miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Американско Динго

Американско Динго

Нина 2Нина 2
Новак
345169
Американско Динго
Снимка: flickr
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Американско Динго, наричано още Каролина Динго и Каролинско куче, е верен приятел и страхотен партньор в разходките и спорта. Това е куче с горд и независим характер, което обаче е готово на всичко, за да зарадва стопаните си.

История на Американско Динго

Американско Динго е охранявало жилищата на американските индианци в продължение на векове. То също така помагало на индианците по време на лов. През 70-те години на ХХ век американският професор Брайсбинг открива за кинологията тази порода, която вижда в Южна Каролина. Кучетата, които привличат вниманието му, му напомнят за австралийското динго, затова той нарича новата порода Каролина Динго. След време породата получава името Американско Динго и представителите й започват да участват в различни видове състезания и изложби.

Стандарт на Американско Динго

Мъжките представители на породата Американско Динго достигат до 61 сантиметра височина и са тежки до 20 килограма, а женските стават високи до 55 сантиметра и тежат до 17 килограма. Американско Динго е куче с пропорционално телесложение, с развита мускулатура и не особено едри кости. Муцуната на Американско Динго е леко издължена, като може да е по-тъмна и дори черна. Носът винаги е черен. Ушите са с триъгълна форма, изправени или с леко клепнал връх. Очите са с бадемовидна форма и са кафяви.

Челюстите са мощни, зъбите са едри. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран, крайниците са дълги и мускулести. Опашката е дълга и кучето може да я носи завита над гърба. Козината на Американско Динго е къса и много гъста, с плътен долен слой. Козината на кучетата от тази порода може да е оцветена в пясъчно, златисто, рижаво, кафеникаво. Допустими са бели петна на муцуната, гърдите, шията и на лапите на Американско Динго.

Грижи за Американско Динго

Американско Динго почти не се скубе, затова поддръжката на козината му е изключително лесна. Достатъчно е два пъти седмично да минавате с влажна кърпа по козината на любимеца си, за да отстраните излишните мъртви косъмчета, или да го сресвате два-три пъти седмично с гъст гребен.

Американско Динго ще се чувства най-добре, ако живее на двор, за да може по цял ден да тича и да изразходва огромния си запас от енергия. Ако Американско Динго живее в апартамент, то трябва да бъде извеждано на дълги разходки два пъти дневно, а един-два пъти седмично е добре да се пуска да потича на воля сред природата.

Каролина Динго
Снимка: pinterest

Дебелият долен слой козина предпазва Американско Динго от капризите на времето и то може да прекарва по цели дни навън, независимо дали е горещо или е студено. Добре е през нощта Американско Динго да спи в къщата, защото това са кучета, които много се привързват към стопанина си и искрено страдат, ако са далече от него. Американско Динго има нужда да бъде разнообразявано, така че е добре стопанинът му да отделя време за игри и общуване с него и да го снабдява с различни видове играчки, за да не скучае любимецът му.

Обучение на Американско Динго

Препоръчително е обучението на Американско Динго да започне около третия месец от появата на кученцето на бял свят. В началото е добре обучителният процес да трае не повече от десетина минути, тъй като на кученцето ще му стане скучно. Постепенно се увеличава както времето за обучение, така и сложността на командите.

Американско Динго е куче, което изисква да бъде обучавано от човек с лидерски качества. Още от самото начало то ще се опита да доминира над стопанина си, затова е добре да му се покаже кой е с ръководна позиция в отношенията. Недопустимо е да се налагат физически наказания на Американско Динго за неизпълнение на командите, тъй като то може да откаже изобщо да се включва в по-нататъшния процес на обучение.

Хранене на Американско Динго

Американско Динго е куче, което няма особени претенции към храната, затова може да му давате както консервираи и гранулирани готови храни за кучета, така и натурални продукти. Ако решите да храните Американско Динго с натурални продукти, важно е да допълвате менюто му с витамини и минерали, които то не може да си набави от храната.

Американско Динго с удоволствие ще хапва всички видове месо и субпродукти, освен свинско и овнешко, защото те са прекалено тлъсти за представителите на тази порода. Менюто на Американско Динго може да се допълва с различни видове зеленчуци - сурови и сварени, както и с плодове, кисело мляко и извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз и елда, попарени овесени ядки. Не се препоръчва да давате на Американско Динго тръбни кокали, прясно мляко, сурово месо и сурови яйца, пържена и мазна храна, прекалено студена и прекалено гореща храна.

Заболявания на Американско Динго

Американско Динго е изключително здрава порода, но въпреки това е възможно да страда от някои заболявания. Сред тях са очни и ушни инфекции, тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. Много рядко Американско Динго може да страда от проблеми, свързани с козината и кожата.

Любопитни факти за Американско Динго

Освен че почти не се скубе, Американско Динго няма характерната за повечето породи кучета силна миризма. Американско Динго е перфектното куче за охрана на частен имот, тъй като се отнася с недоверие към непознати и веднага ще алармира собственика си, ако някой наруши границите му.

Американско Динго може да бъде обучено за помощник в лова, при което не се налага сериозно обучение, тъй катo кучетата от тази порода от векове са били използвани за тази цел.

Недостатъци на Американско Динго

Ако Американско Динго не получава възможност да изразходва енергията си, то може да прояви деструктивно поведение. Американско Динго е независимо куче и понякога може да поиска да вземе самостоятелно решение, което е различно от това на стопанина му.

Тъй като се отнася с подозрение към непознати, е възможно Американско Динго да прояви агресия към непознати, ако прецени, че те са заплаха за стопанина му или за неговите близки. Съществува опасност Американско Динго да се изгуби, ако се разхожда без повод, затова е важно то да бъде обучено да идва при стопанина си по дадена от него команда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest