miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Кои са най-дългите водни обитатели?

Кои са най-дългите водни обитатели?

Нина НордНина Норд
Джедай
226141
Кит

Най-дългият воден обитател е синият кит - той може да достигне до 37 метра дължина. Напоследък се срещат рядко китове, които са дълги повече от 30 метра, и според специалистите това се дължи на факта, че постоянно са преследвани, което пречи на правилното им развитие.

Друг воден жител е финвалът, който е дълъг до 26 метра. Финвалът тежи до 70 тона и размерът му варира в зависимост от полукълбото, което обитава. Финвалите на Южното полукълбо стигат до 26 метра, а тези на Северното - едва до 24 метра дължина.

Кашалотът расте до края на живота си и интересното при този вид е, че мъжките са два пъти по-дълги от женските. Средната дължина на мъжките кашалоти е около 20 метра, а женските рядко стават по-дълги от 10 метра. Друг воден реордьор е гладкият кит - той достига до 19 метра и тежи до 60 тона. Една четвърт от дължината на гладкия кит се пада на главата му, и една четвърт - на опашката.

Гърбатият кит също е сред водните гиганти - той е дълъг около 15 метра.

Финвал

Китовата акула - най-голямата сред всички акули и сред всички риби, достига до 14 метра дължина, но има няколко случая на регистрирани наблюдения на китова акула с дължина около 20 метра. Китовата акула не напада нито хора, нито риби, тя се храни само с планктон.

Гигантската акула е по-малка - тя достига до 10 метра, а теглото ѝ е около 4 тона, но и тя, както китовата акула, се храни не с риба, а с планктон. Тя плува с отворена уста, като успява да филтрира по около 2000 тона вода на час, за да погълне планктон.

За разлика от нея друг воден обитател - косатката, е опасен хищник. Тя достига до 10 метра дължина и тежи около 7 тона. Косатката е най-големият хищник, който обитава Световния океан. Женските косатки са дълги до 7 метра, но тежат около 4 тона - почти два пъти по-малко от мъжките.

Риба трион

Рибата-трион може да достигне до 7 метра дължина. Тя се отличава от останалите риби с огромен израстък в предната част на главата, който прилича на трион. Този своеобразен трион служи на рибата, за да открива с него плячката си и да я убива, като я набожда на зъбите на триона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest