Ханаанско Куче

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Ханаанско куче

Ханаанско куче е порода овчарски кучета, която е известна от няколко хиляди години. Кучетата от тази порода са известни като национални кучета на Израел, откъдето произлизат. Ханаанско куче е красиво куче, което е популярен домашен любимец.

История на Ханаанско куче

Ханаанско куче е древна порода, която е създадена в Израел, като са кръстосвани полудиви кучета от Северна Африка и Близкия Изток. Според легендата Ханаанско куче е седяло винаги до трона на Иезавел, съпруга на израелския цар Ахав. През вековете кучетата от тази порода са изпълнявали функцията на овчарски кучета и на кучета-свързочници в армията, тъй като са пренасяли писма.

Селекционирането на тази порода започва през 30-те години на ХХ век. По това време кучетата от тази порода стават популярни като свързочници, пазачи на дома или водачи на слепи. Ханаанско куче, което освен перфектните си служебни качества изглежда като куче за изложба, е гордост за всеки стопанин и затова е популярно в цял свят.

Стандарт на Ханаанско куче

Стандартът на Ханаанско куче е признат официално през 1966 година. Ханаанско куче е мускулесто и хармонично. Мъжките представители на породата достигат до 60 сантиметра височина и тежат около 25 килограма, женските стават високи до 55 сантиметра и тежат до 22 килограма. Гръдният кош е развит добре, но не прекомерно. Холката е изпъкнала, гърбът е прав, коремът е прибран. Главата на Ханаанско куче е пропорционална е не много голяма, с издължена муцуна и черен нос. Очите са изправени и с триъгълна форма.

Очите са бадемовидни и обикновено са тъмни на цвят. Опашката на Ханаанско куче е средно дълга, с украсяваща козина в долната й част. Тялото е мускулесто, но не е масивно. Крайниците са издължени и тъй като костната система не е груба, изглеждат изящни. Козината на Ханаанско куче е със средна дължина, доста пухкава и с пухкав долен слой. Козината на Ханаанско куче може да е бяла, черна, рижава, кафеникава, пясъчна или в съчетание на два от изброените цветове. Не се допуска оцветяването на козината в тигрово, черно с кафяво, както и трицветно оцветяване.

Грижи за Ханаанско куче

Порода Ханаанско куче

Ханаанско куче не изисква особени грижи, тъй като по природа е много чистоплътно и само се грижи за доброто състояние и чистотата на козината си. Въпреки това е добре по време на смяната на козината тя да се разресва всеки ден, за да се избегне покриването на пода в жилището с косми. Ханаанско куче се чувства добре на двор, но се приспособява и към живот в апартамент, стига да се разхожда редовно. Ханаанско куче има нужда да тича много, за да изразходва енергията си. То с радост ще участва в различни видове игри и състезания. Кучетата от тази порода се проявяват добре в кучешки спортове като аджилити и флайбол.

Обучение на Ханаанско куче

Ханаанско куче е перфектно служебно куче и лесно се поддава на обучение, като може да научи доста сложни команди. Към обучението на Ханаанско куче трябва да се подходи категорично, но внимателно, тъй като дори леката агресия ще бъде разбрана погрешно от това гордо животно и то може да откаже да съдейства в по-нататъшния период на обучение.

Хранене на Ханаанско куче

Ханаанско куче не изисква специално хранене, но е добре да му се дават качествени сухи храни и консерви за кучета, които да му осигурят достатъчно енергия и полезни вещества за поддържане на мускулатурата и козината му в перфектен вид. Ханаанско куче с радост ще хапва и натурални продукти, тъй като през вековете е свикнало с този вид хранене. Добре е натуралните продукти да се допълват с витамини и минерали, които да осигурят на Ханаанско куче вещества, които то не може да си набави от храната.

Свинското и овнешкото месо не са препоръчителни за кучетата от тази порода, но е добре да им се дава сварена и обезкостена морска риба, телешко, пуешко, заешко, агнешко, пилешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, след като са преминали през термична обработка. Не се препоръчва да се дават хляб и тестени изделия на Ханаанско куче, те могат да бъдат заменени със сварен ориз, сварена елда или попарени и охладени овесени ядки.

Зеленчуци и плодове, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара допълват храната на Ханаанско куче. Не се препоръчва да давате на Ханаанско куче прясно мляко, пържени и мазни храни, сладки изделия, пикантни и прекалено солени храни, тръбни кокали, сурова риба и сурово месо, пушено месо и пушена риба, прекалено горещи и прекалено студени храни.

Заболявания на Ханаанско куче

Тичащо Ханаанско куче

Ханаанско куче е издържлива порода, успяла през вековете да си изработи устойчива имунна система. Кучетата от тази порода могат да страдат единствено от проблеми със стомаха, и то ако се хранят с неподходящи продукти, или им се разрешава да тичат и да скачат, след като са се нахранили обилно.

Любопитни факти за Ханаанско куче

Ханаанско куче е привързано към семейството на стопанина си и перфектно се разбира с деца. Към непознати обаче Ханаанско куче се държи резервирано, то никога няма да размаха опашка, като види непознат или да отиде при човек, когото не е виждало досега.

Ханаанско куче се използва в спасителни операции по издирването на изгубени хора, както и при откриване на взривни вещества и наркотици. Ханаанско куче е сред предпочитаните породи за водач на слепи, тъй като тези добродушни кучета са много внимателни и се отнасят деликатно към незрящите си стопани.

Ханаанско куче покорява всеки с уникалния си поглед, който много прилича на човешки и не е характерен за други породи.

За да се създаде пазач, който не е агресивен, бедуините, които отглеждали векове наред Ханаанско куче, са евтаназирали агресивните екземпляри. Ханаанско куче се разбира добре с други домашни любимци.

Недостатъци на Ханаанско куче

Без да е агресивно, Ханаанско куче проявява подозрителност към непознати. То може да прояви агресия само ако прецени, че за стопанина му има реална заплаха. Ако се разхожда без повод, Ханаанско куче може да подгони котка, дори вкъщи да се разбира перфектно с мъркащите си приятели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest