miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Австрийски Късокосмест Пинчер

Австрийски Късокосмест Пинчер

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Австрийски Късокосмест Пинчер
Снимка: Pinterest
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Австрийски Късокосмест Пинчер е старинна австрийска порода кучета, които са доказали през вековете своята лоялност. Австрийски Късокосмест Пинчер е изключително умно куче, което е перфектен домашен любимец за хора с активен начин на живот.

История на Австрийски Късокосмест Пинчер

Австрийски Късокосмест Пинчер е порода, която векове наред се е изявявала като помощник на австрийските фермери и е помагала за охраната на имуществото им. Смята се, че породата произлиза от Немски Пинчер. Австрийски Късокосмест Пинчер е изобразен на много картини от XVIII век. Кучетата от тази порода са били използвани от австрийските селяни за помощ в изкарването на стадата на паша, в опазването им от хищници и разбойници, с преместването на селскостопанските животни и с прочистването на дома и двора от плъхове.

Австрийски Късокосмест Пинчер е доказал качествата си на перфектно работно куче и е предпочитана порода в родината си, където се проявява като страхотен пазач и помощник в селските дворове. Австрийски Късокосмест Пинчер е и популярен домашен любимец в Германия и Дания, напоследък се разпространява и в много други държави. През 1981 година е приет стандартът на породата и тя е допусната до участие в различни изложения за кучета. Днес Австрийски Късокосмест Пинчер се използва също така и за лов на зайци и лисици.

Стандарт на Австрийски Късокосмест Пинчер

Мъжкарите от породата Австрийски Късокосмест Пинчер достигат до 51 сантиметра височина и стават тежки до 18 килограма, женските са високи до 47 сантиметра и тежат до 16 килограма. Австрийски Късокосмест Пинчер е пропорционално куче с добре развит гръден кош, прибран корем и дълги мускулести крайници. Тялото му е леко издължено и с добре развита мускулатура. Главата на Австрийски Късокосмест Пинчер е с форма, която напомня на круша. Черепът е доста широк, муцуната е къса с едър нос.

Очите са големи, с овална форма и са тъмно кафяви на цвят. Ушите са триъгълни, в основата си са изправени, но с клепнали крайчета. Опашката е разположена високо и е завита над гърба, но може и да се купира. Козината е къса и прилепнала към тялото. Цветът на козината е пясъчен, златисто кафяв, бежов, червеникаво кафяв, черен, черен с кафяви петна, тигров. Обикновено Австрийски Късокосмест Пинчер има бели петна на шията, гърдите и на главата.

Грижи за Австрийски Късокосмест Пинчер

v
Снимка: Pinterest

Австрийски Късокосмест Пинчер е активно куче, което има нужда от много движение, за да се чувства добре. Перфектна за тази порода е възможността да живее на двор, но ако се отглежда в апартамент, трябва да се осигурят дълги разходки поне два пъти дневно. Козината на Австрийски Късокосмест Пинчер трябва да се разресва два пъти седмично или да се минава с влажна кърпа за отстраняване на мъртвите косъмчета. Добре е редовно да се проверяват ушите на Австрийски Късокосмест Пинчер, за да не се развият инфекции. Кучетата от тази порода показват добри качества в кучешки спортове като аджилити и флайбой.

Обучение на Австрийски Късокосмест Пинчер

Австрийски Късокосмест Пинчер е умно куче, което лесно може да бъде обучено, но това може да стане само ако стопанинът му е достатъчно категоричен по време на обучението. Австрийски Късокосмест Пинчер не търпи груб тон и физически наказания, но на принципа на партньорството и с включване на игрови елементи и на вкусни поощрения за всеки успех кучето от тази порода ще се научи на много неща. Обучението на Австрийски Късокосмест Пинчер може да стартира след навършването на втория месец от живота му.

Хранене на Австрийски късокосмест пинчер

Австрийски Късокосмест Пинчер може да хапва както храни за кучета - на гранули или в консерви, така и натурални продукти. Ако храните Австрийски Късокосмест Пинчер с натурални продукти, обогатявайте редовно менюто му с минерали и витамини, които той няма как да си набави от храната. Не се препоръчва да давате на Австрийски Късокосмест Пинчер прясно мляко, тръбни кокали, пушено месо и пушена риба, сурово месо и сурова риба, сурови яйца, овнешко и свинско месо и техните субпродукти, прекалено студени и прекалено горещи храни, пикантни, пържени и мазни храни, тестени и сладки изделия.

Заболявания на Австрийски Късокосмест Пинчер

Австрийски Късокосмест Пинчер
Снимка: Pinterest

Австрийски Късокосмест Пинчер е доста здрава порода, но въпреки това може да страда от заболявания на очите и ушите, както и от ставни проблеми. Австрийски Късокосмест Пинчер може да има тазобедрена дисплазия, както и дисплазия на лакетната става. Австрийски Късокосмест Пинчер е склонен към натрупване на излишни килограми, затова трябва да се внимава с храненето на кучетата от тази порода.

Любопитни факти за Австрийски Късокосмест Пинчер

Австрийски Късокосмест Пинчер е перфектен пазач - той се проявява в тази си роля почти денонощно. И най-малкият шум събужда Австрийски Късокосмест Пинчер и той веднага е на поста си, за да пази територията си.

Австрийски Късокосмест Пинчер никога не напуска двора си, освен ако не е придружен от стопанина си. Териториалното му чувство е толкова силно развито, че той предпочита да се изявява като пазач и да не напуска зоната си на действие.

Австрийски Късокосмест Пинчер се разбира добре с деца и никога няма да реагира агресивно, ако го закачат прекалено много, но трябва да има местенце, където да се скрие от желанието на хлапетата да играят грубичко с него.

Недостатъци на Австрийски Късокосмест Пинчер

Австрийски Късокосмест Пинчер ще разкопае двора ви, ако усети, че под земята има къртица. Той не търпи присъствието на други кучета и може да понесе друг домашен любимец само ако е израснал с него. Австрийски Късокосмест Пинчер е доста сприхаво куче, той е готов постоянно да влиза в битки с повод и без повод.

Австрийски Късокосмест Пинчер може да прояви агресия към непознати, затова трябва да се сложат предупредителни надписи на оградата, ако кучето от тази порода живее на двор.

Австрийски Късокосмест Пинчер може да лае непрекъснато, ако покрай двора минават непознати хора или кучета, и прави същото и ако в апартамента, в който живее, дойдат гости.

Ако ивие желаете да си вземете пинчерче, разгледайте нашите обяви за пинчери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest