Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Ангорски заек

Ангорски заек

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Ангорски заек

Ангорският заек е пухкаво животинче, което е отглеждано предимно заради козината му, от която се прави вълната ангора. Ангорски заек е все по-популярен и като домашен любимец заради красивия си външен вид и е предпочитан подарък за малки деца. Той е сред предпочитаните породи зайци, наред с мини зайчето.

История на Ангорски заек

Ангорски заек от векове е развъждан в Турция с цел добиване на козина за производство на фина вълна. Породата е наречена Ангора на старото име на турската столица Анкара. През XVIII век Ангорски заек става популярен в цяла Европа заради нежната вълна, която се получава от козината му. Много често вълната от Ангорски заек се бърка с вълната от Ангорска коза. Но Ангора се нарича само вълната, произведена от козината на Ангорски заек, а вълната, произведена от козината на Ангорска коза, се нарича мохер.

Но освен за производство на вълна Ангорски заек много бързо станал популярен и като домашен любимец в домовете на аристократите, които по цял ден галели животинките с нежна козина. Първоначално той бил популярен в домовете на френските дами от висшето общество, но постепенно модата да имаш Ангорски заек вкъщи се разпространила в много държави. Днес Ангорски заек е сред най-често желаните от деца домашни любимци.

Стандарт на Ангорски заек

Ангорски заек тежи от 2 до 6 килограма в зависимост от породата. Съществуват както декоративни варианти на Ангорски заек, които тежат до 3 килограма, така и Ангорски заек-гигант, който може да тежи около 6 килограма. Ангорски заек е с цилиндрично тяло, но козината му е толкова гъста, че не е възможно да бъде определена формата на тялото, освен на пипане. Главата на Ангорски заек е сравнително къса, муцуната не е издължена. Ушите са покрити с козина и са изправени. Лапите не са прекалено големи, ноктите са прозрачни. Очите на Ангорски заек са червени или сини, всеки друг цвят се смята за отклонение от стандарта. Козината, която покрива цялото тяло на Ангорски заек, е плътна и много гъста. Тя може да достига до 12 сантиметра дължина. На челото си Ангорски заек има доста голям кичур козина.

Грижи за Ангорски заек

Ангорски заек изисква доста грижи, за да изглежда винаги добре. Красивата му козина трябва всеки ден да се разресва, а козината около очите редовно трябва да се подстригва от специалист. Ако козината на Ангорски заек не се разресва редовно, тя се сплъстява, а при опитите да се премахнат сплъстяванията животинката може да се нарани.

Ангорски заек

Ангорски заек има нужда от много внимание и играчки, за да се чувства добре. Ангорски заек много обича да тича и е добре да му се осигури тази възможност, а не да се държи предимно в клетката. Ангорски заек трябва да има специално оборудвана клетка, която да стои далече от течение, преки слънчеви лъчи и влага.

Не е добре да се използват стърготини или талаш за пода на клетката, тъй като те залепват за лапите и козината на Ангорски заек. През две седмици трябва да се подкъсяват ноктите на Ангорски заек, тъй като прорастват и могат да наранят лапите на животното. Ако Ангорски заек се съпротивлява при процедурата, трябва да се завие с кърпа и да се обърне с коремчето нагоре, за да може лесно да се режат ноктите. При рязането не трябва да се реже повече от 3 милиметра преди кръвоносния съд, който отчетливо се вижда в прозрачния нокът. Не се препоръчва Ангорски заек да се къпе. При нужда може да се изтрие с влажни кърпи и да се подсуши.

Обучение на Ангорски заек

Единственото, на което можете да научите Ангорски заек, е да не се страхува от вас, когато го вадите от клетката и искате да играете с него. За целта няколко дни след като мъникът пристигне в дома ви, само му оставяйте храна и вода и не го закачайте, за да свикне с новата обстановка. След това постепенно спечелете доверието му с лакомства, погалване и спокоен тон. След като постигнете това, е добре да вадите поне за 20-30 минути дневно Ангорски заек от клетката му и да го държите в скута си, за да се чувства животинката защитена.

Хранене на Ангорски заек

Ангорски заек трябва да има винаги прясна вода в клетката си, като тя може да се налива в специална поилка или в купичка. Ангорски заек се храни със специални смески със сено, което му позволява да поддържа зъбите си в добър вид и те да не прорастват. Добре е да се дава на Ангорски заек и свежа зеленина. Ангорски заек не трябва да гладува. На практика тези животинки постоянно дъвчат нещо, тъй като стомахът им е устроен така, че погълнатата храна се придвижва към стомаха само ако е избутана от нова порция храна.

Зъбите на Ангорски заек растат през целия му живот, затова е добре да му се дават от време на време тънки клонки от дърво, които да може да дъвче, за да намали дължината на зъбите си. Това може да са клонки от акация, върба, липа. Напълно неподходящо е да се дават на Ангорски заек клонки от дъб, елша, лешник, тъй като те съдържат дъбилни вещества. За Ангорски заек е полезно да яде трева, която му осигурява необходимите за здравето му вещества. Зелените части на репичките, морковите и цвеклото също са подходящи за Ангорски заек. Листата на глухарчето, както и попарена коприва са добро лакомство за Ангорски заек. Малката животинка с удоволствие ще хапва бананова кора, а също плодове като папая, ананас и портокали. Не трябва да се дава повече от 25 грама плодове на килограм тегло дневно.

Ангорски заек

Заболявания на Ангорски заек

Ангорски заек може да има проблеми със стомаха при даването на нови храни. Това най-често се случва с млади животни, които не са свикнали да хапват свежа зеленина. За да се избегнат проблеми със стомаха, трябва да се дава по малко зеленина на Ангорски заек, за да свикне организма му с нея. При стомашни проблеми свежата зеленина временно се спира.

Любопитни факти за Ангорски заек

За да се произведе вълна от козината на заека, косъмчетата се изскубват от гърба на животното. От средно голям Ангорски заек се получава около 200 грама вълна годишно, затова цената ѝ е доста висока.

Ако се отглежда в добри условия, Ангорски заек може да живее до 7 години.

Недостатъци на Ангорски заек

Може би единственият недостатък на Ангорски заек е че ако бъде оставен да тича на воля из жилището ви без надзор, той може да прегризе електрически кабели. Разбира се, това се отнася и за други породи зайчета като лъвска глава, холандско джудже, мини рекс, калифорнийски заек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest