miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Разкриха какво сънуват кучетата!

Разкриха какво сънуват кучетата!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Спящо Куче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако сте собственици на кучета, навярно поне веднъж ви е правило впечатление как кучето ви потрепва с крачета, докато спи, или пък скимти. Тогава няма начин да не сте се запитали какво ли сънува вашият четириног приятел.

Е, изглежда този въпрос не интересува само вас, но и няколко учени, заели се сериозно с изследването на кучешките сънища. Сега те са убедени, че сънища на кучетата не се различават кой знае колко от тези на хората, пише изданието Метро.

По думите на д-р Станли Корън от университета в Британска Колумбия сходството между присъниците на хората и палетата не трябва да ни изненадва чак толкова, имайки предвид приликите между двата вида от гледна точка на генетиката.

Специалистите посочват и кои са признаците, по които можем да заключим, че нашият домашен любимец сънува - налице е неравномерно дишане, очите на животното се движат, въпреки че клепачите му остават затворени. Освен това лапичките му рязко потръпват.

Учените са открили, че бебетата кученца имат по-продължителни сънища, при които се наблюдава бързо движение на очите. Причината за това явление се крие във факта, че като по-малки екземпляри, те трябва да обработят по-голямо количество информация.

Разбира се, специалистите се опитват да разберат какво точно сънуват кучетата. Д-р Корън е на мнение, че в техните сънища присъстват сцени от тяхното ежедневие. Така например според специалиста пойнтерът вижда насън уловени птици, а немската овчарка - крадци.

Това не е първото изследване, разглеждало кучешките сънища. Резултатите от друго подобно проучване също показаха, че кучешките сънища най-вероятно са сходни с тези на хората.

Има данни също така, че сънищата зависят от породата на дадено куче, както и какво се случва в ежедневието му.

Смята се също така, че подобно на нас кучетата имат както кошмари, така и приятни сънища. За разлика от хората обаче кучетата обикновено спят много леко и са в състояние да се събудят и при най-лекия шум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest