miau.bg»Статии»Живини»Конете могат да разчитат човешките изражения

Конете могат да разчитат човешките изражения

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k804
Коне

Конете са изключително силни, красиви, но и умни животни, категорични са учените. Поредното доказателство за последното беше поднесено и от специалисти от университета на Съсекс. Конете имат имат умението да разчитат израженията на лицата ни, гласи ново изследване, проведено от тях и цитирано от изданието Дейли експрес.

Проучването е доста интересно, тъй като е първото по рода си. В хода на изследването британските учени стигнали до изводите, че конете не са никак безразлични към човешките изражения и правят разлика между весели и разгневени лица.

По време на любопитното проучване специалистите анализирали поведението на двадесет и осем жребци. За целите на изследването животните трябвало да наблюдават фотоси на мъже с различни физиономии. Оказало се, че в конете реагират различни при вида на щастливите и гневни изражения.

Наблюдавайки втория вид снимки, конете си служели най-вече с лявото око. Според учените това е знак, че те улавят негативни сигнали, а освен това се наблюдава и промяна в сърдечния им ритъм, което също може да се свърже със стресови явления.

Поведението на конете показва, че те могат да разобличат гнева, изписан на човешкото лице, смятат учените.

Специалистите са открили също така, че жребците имат по-изразени реакции при наличие на гневни лица, отколкото при такива, които са щастливи.

Кон

Според тях тази особеност се дължи на факта, че за представителите на животинския свят е по-значимо да откриват заплахите около себе си, а гневното изражение може да подсказва именно за наличието на такава.

Разчитането на гняв по човешките лица е умение, което позволява на конете да предусетят заплашително поведение от страна на хората. Например то може да подсказва за груба езда.

Направеното изследване е интересно по много причини, но според изследователите то е особено ценно, най-вече защото разкрива, че конете разполагат с умението да разчитат емоции у вид, който се различава значително от техния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest