miau.bg»Статии»Живини»Най-старата птица в света се грижи за 40-тото си бебе

Най-старата птица в света се грижи за 40-тото си бебе

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k735
Албатрос
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Най-старата птица в света отглежда своето четиридесето отроче. Пернатото, което е албатрос, е кръстено Уиздъм и според учените е на цели 63 години. В момента възрастното животно се намира в резерват на атола Мидуей в Тихия океан, предават западни издания.

Независимо от годините си мама Уиздъм още се изявява като пълноценен родител. Персоналът в резервата е наблюдавал възрастната птица, докато е снасяла яйцето си в края на миналата календарна година, а след това, докато го мъти.

По-късно женският албатрос е отлетял, за да търси храна и е оставил яйцето на грижите на своя партньор. Четиридесетото бебе на Уиздъм се е появило на бял свят в началото на този месец, а малко след това майка му се е върнала, за да отмени бащата в грижите за малкото.

В момента възрастната птица полага всички грижи за мъника, който е със сива и много рошава перушинка. Той е наречен Кукини от персонала на резервата.

Изглежда, че албатросът Уиздъм е най-старата птица, известна на учените. Тя е маркирана с пръстен през далечната 1965 година, когато се грижела за малки.

Пръстенът на животното е поставен от биолога Чандлър Робинс, който в момента е на почти 100 години. Изчислено е, че оттогава до днес тя е изминала над 4.8 милиона километра.

През живота си Уиздъм е преживяла какви ли не трудности, но все пак винаги е успявала да оцелее. Птицата е успяла да се спаси дори от страшното цунами, станало в Япония през 2011 година.

Албатросите са едни от най-интересните птици. Те прекарват почти целия си живот, носейки се над водата, като понякога дори могат да заспят в това положение. Те са моногамни животни и обикновено формиралите се двойки се запазват до края на живота на птиците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest