Оцикет

Нина 2Нина 2
Новак
345179
котка Оцикет

Оцикет е красива котка с екзотична външност, която е популярна с атрактивния си външен вид и с игривия си добродушен характер. Котките от породата Оцикет са много популярни в САЩ, а вече и в Европа като красиви и гальовни домашни любимци.

История на Оцикет

Историята на Оцикет започва през 50-те години на ХХ век, когато американката Вирджиния Дейли решава да създаде нова порода. Целта й е на бял свят да се появи Сиамска котка, която да е с козина, която е нещо средно между козината на Абисинската котка, която да е с окраска Колор Пойнт.

Тя кръстосала Сиамска и Абисинска котка, а след това планирала да кръстоса най-красивите котки от това котило отново със Сиамска, за да затвърди получените резултати.

Селекционерката била искрено изненадана, когато в резултат на всичките кръстоски между Абисински и Сиамски котки се получило котило, в което имало много красиво мъжко котенце с петниста козина.

Дъщерята на г-жа Дейли предложила да го кръстят Оцикет, тъй като приличал на малък оцелот. Той обаче бил кръстен Тонга. Тъй като селекционерката не го харесала, тя го продала за 10 долара на студент с условието Тонга да бъде кастриран, когато поотрасне.

Малкото петнисто коте обаче предизвикало истински фурор сред селекционерите в САЩ и те се надпреварвали да предлагат свои котки за кръстоски. Когато станало ясно, че той не може да има поколение, Вирджиния Дейли изведнъж решила да повтори експеримента, като използва майка му и баща му с надеждата да се появи подобно котенце.

котенце от порода Оцикет

В резултат се появили няколко такива котета и породата започнала да се подобрява с всяко следващо поколение. Новата порода била наречена Оцикет в чест на Тонга и през 1984 година бил основан клубът на любителите на тази порода. Днес Оцикет е популярна порода, която привлича любителите на котки с дивия си външен вид, въпреки че в гените й няма нищо диво.

Стандарт на Оцикет

Оцикет е едра котка, която е с издължено тяло с добре развита мускулатура. Гръдният кош на Оцикет е много добре развит, крайниците са със средна дължина и овални лапи. Оцикет може да достигне до 8 килограма тегло, ако се полагат добри грижи за него. Главата на Оцикет има клиновидна форма с лека извивка от муцуната към бузите.

Муцуната на Оцикет е широка и леко издължена, брадичката е добре оформена. Ушите са със среден размер, на върха им има кичури косми като при рисовете. Очите са големи, с бадемовидна форма и са леко скосени. Допускат се всички цветове за очите, освен сини. Опашката на Оцикет е дебела в основата си, като към края се стеснява и върхът й е леко заострен.

Козината на Оцикет е къса, копринена на пипане, плътна и блестяща. Козината на Оцикет трябва да е с големи кръгли петна, които образуват редици покрай линията на гръбнака и да се спускат надолу към лапите. На шията има незавършена линия, която я опасва почти цялата, но краищата й не се събират. Всеки косъм от козината на Оцикет е с тъмен връх.

Козината на Оцикет може да е оцветена в кафеникаво-червеникаво, тъмно жълто, синкаво сиво, шоколадово, светло сиво, светло кафяво, сребристо. В зависимост от цвета на козината на Оцикет възглавничките на лапите му могат да са кафяви, черни или розови, същото важи и за цвета на носа му.

Грижи за Оцикет

Козината на Оцикет не изисква особени грижи, достатъчно е да се разресва или да се минава с влажна кърпа един или два пъти седмично. Не се препоръчва да къпете Оцикет повече от два или три пъти в годината, и то само при нужда и като се използва специален шампоан с меко действие за котки.

След като се изкъпе, котката веднага трябва да се подсуши добре. Оцикет има нужда от местенце, където да се крие, затова е добре да има къщичка или да му пригодите за тази цел някаква кутия, за да има той свое скривалище. Оцикет има нужда от слънчева светлина, затова се препоръчва през лятото котката от тази порода да се намира в помещения, които са огрени от слънчевите лъчи.

Обучение на Оцикет

Оцикет е интелигентна котка и лесно може да бъде научен да изпълнява различни команди. Оцикет знае какво се изисква от него, но може нарочно да не го изпълнява, за да види кой ще доминира в отношенията - той или стопанинът му.

Хранене на Оцикет

порода Оцикет

Оцикет не е капризна порода и ще хапва каквото му се дава - независимо дали това са гранулирани или консервирани храни за котки или натурални продукти. Ако решите да храните котка от породата Оцикет с натурални продукти, не забравяйте да допълвате редовно менюто й с важните за организма й минерали и витамини. Оцикет може да се храни с различни видове месо и субпродукти, които са изпечени или сварени - агнешко, дивеч, телешко, пуешко, заешко, пилешко.

Не е добре да давате на котка от породата Оцикет свинско месо и субпродукти. Сварени яйца, извара, сметана и кисело мляко допълват менюто на Оцикет, както и различни видове зеленчуци и някои видове плодове, без грозде и банани. Не се препоръчва да давате на Оцикет шоколад, тестени и захарни изделия, пържена и мазна храна, пикантна храна, прекалено гореща и прекалено студена храна, сурова риба, пушени меса и пушена риба, салами.

Заболявания на Оцикет

Оцикет може да страда от хипертрофична кардиомиопатия - сърдечно заболяване, което се открива при по-младите котки и често завършва фатално. Оцикет може да има проблеми с очите, затова е важно да се следи състоянието им.

Любопитни факти за Оцикет

Оцикет е дружелюбен към други котки, но трудно може да се сприятели с кучета, освен ако не е израснал с тях. Оцикет е добронамерена към деца и се оставя те да правят с нея каквото си поискат, затова не е препоръчително да се оставя котка от тази порода насаме с прекалено малки деца, тъй като те могат да я наранят, без да искат. Оцикет обича да се катери нависоко и лесно научава как да отваря вратичките на шкафовете.

Недостатъци на Оцикет

Оцикет е котка с независим характер и взима самостоятелни решения. Оцикет не винаги е в настроение да бъде гушкан и взиман в скута. Котките от тази порода се отнасят с недоверие към непознати и дори могат да проявят известна агресия спрямо тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати