъхнат по естествен път.

Избягвайте използването на сешоари за коса, тъй като повечето кучета не обичат въздушната струя срещу тях.

Ако сешоарите за коса са неизбежни, винаги вземете всички мерки за безопасност. Непрекъснато контролирайте кучето по всяко време, избягвайте областта на главата и се уверете, че въздухът винаги е с комфортна температура (не твърде топла или гореща). Сешоарът също трябва да се поставя далече от кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest