Регдол

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Регдол

Регдол е много красива котка, която е прочута с уравновесения си спокоен характер и затова е предпочитан домашен любимец както от семейства с деца, така и от хора, които живеят сами. Регдол е котка, която внася уют и спокойствие в дома, в който живее.

История на Регдол

Историята на породата Регдол започва през 60-те години на ХХ век, когато американската селекционерка Ан Бейкър решава да създаде атрактивен и спокоен домашен любимец. В превод от английски наименованието на породата се превежда като парцалена кукла. Котките от тази порода дължат името си на особеното си поведение. Ако ги вдигнете, те са отпуснати и крайниците им висят, точно както при парцалените кукли. Регдол бързо се превръщат в една от предпочитаните американски породи котки поради спокойния си характер и красивия си външен вид. Регдол е разпространен както в САЩ, така и в Европа и се смята за елитна порода котки. Всички котки от породата Регдол са наследници на котките от развъдника на Ан Бейкър.

Стандарт на Регдол

Мъжките представители на породата Регдол достигат до 9 килограма, женските стават тежки до 6 килограма. Муцуната е къса, без да е сплескана, допустима е тъмна маска около нея. Ушите на Регдол са прави и често в тях има цели кичури косъмчета. Очите са големи и са тъмно сини или светло сини на цвят. Регдол е едра котка с големи лапи, леко издължено тяло и дълга опашка. Козината на Регдол е дълга и гъста, на пипане е като коприна. Допустими са няколко разновидности на оцветяване на козината на котките от тази порода. Тя може да е колор-пойнт - характерното оцветяване на сиамските котки, а също така може да е едноцветна с бели лапи, които изглеждат като чорапки на краката на котката. Също така може да има бяло петно във формата на латинската буква V, което е обърнато и се намира над носа на котката. В този случай това петно винаги върви и с бели лапи. Но при всички типове оцветяване основните цветове на козината могат да са сребрист, кафеникав, синкаво сив, кремав или светло сив.

Регдол

Грижи за Регдол

Котките от породата Регдол имат нужда не толкова от игри, колкото да бъдат близо до собственика си. Те са готови да го придружават по време на разходки и пътувания, само и само да са близо до него. Регдол се нуждае от разресване на козината два-три пъти седмично. Не се препоръчва котките от тази порода да се къпят повече от един или два пъти в годината и то само ако това е наложително. Регдол ще настоява да спи в леглото на стопанина си и ще се чувства зле, ако тази привилегия й бъде отказана поради някаква причина.

Обучение на Регдол

Регдол е котка с много висок интелектуален потенциал. Ако обучението на Регдол започне отрано - около третия или четвъртия месец от появата на котенцето на бял свят, е възможно то да бъде научено на много трикове. Регдол с готовност изпълнява различни видове команди и може да научи дори и сложни номера. Регдол трябва да бъде обучавано с доброта и любов - физическите наказания са напълно изключени, тъй като бързо ще откажат котката от желание да изпълнява команди.

Хранене на Регдол

Регдол няма особени претенции по отношение на храната, но е добре да се храни с консерви или гранули за котки от премиум клас, които да осигурят на това породисто животно всичко, което му е необходимо за здравето му. Регдол може да се храни и с натурални продукти, като е добре менюто му да се допълва редовно с различни видове минерали и витамини, които котката няма как да си набави от храната. Регдол може да хапва сварена обезкостена риба, термично обработено телешко, заешко, агнешко, пилешко и пуешко месо и дивеч, както и техните субпродукти. Не се препоръчва да храните котките от тази порода със свинско или овнешко месо, както и със сурова риба или сладки храни. Регдол с удоволствие ще хапва зеленчуци и някои видове плодове, както и твърдо сварени яйца, нискомаслена извара и нискомаслена сметана, кисело мляко, сварен ориз. Не се дава пържена и мазна храна на Регдол, както и прекалено студена или прекалено гореща храна.

Заболявания на Регдол

Регдол е здрава порода котки, но може да страда от проблеми със стомаха и сърдечно-съдовата система, както и от котешки заболявания на очите. Регдол може да има проблеми с отделителната система, затова е добре при най-малките симптоми да се вземат мерки.

Любопитни факти за Регдол

Котките от породата Регдол са с мускулатура, която се намира в отпуснато състояние през по-голямото време от денонощието. Можете да премествате крайниците на котката от тази порода в различни позиции и тя ще си стои така, както сте я позицинирали. Поради факта, че мускулатурата на котките от породата Регдол е в отпуснато състояние, те са по-устойчиви към болка, отколкото други породи котки.

Котката от породата Регдол се разбира прекрасно с деца, както и с други домашни любимци. Мъжките представители на тази порода живеят заедно в хармония и никога не проявяват агресия един към друг. Регдол често е сравнявано с куче, тъй като до такава степен се привързва към стопанина си, че е в състояние да го следва непрестанно. Регдол се чувства прекрасно, ако е в скута на стопанина си и може да изкара часове в тази поза, без да помръдне.

Регдол

Абсолютно е забранено котките от породата Регдол да се пускат на земята от по-високо, тъй като поради особеностите на мускулатурата им и тяхната флегматичност те просто ще паднат по гръб и може да пострадат сериозно.

Регдол е силно привързан към стопанина си и има нужда от постоянен контакт с него. Ако бъде оставен за прекалено много време сам или смени стопанина си, Регдол може да откаже да се храни и да лежи по цели дни, като гледа в една точка. Регдол е смела котка, но при конфликтни ситуации предпочита да се оттегли, вместо да се бие. Котенцата от породата Регдол се раждат чисто бели и петната им са напълно оформени едва след навършване на втората им година. Понякога те се оформят напълно чак към четвъртата година.

Недостатъци на Регдол

Може би единственият недостатък на Регдол е че иска да е постоянно със собственика си и това може да се стори досадно на някои хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest