miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Как да си отгледаме рептил у дома?

Как да си отгледаме рептил у дома?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54895
Отглеждане на рептили - игуана

За разлика от миналото, днес човек може да се сдобие с почти всяко животно, което поиска за домашен любимец. Страхът от неизвестното се заменя от удивление и почит, когато се докоснем до екзотичния свят на рептилите.

Рептилите, по-често наричани влечуги, изискват също толкова грижи, колкото и всички останали домашни животни. За домашни условия все пак е препоръчително да заложите на някои от кротките и неотровни видове рептили.

На 21 октомври в САЩ отбелязват Дена за защита на рептилите, затова датата е добър момент да поговорим за това какво и как ще ви е нужно, ако решите да си вземете такъв екзотичен домашен любимец.

Най-често избирани са игуаните, хамелеоните и костенурките. Змиите също се харесват, но не са горещо препоръчвани. Много хора изпитват ужас при близка среща със змия и могат да получат реално психично разстройство или инфаркт.

В дома влечугото се отглежда в терариум. Размерът му трябва да е съобразен с животното, което ще поставите в него. Той трябва да има подходящо осветление и отопление, което за рептилите трябва да се поддържа в границите на 25-30 градуса.

За някои от тези животински видове като игуаните например е необходима и UV-лампа. Тя е нужна за доставяне на необходимата им доза UV-лъчи. За балансираното производство на калций и витамин D спомага и честото, но не прекалено излагане на слънце.

Костенурки

Терариумът на рептила трябва да е така оборудван, че да се доближава максимално до естествената му среда. Подходящата настилка е тази от изкуствена или истинска трева.

Храненето на рептилите отново зависи от вида им. Хамелеоните например най-много обичат щурци, които обаче са доста скъпи. От друга страна, на тези животни са им забранени соята, спанакът и броколито, тъй като съставките в тях блокират синтеза на калций. Други животни като игуаните пък не трябва да ядат месо. Те похапват основно плодове и зеленчуци.

Ако все пак решите да отглеждате змии, за да спестите средства, ще е най-добре да се насочите към отглеждането и на храната им. Люспестите домашни любимци от по-студените ширини изпадат в хибернация или т. нар. зимен сън. Поради това през студените месеци е необходимо да им бъдат осигурено подходящи условия, сандъче с торф и мъх, в които да се заровят. Температурата в помещението трябва да е между 3 до 10 градуса.

След зимния сън животните трябва да се захранят с прясна храна. Събуждането става постепенно през пролетта, като се започне с изнасянето им на топло и слънчево място. Не ги насилвайте да ядат – костенурките например възвръщат апетита си чак след седмица.

Игуана

За доброто физическо състояние на влечугите е нужно да ги пускате на свобода извън терариума от време на време. Това обаче може да е доста неподходящо, ако отглеждате змия.

Размножаването на рептили в домашни условия не е невъзможно, но е по-трудно, отколкото при обикновените любимци. Някои хора обаче се насочват към рептилите именно заради поколението им. По-голямата част от тях се размножават чрез яйца. За да се излюпят обаче, обикновената домашна температура не е достатъчно висока.

Поради това яйцата могат да се загреят допълнително с лампа. За запазване на влажността пък се използва сандъче с торф, покрито със стъкло. Добре е размножителният процес да се наблюдава съвместно и от ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest