miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Американско Индианско Куче

Американско Индианско Куче

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Американско Индианско куче
Снимка: Pawpawfashion
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Американско Индианско куче е порода, която хилядолетия наред е била спътник на племената в Северна и Южна Америка. Кучетата от тази порода са перфектни домашни любимци за хора, които водят активен начин на живот и имат нужда от енергично куче, което е винаги готово за игри.

История на Американско Индианско куче

Историята на Американско Индианско куче започва преди хилядолетия, когато индианците са успели да опитомят няколко диви кучета, които хващали в гората като кутрета. Те ги отглеждали в жилищата си, за да си създадат защита от хищниците и да спят спокойно, без да се притесняват от нападение на други племена. Американско Индианско куче помагало във всекидневието на индианците. Тези умни кучета охранявали жилищата и селскостопанските животни, научили се да изкарват животните на паша, помагали по време на лов.

От дебелата козина на Американско Индианско куче жените плетяли въжета и дрехи. Тъй като индианските племена постоянно мигрирали, кучетата от тази порода изпълнявали и ролята на товарни животни. Преди половин век тази уникална порода била на границата на изчезването, но благодарение на усилията на американски селекционери била възстановена. През последните години Американско Индианско куче става все по-популярно в различни страни в света и все повече хора избират представители на тази порода за свой домашен любимец.

Стандарт на Американско Индианско куче

Мъжкарите от породата Американско Индианско куче достигат до 54 сантиметра височина и тежат до 21 килограма, женските стават високи до 51 сантиметра и тежат до 18 килограма. Американско Индианско куче е с лека костна система и добре развита мускулатура. Муцуната на кучетата от тази порода е леко издължена, като към върха се заостря. Носът е оцветен в черно. Очите на Американско Индианско куче не са много големи, с овална форма и са жълти или сини. Срещат се и екземпляри с едно жълто и едно синьо око. Ушите на Американско Индианско куче са доста големи, изправени, с триъгълна форма и остър връх. Шията е сравнително дълга, опашката на кучетата от тази порода е дълга, пухкава и се носи провиснала, с леко завит нагоре връх. Козината е средно дълга, доста груба на пипане, с гъст долен слой. Козината на Американско Индианско куче може да е оцветена в различни цветове, но най-често срещани са черният, белият, златисто-рижавият, сивият, кафявият, кремавият, сребристият и различните нюанси на тези цветове. Допустими са бели петна на гърдите, крайниците и опашката. Във всички оцветявания присъства черен край на върха на всяко косъмче.

Американско Индианско куче
Снимка: Pinterest

Грижи за Американско Индианско куче

Американско Индианско куче има нужда от голямо пространство за тичане, затова за него е най-подходящо да живее в къща с двор. Американско Индианско куче няма да има нищо против да спи навън, ако има добре изолирана къщичка, която да го пази от капризите на времето. Американско Индианско куче може да се приспособи и към живота в апартамент, но ще мисли, че е наказано за нещо, без да разбира за какво, тъй като ще бъде лишено от това, което обича най-много - да тича на свобода. Ако се гледа на двор, Американско Индианско куче не трябва да бъде връзвано на верига. Козината на Американско Индианско куче трябва да се сресва два пъти седмично и да се проверява състоянието на ушите му, за да не се развият инфекции.

Обучение на Американско Индианско куче

Американско Индианско куче лесно се поддава на обучение, но трябва да се има предвид, че кучетата от тази порода ще работят само на екипен принцип, и то ако признаят стопанина си за лидер. Затова е важно обучението на Американско Индианско куче да започне още след втория му месец, като първоначално се учи на изпълнение на лесни команди, и то не повече от десет минути дневно. При добро обучение Американско Индианско куче се научава да разбира стопанина си само от половин дума, а често му е необходим само един жест, за да схване какво точно се иска от него.

Хранене на Американско Индианско куче

Американско Индианско куче няма претенции към храната и може да му се дават както гранулирани и консервирани храни за кучета, така и натурални продукти. Ако храните с натурални продукти Американско Индианско куче, обогатявайте менюто му с минерали и витамини. Не давайте на Американско Индианско куче прясно мляко, сурова или пушена риба, тръбни кокали, мазни и пикантни храни, пържени и прекалено горещи храни, тестени и захарни изделия, прекалено студена храна, сурово месо, салами и пушени меса. Добре е да се дава на Американско Индианско куче телешко, пилешко, заешко, агнешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, но след като са преминали през термична обработка. Не е добра идея да давате на Американско Индианско куче овнешко или свинско месо, защото те са прекалено мазни за кучетата от тази порода. Допълвайте менюто на Американско Индианско куче с извара, кисело мляко, попарени и охладени овесени ядки, сварен ориз и сварена елда, твърдо сварени яйца, плодове и зеленчуци.

Заболявания на Американско Индианско куче

Американско Индианско куче е изключително здраво животно. Единственото, което може да е проблем при тази порода, е тазобедрената дисплазия. Възможно е Американско Индианско куче да развие ушна инфекция, както и да страда от катаракта и прогресивна атрофия на ретината, но тези случаи са много редки.

Американско Индианско куче
Снимка: Pinterest

Любопитни факти за Американско Индианско куче

Американско Индианско куче има вродени качества на перфектен пазач. Американско Индианско куче е силно привързано към семейството, с което живее. То никога няма да прояви агресия към децата, дори да са малко по-груби с него в игрите.

Американско Индианско куче се отнася с недоверие към непознати, но може да се разбира перфектно с други домашни любимци.

Недостатъци на Американско Индианско куче

Американско Индианско куче има силен териториален инстинкт и ще пази с цената на всичко имуществото на стопанина си. То може да прояви агресия към непознат, ако се опита да наруши границите на имота, в който живее.

Не трябва да се забравя, че Американско Индианско куче е животно, което е запазило дивото в себе си, затова трябва да се уважава независимия му характер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest