Фила Бразилейро

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Фила Бразилейро
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Фила Бразилейро е куче, което е подходящо за пазач. Това масивно създание предизвиква респект във всеки, който го види, и винаги е готово да защитава стопанина си и семейството си с цената на живота си. Фила Бразилейро е лоялно куче, подходящо за хора, които водят активен начин на живот.

История на Фила Бразилейро

Фила Бразилейро, известна и като Бразилски Мастиф, е била използвана векове наред в родината си за лов на ягуари. Смята се, че породата произлиза от древни молоси, които са се кръстосвали с блъдхаунд и различни породи ловджийски кучета. Наименованието на породата идва от бразилския глагол "filar", който означава да се държи в плен или да се пази.

Смята се, че предците на Фила Бразилейро са пристигнали в Америка с корабите на португалските конкистадори. Тези едри кучета се движели заедно с въоръжени отряди, охранявали селищата на заселниците и помагали в лова на хищниците и в събирането на стадата. През ХХ век започва селекционирането на породата с цел подобряване на служебните й качества и на екстериора й.

Стандарт на Фила Бразилейро

Мъжките представители на породата Фила Бразилейро достигат до 75 сантиметра височина и са тежки до 60 килограма, женските стават високи до 70 сантиметра и тежат до 50 килограма. Главата на Фила Бразилейро е доста едра, тялото е с мощна костна система. Главата е с голяма муцуна, която е широка с провиснали устни.

Носът е едър и е тъмен на цвят. Очите са големи, оцветени в златисто жълто, кехлибарено или кафеникаво. Ушите на кучетата от тази порода са големи, дебели и клепнали, с триъгълна форма. Шията на Фила Бразилейро е изключително мускулеста. Крайниците са дълги и мускулести, гръдният кош е много силно развит, коремът е прибран. Козината на Фила Бразилейро е къса и може да бъде оцветена в различни цветове, включително и с тигрови шарки. Недопустим цвят на козината за тази порода е бял и сив.

Куче Фила Бразилейро

Допустими са бели петна по лапите, гърдите и върха на опашката. Кожата на Фила Бразилейро образува сериозни гънки, които висят от шията. Опашката на Фила Бразилейро е дълга, дебела в основата и към върха става по-тънка. Задните крайници на Фила Бразилейро са малко по-дълги от предните, което е причина за характерната походка на кучетата от тази порода.

Грижи за Фила Бразилейро

Фила Бразилейро се чувства най-добре на двор, където може да тича свободно по цял ден и да се чувства полезна, че пази имота на стопанина си. Не се препоръчва Фила Бразилейро да се отглежда в апартамент, тъй като това едро куче ще се чувства много зле, като не може да изразходва енергията си. Козината на Фила Бразилейро трябва да се минава с влажен парцал през два-три дни, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета.

Обучение на Фила Бразилейро

Фила Бразилейро може да бъде обучавана само на принципа на партньорството, като се избягва напълно възможността за физическо насилие спрямо кучето. Препоръчва се в обучението стопанинът да потърси помощ от опитен инструктор, за да може да се справи с вродената агресия на кучето от тази порода.

Хранене на Фила Бразилейро

Фила Бразилейро трябва да получава качествена храна, която да осигурява необходимите вещества за здравето на това едро куче. Може да храните Фила Бразилейро с гранулирана храна за кучета или консерви от премиум клас, или да изберете хранене с натурални продукти, което обаче трябва да допълвате с витамини и минерали.

Не се препоръчва да давате на Фила Бразилейро тръбни кокали, прясно мляко, сурова риба, сурово месо и субпродукти, пържени и мазни храни, пушено месо и пушена риба, тестени и сладки изделия, прекалено студена и прекалено гореща храна, бобови култури, зеле, банани, грозде, пикантни и прекалено солени храни.

Заболявания на Фила Бразилейро

Фила Бразилейро е много здраво куче и може да страда единствено от проблеми със стомаха, предизвикани от неправилно хранене.

Любопитни факти за Фила Бразилейро

Порода Фила Бразилейро

Въпреки големия си размер Фила Бразилейро е много пъргаво куче. Кучетата от тази порода са много бързи и лесно променят посоката на движение, докато тичат с пълна сила.

Фила Бразилейро е прочуто със своята преданост. Това едро куче е лоялно към семейството на стопанина си, а към децата се държи като истинска бавачка. В Бразилия лоялността на кучетата от тази порода се използва за поговорки - местните казват за някои хора, че са предани като Фила.

Фила Бразилейро има уникална походка, която прилича на вървежа на камилите, като съчетава сила и пластичност на движенията. В днешно време в родината си Фила Бразилейро се използва за охрана и за помощ на фермерите. Кучетата от тази порода се справят лесно с непокорните телета, които не искат да стоят в стадото, като ги хапят леко по носовете и ушите. Фила Бразилейро много дълго се развива в психологическо отношение и се смята за възрастен екземпляр едва след навършването на 3 години. Дотогава Фила Бразилейро се държи като пале.

Само кучета, които са преминали през специални тестове, се допускат за развъждане. Първият тест е реакция към пистолетен изстрел, като не се допуска нито агресия, нито страх у Фила Бразилейро. Второто изпитание е с атака от страна на непознат с пръчка, при което Фила Бразилейра трябва да контраатакува веднага. Тези тестове се прилагат на всички кучета от породата след навършване на 1 година.

Недостатъци на Фила Бразилейро

Фила Бразилейро по природа е недоверчиво и агресивно куче, което ще прояви агресия към непознати. Ако искате в дома си гости, не се препоръчва да имате куче от тази порода, защото то ще иска да се нахвърли върху всеки, когото не познава. При огромните размери на Фила Бразилейро е трудно подобна ситуация да бъде овладяна и могат да възникнат инциденти.

Фила винаги е готова да ухапе непознат, затова по време на изложби на кучета съдиите никога не протягат ръка, за да пипнат кучето от тази порода. Фила Бразилейро понася зле да бъде връзвано на верига, да бъде държано в клетка, макар и с големи размери, както и да бъде лишавано от редовно контактуване със стопанина си. Фила Бразилейро не предупреждава с ръмжене, преди да нападне, затова е трудно да се предвиди кога ще прояви агресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати