Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Невероятни факти за мравките

Невероятни факти за мравките

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Мравки

Мравките, които са едни от най-организираните представители на животинския свят, крият много все още неразгадани тайни. От десетилетия учените спорят защо част от мравките просто живеят в мравуняка, без да излизат от него и без да вършат никаква работа.

За разлика от много други животни и насекоми мравките нямат нищо против да похапват така наречения джънк фуд - чипс, пържени картофки, хамбургери и други храни, които се смятат за вредни.

Въпреки че за микроскопичните си размери мравките са доста интелигентни, понякога те попадат в плен на собственото си объркване. Някои видове пеперуди снасят яйцата си в близост до мравуняци и мравките ги мислят за свои. Те ги вкарват в мравуняка и ги хранят, а след това, когато яйцето се превърне в какавида, го изхвърлят навън.

Мравките създават свои собствени тоалетни в мравуняците. Те се намират в специални помещения, които са най-отдалечени от кралицата, която по цял ден снася яйца. В тези помещения мравките събират отпадъците от жизнената си дейност в ъглите, а след това ги изнасят.

Когато се разболеят, и това е най-често предизвикано от гъбички, мравките започват да се хранят само с растения, които съдържат свободни радикали. Така те успяват да се преборят с инфекцията и да оцелеят. Интересен факт е, че мравките могат да усещат несигурност.

След изследване, проведено над стотици мравки в САЩ, станало ясно, че когато една мравка се сблъска с непредвидена ситуация, тя дълго време стои, без да мърда, и не излъчва феромони, за да я последват събратята ѝ. Това означава, че мравките могат да осъзнаят, че не могат да се справят с дадена ситуация.

Мравка

Мъжките мравки имат само хромозоми, наследени от майката, тъй като те се появяват от неоплодени яйца. Женските мравки се появяват на бял свят от оплодени яйца и имат два вида хромозоми - наследени както от кралицата майка, така и от бащата.

Мравките отброяват крачките си, за да могат да се върнат обратно в мравуняка си. След редица изследвания на учени от Англия станало ясно, че мравките правят еднакви по дължина крачки, независимо от това дали краката им са били изкуствено скъсени.

Някои видове мравки се размножават с помощта на клониране. Така например мравките-амазонки са само женски. Тъй като в никой от мравуняците с този вид мравки не са открити мъжки, според учените те се размножават на принципа на клонирането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest