Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Египетска Овчарка

Египетска Овчарка

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Египетска Овчарка
Снимка: АP/YouTube
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Египетска Овчарка е древна порода овчарско куче, което е изпълнявало векове наред различни видове функции, за да е полезно на хората. Египетска Овчарка е предпочитан домашен любимец заради атрактивния си външен вид и добродушния си характер.

История на Египетска Овчарка

Египетска Овчарка, известна и като Армант, се е появила благодарение на кръстоски на местни кучета с европейски породи след пристигането на френския император Наполеон в Египет. Името Армант породата получила благодарение на града Армант в Египет, където се родили първите кученца, станали известни като представители на породата Египетска Овчарка. Въпреки че Международната киноложка асоциация все още не е признала Египетска Овчарка за официална порода, тя има установен стандарт, признат от други киноложки организации. Египетска Овчарка е популярна в родината си и извън нея заради високия си интелект и работните си качества.

Стандарт на Египетска Овчарка

Мъжките представители на породата Египетска Овчарка достигат до 56 сантиметра височина и тежат 29 килограма, женските стават високи до 54 сантиметра и тежат до 25 килограма. Египетска Овчарка има едра костна система. Главата на кучето от тази порода е средна по размер, с леко издължена муцуна. Очите на Египетска Овчарка са тъмни. Тялото на кучето от породата Египетска Овчарка е сравнително късо и много мускулесто. Няма установени изисквания за ушите на Египетска Овчарка, тъй като се срещат както клепнали, така и прави уши. Гръдният кош е добре развит, крайниците са мускулести, опашката е дълга и кучето я носи както права, така и завита над гърба. Допустимо е опашката да се купира. Козината на Египетска Овчарка е твърда на пипане и стърчи във всички посоки. Тя е сравнително дълга и е оцветена в черно, черно с кафяво, сиво, сиво с рижаво или с бели петна.

Грижи за Египетска Овчарка

Египетска Овчарка има нужда от място, където да тича, за да може да изразходва енергията си. Египетска Овчарка ще се чувства много добре, ако живее на двор, защото генетично тази порода има нужда да охранява имота на стопанина си, за да се чувства полезна. Египетска Овчарка понася климатичните промени, но през студените дни трябва да спи в добре изолирана от студа къщичка. Козината на Египетска Овчарка трябва да бъде разресвана два-три пъти седмично. Кучетата от тази порода могат да се къпят веднъж на месец и половина, за да се поддържа чистотата на козината им. Добре е да се проверяват редовно ушите и очите на Египетска Овчарка, за да не възникнат усложнени инфекции. Египетска Овчарка е куче, което винаги е в добро настроение и е готово за игри със стопанина си. То е готово да го следва в пътешествия и да е с него по време на разходки, риболов или джогинг. Египетска Овчарка с радост участва в кучешки спортове като аджилити.

Обучение на Египетска Овчарка

Египетска Овчарка лесно се поддава на обучение, защото заради вродения си интелект много бързо разбира какво точно се изисква от нея. Египетска Овчарка се радва на научаването на нови команди, защото знае, че ще зарадва стопанина си. Тъй като е работна порода, Египетска Овчарка има нужда да е полезна, затова ще се радва, ако й давате възможност да ви донася предмети, от които имате нужда. Египетска Овчарка много лесно може да бъде обучена на това.

Хранене на Египетска Овчарка

Египетска Овчарка има нужда от качествена храна, за да поддържа мускулатурата си в перфектно състояние. Може да храните Египетска Овчарка както с гранулирана храна или консерви за кучета, така и с натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти за куче от породата Египетска Овчарка, не забравяйте да допълвате менюто с необходимите за правилното му развитие и поддържане на доброто му здраве витамини и минерали. Може да давате на Египетска Овчарка всички видове месо освен овнешко и свинско, които са твърде мазни за кучетата от тази порода. Допълвайте храненето на Египетска Овчарка с плодове и зеленчуци, твърдо сварени яйца, кисело мляко, нискомаслена извара, попарени овесени ядки, сварен ориз. Може да давате на Египетска овчарка сварена и обезкостена морска риба. Не давайте на кучето от тази порода бобови култури, тръбни кокали, прясно мляко, пушена и сурова риба, пушени меса, пикантна и твърде солена храна, мазни и пържени храни, прекалено студена или прекалено гореща храна.

Заболявания на Египетска Овчарка

Армант, Египетска Овчарка
Снимка: АP/YouTube

Египетска Овчарка като цяло е здрава порода, но може да страда от тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. След четвъртата си година Египетска Овчарка може да има проблеми със ставите. Кучетата от породата Египетска Овчарка може да развият катаракта или прогресивна атрофия на ретината. Египетска Овчарка няма проблем с алергиите, но може да страда от проблеми със стомаха, предизвикани предимно от неправилен начин на хранене.

Любопитни факти за Египетска Овчарка

Египетска Овчарка е известна и с много други имена - Ерменти, Хавара, Куче на Бергер. Египетска Овчарка е изключително смело куче, което няма страх от хищници, независимо дали те са по-едри от него. Египетска Овчарка винаги е готова да защити не само стопанина си, но и животните, за които отговаря, независимо дали това е стадо или друг домашен любимец, когото кучето от тази порода закриля.

Египетска Овчарка лесно се сприятелява с други домашни любимци, ако трябва да живее под един покрив с тях. Кучето от тази порода трудно може да се сприятели с дребни гризачи, но с котки и други кучета винаги намира общ език.

Недостатъци на Египетска Овчарка

Египетска Овчарка може да стане апатична или тъкмо обратното - деструктивна, ако не получава възможност да изразходва енергията си. Необходимо е да се осигури на Египетска Овчарка възможност да тича на воля. Египетска Овчарка може да бъде обучена да се разхожда без повод, но винаги съществува риск тя да подгони котка, дори в дома си да живее с няколко котки. Египетска Овчарка може да се опита да прояви агресия към непознати, ако прецени, че те са заплаха за семейството, с което живее, или за неговото имущество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest