miau.bg»Статии»Живини»Столицата гъмжи от бездомни котки!

Столицата гъмжи от бездомни котки!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k730
безпризорни животни
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Броят на безпризорните кучета в София е намалял за последните няколко години. За сметка на това обаче се наблюдава покачване на котките, живееща по улиците, сочат данни за преброяване на фондация Четири лапи, изнесени от д-р Марина Иванова, директор на фондацията, по време на пресконференция в Столичната община.

Причините за намаляване на броят на бездомните палета са различни, но една от тях е именно кастрацията на кучетата. Същевременно се покачва и броят на осиновените палета, което също е много добра новина.

Хората все по-често избират да вземат домашен любимец от приют за безпризорни животни, отколкото да броят крупна сума пари, за да се сдобият с четириног приятел.

От фондацията също така излагат наблюдения, че като цяло бездомните кучета са в добро физическо състояние. Има сведения и че за някои от тях се грижат гражданите, което показва, че обществото взима отношение по въпроса с техния здравен статус.

Според изложената информация от 2007 година до 2015 година броят на уличните песове е намалял от 11 124 на 3844, като тези, които са останали, се класифицират като застаряващи и безобидни за гражданите.

Проблемът с безпризорните животните по столичните улици обаче все още е актуален, защото се наблюдава увеличение на безстопанствени котки.

Дали заради осезаемата липса на кучета или по други причини, броят на писаните значително е нараснал. Ето защо към общинската ветеринарна клиника ще бъде рехабилитирана допълнителна сграда, където да се осъществяват безплатно обезпаразитяване и кастриране на котките.

За да може да се контролира броят им обаче, няма да помогне само кастрацията, но и поемането на по-голяма отговорност от страна на хората.

Не бива да забравяме, че стопани, които изхвърлят животните си навън, до голяма степен допринасят за покачването както на кучешката, така и на котешката популация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest