miau.bg»Статии»Живини»Щъркел долетя в Санданско

Щъркел долетя в Санданско

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Щъркел
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Щъркел долетя в санданското село Струма преди около седмица. Подобно на миналата година дългокракият гост е пристигнал в началото на месец февруари, споделя жител пред екип на БТА.

Птицата се е насочила към гнездо върху стара топола в този край. След като забелязали присъствието му, жителите на Струма решили да почистят гнездото, тъй като били убедени, че този дългоклюн е мъжкар, дошъл по-рано, за да направи семейното жилище по-уютно.

Хората разказват, че в селцето са останали само две щъркелови гнезда и на гостуващите пернати им се налага да се съревновават за тях, защото „къщите“ не достигат. Ето защо печели този, който пристигне пръв.

Междувременно стана ясно, че един от маркираните в България щъркели - Белчо, все още не е поел към страната ни. Щъркелът се проследява онлайн, откъдето и се разбира, че все още се намира на територията на Кения, информират от Зелени Балкани.

Белчо е от Белозем, а маркирането му е осъществено в хода на проект Полетът на щъркелите. Той е първият възрастен щъркел у нас, който се следи посредством GPS/GSM предаватели.

Природозащитниците от Зелени Балкани очаквали с настъпването на месец февруари Белчо да тръгне по миграционния си път и да се насочи към страната ни. Птицата обаче ги изненадала, след като вместо на север се насочила в южна посока.

Според информацията от 10-ти февруари красивата птица се намира в северните предели на Кения. Природозащитниците се надяват тя да успее да намери безопасни местенца за отдих и скоро пак да я видим в България.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest