Къдрав Ретривър

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Къдрав Ретривър
Снимка: American Kennel Club
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Къдрав Ретривър е спокойно куче с характер на истински английски аристократ. Къдравият Ретривър е подходящ за семейства с деца. Кучетата от породата Къдрав Ретривър, наричани галено от специалистите Кърли, се смятат за най-екзотичните представители на ретривърите.

История на Къдрав Ретривър

Къдрав Ретривър е най-старата порода ретривъри в Англия. Смята се, че тя произлиза от дребни Нюфаундленди и Ирландски Воден Шпаньол. През вековете кучетата от тази порода били използвани предимно за лов на водоплаващи птици. Във Викторианска Англия Къдравият Ретривър се превърнал в домашен любимец. Породата била много популярна сред аристократите, ловците, фермерите и дори сред бракониерите. Последните харесвали породата, защото заради къдравата козина кучето не се забелязвало дори в лунна нощ.

Първият клуб на любителите на Къдрав Ретривър в Англия бил създаден през 1896 година. През Първата и Втората Световна война броят на кучетата от тази порода намалял. Било много трудно да се изхранват такива едри и активни кучета. В Европа Къдравият Ретривър започнал да изчезва към средата на ХХ век, но породата била възстановена в Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Днес Къдрав Ретривър се смята за една от редките породи кучета и поради тази причина е и доста скъпа.

Стандарт на Къдрав Ретривър

Порода Къдрав Ретривър
Снимка: Dogtime

Мъжките представители на породата Къдрав Ретривър са високи до 69 сантиметра и тежат до 35 килограма, женските са високи до 64 сантиметра и тежат до 30 килограма. Главата на Къдравия Ретривър е с клиновидна форма, като дължината на муцуната е равна на дължината на черепа. Муцуната е леко заострена. Носът е черен при черните кучета и кафяв при кафявите палета. Очите на къдравия ретривър са едри, с овална форма, светло кафяви или тъмно кафяви. Ушите са сравнително малки, клепнали, плътно прилепнали към главата и са покрити с дребни масури.

Челюстите на Къдравия Ретривър са мощни, зъбите са едри. Шията е средно голяма, леко огъната, раменете са мускулести. Гръдният кош на Къдравия Ретривър е много добре развит, коремът е прибран. Крайниците са дълги и мускулести, с овални лапи. Опашката на Къдравия Ретривър е дълга, кучето я носи отпусната или на линията на гръбнака. Козината на Къдравия Ретривър е къса и навита на масури, които напомнят козината на Пудел. Кучетата от породата Къдрав Ретривър нямат долен слой козина. Тя може да бъде оцветена в черно или в кафяво, други цветове са недопустими, както и петна по козината.

Грижи за Къдрав Ретривър

Къдрав Ретривър има нужда от възможност да тича на воля, тъй като има много голям запас от енергия. В града се препоръчва тези едри кучета с изявен ловен инстинкт да се разхождат на повод, за да не се изгубят, докато преследват котка или друго животно. Козината на Къдравия Ретривър трябва да се разресва три пъти седмично с рядък гребен. Кучетата от тази порода сменят козината си веднъж в годината, тогава е добре да се разресват всеки ден. Къдравият Ретривър не трябва да се подстригва. Добре е да се следи състоянието на ушите на кучето от тази порода, защото са склонни към инфекции. Къдравият Ретривър ще е много доволен, ако може да живее на двор, но да спи в къщата близо до стопаните си. Къдравият Ретривър е любител на плуването и с удоволствие ще се цамбурне във всеки водоем. Къдравият Ретривър не трябва да бъде къпан с шампоан повече от 4 пъти в годината, за да не се развали защитният слой козината му.

Обучение на Къдрав Ретривър

Къдравият Ретривър е много умно куче, но има специфичен начин на мислене. То има нужда всяко нещо да му бъде обяснявано много пъти, преди да реши, че наистина си струва да изпълни определена команда. Затова по време на обучението на къдрав ретривър трябва да се прояви твърдост, но без физическа сила. Къдрав Ретривър лесно може да бъде обучен да бъде помощник в лова, защото това му е в кръвта. Кучето от тази порода с радост ще се научи да донася по команда и да открива само застреляните птици във водата. Къдрав Ретривър обича да похапва и винаги ще е готов да се включи в процеса на обучение, ако той е придружен с лакомства за добре свършената работа.

Хранене на Къдрав Ретривър

Къдрав Ретривър е непретенциозен към храната и ще хапва натурални продукти, консерви за кучета, гранулирана храна - каквото му дадете. Ако решите да храните Къдрав Ретривър с натурални продукти, осигурявайте на любимеца си достатъчно количество ценни витамини и минерали. Къдравият Ретривър може да хапва агнешко, пилешко, пуешко, заешко, телешко и дивеч, но овнешкото и свинското, както и техните субпродукти не са подходящи за кучетата от тази порода. Допълвайте менюто на Къдравия Ретривър с кисело мляко, извара, твърдо свярени яйца, сварена обезкостена морска риба, сварен ориз, плодове и зеленчуци. Не давайте на Къдрав Ретривър мазни и пържени храни, пикантни и сладки храни, тестени изделия, пушена риба и пушено месо, прясно мляко, тръбни кокали, твърде студена или гореща храна.

Заболявания на Къдрав Ретривър

Куче Къдрав Ретривър
Снимка: Pinterest

Къдрав Ретривър може да страда от тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, катаракта и превъртане на клепача. Има вероятност Къдравият Ретривър да получи превъртане на стомаха, ако бъде оставен да тича и да скача, след като се е нахранил обилно. За да се избегне това, тъй като може да завърши фатално, Къдравият Ретривър трябва да си почива поне час и половина след обилно хранене. Къдрав Ретривър може да има проблеми с козината и кожата.

Любопитни факти за Къдрав Ретривър

Къдравият Ретривър е много сдържано куче и на някои то може да се струва дори прекалено несоциално. Къдравият Ретривър внимателно подбира хората, с които да общува, ако те са извън семейството, с което живее. То обожава стопанина си, но към непознати проявява сдържаност и може да избягва контакт с тях.

Къдравият Ретривър е непретенциозно куче, което има перфектно обоняние. То плува много добре и е подходящо както за домашен любимец, така и за лов. Може да се използва за лов в блата и реки, но къдравата му козина съхне твърде бавно.

Къдравият Ретривър се използва от спасителни служби, изпълнява ролята на следотърсач, както и на митничарско куче, тъй като може да бъде обучено да открива наркотици. Къдрав Ретривър е сред предпочитаните породи за обучение за водачи на незрящи хора.

Къдрав Ретривър е подходящ за семейства с малки деца, тъй като дори ако хлапето го скубе и го дърпа за ушите, кучето от тази порода няма да прояви агресия, а просто ще се опита да се отдалечи от детето. Порасналите деца са най-добрите приятели в игрите на Къдрав Ретривър.

Недостатъци на Къдрав Ретривър

Възможно е Къдрав Ретривър да прояви агресия към непознати, ако прецени, че те може да са заплаха за стопанина му.

Кучетата от породата Къдрав Ретривър за някои хора са прекалено шумни и активни, те обичат постоянно да са в движение и се изморяват едва привечер, след като цял ден са тичали. Ако няма възможност да изразходва енергията си, кучето от тази порода може да стане неуправляемо и деструктивно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest