Кламбър Шпаньол

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Кламбър Шпаньол
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Кламбър шпаньол е красиво куче, което е популярно сред ценителите на ловните породи. Кламбър Шпаньол е перфектен за домашен любимец, тъй като е любвеобилен и със спокоен характер и винаги е готов за игри със стопанина си. Кламбър Шпаньол е подходящ за семейства с деца.

История на Кламбър Шпаньол

Кламбър Шпаньол е порода, известна от преди около 200 години. В края на XVIII век френският аристократ херцог де Ноел изпратил на своя скъп роднина - херцогът на Нюкасъл, двойка кучета. Те започнали да се развъждат в имението на английския херцог Кламбър Парк. Така породата получила името си. С течение на времето породата била усъвършенствата от английски селекционери и оттогава се смята за една от най-аристократичните сред ловните породи.

Кламбър Шпаньол дълго време е бил куче, което е било отглеждано само от аристократи и богаташи, които можели да си позволят високата цена, за която се предлагало. Според специалистите в създаването на породата са участвали басети и алпийски шпаньоли. От тези кучета Кламбър Шпаньолът е наследил едрата костна структура. Кламбър Шпаньол и днес е много популярен сред любителите на лова. Той е подходящ за лов в местности с гъста трева и храсти.

Стандарт на Кламбър Шпаньол

Кламбър Шпаньол е едро куче, но не е много високо. Мъжкарите достигат до 51 сантиметра височина и тежат до 39 килограма, женските са високи до 48 сантиметра и тежат до 33 килограма. Муцуната на Кламбър Шпаньол е масивна. Дългите клепачи на Кламбър Шпаньол са леко провиснали, което му придава тъжен вид като на Санбернарите. Ушите са клепнали, покрити с гъста и мека вълниста козина.

Кламбър Шпаньол

Очите са кехлибарени или кафяви на цвят, с овална форма. Носът е кафеникав. Тялото на Кламбър Шпаньол е доста едро, изглежда дори набито. Крайниците не са много дълги, но са с развита мускулатура. Опашката е дълга и леко провиснала, като отдолу има украсяващи дълги косми. Козината на Кламбър Шпаньол е къса, но на гърдите образува красиво жабо. Тя е мека на пипане и е бяла на цвят, като са допустими кафяви пръски, в редки случаи - петна.

Грижи за Кламбър Шпаньол

Кламбър Шпаньол е подходящ за отглеждане в апартамент, тъй като не изисква прекалено голямо пространство. Той ще се чувства добре и на двор, но през нощта кучето от тази порода ще настоява да е в къщата, в близост до стопанина, тъй като много се привързва към него. Кламбър Шпаньолът има нужда от време на време да има възможност да потича свободно, както и да участва в игри, които имитират лов. Кламбър Шпаньолът е перфектен помощник по време на лов и не се налага особено обучение, за да може да бъде използвано кучето от ловци.

Козината на Кламбър Шпаньол трябва редовно да се разресва, въпреки че е доста къса, тъй като иначе падат огромни количества косми в цялото жилище. Редовно трябва да се проверяват ушите на Кламбър Шпаньол, тъй като може лесно да се развие инфекция в тях, която да увреди слуха на кучето.

Зъбите на Кламбър Шпаньол имат нужда от специфични грижи, за да не изгуби кучето рано възможността да дъвче, тъй като това е голям проблем за тази порода. С четка за зъби и със специална паста трябва да се премахва два пъти седмично зъбният камък и плаката от зъбите на Кламбър Шпаньола, тъй като в противен случай лесно се образуват кариеси. Ноктите на Кламбър Шпаньола трябва редовно да се режат, защото иначе започват да растат навътре, което води до силна болка.

Обучение на Кламбър Шпаньол

Кламбър Шпаньол е много умно куче, но някои представители на породата трудно се поддават на обучение и не могат да запомнят начина за изпълняване на командите, които им се дават. Кламбър Шпаньол не трябва да се обучава с упражняване на физическа сила, тъй като това може да накара кучето завинаги да се откаже от процеса на обучение. С категорично отношение, съчетано с похвали при добре изпълнени команди, Кламбър Шпаньол може да се научи на много неща.

Кламбър Шпаньол

Хранене на Кламбър Шпаньол

Кламбър Шпаньол е голям лакомник и с удоволствие хапва както натурални продукти, така и гранулирана кучешка храна и консерви. Ако решите да храните Кламбър Шпаньол с натурални продукти, е добре поне 40 процента от менюто на кучето да се състои от месо и месни субпродукти. Подходящи за Кламбър Шпаньол са телешкото, заешкото, агнешкото, пуешкото, пилешкото месо и дивечът, а овнешкото и свинското не са за предпочитане, защото са твърде мазни за него.

Както месото, така и субпродуктите трябва да се дават на Кламбър Шпаньол едва след като са минали термична обработка. Менюто на кучетата от тази порода е добре да бъде допълвано с необходимите за здравето на кучето витамини и минерали, както и от различни видове зеленчуци - сурови и сварени. Плодове, кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз, попарени овесени ядки, обезкостена сварена морска риба могат да са добро допълнение към храненето на Кламбър Шпаньол. Не се препоръчва да давате на кучетата от тази порода сурова или пушена риба, пушени меса, сладки и тестени изделия, пикантни и пържени храни, прясно мляко и тръбни кокали.

Заболявания на Кламбър Шпаньол

Кламбър Шпаньол е податлив на някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия, артритът, превъртането на клепача, дисплазия на ретината, ранно окуцяване, различни видове алергии, предимно хранителни. Кламбър Шпаньолът е склонен към преяждане и натрупване на излишни килограми, което се отразява върху работата на вътрешните му органи. Затова трябва да се внимава какво се дава на Кламбър Шпаньол.

Любопитни факти за Кламбър Шпаньол

Кламбър Шпаньолът прекрасно се разбира с деца и се отнася към тях като към бавачка. Кламбър Шпаньол няма да прояви агресия към хлапетата, дори ако игрите им са малко грубички.

Кламбър Шпаньол се разбира добре с кучета от други породи, както и с други животни. Той може да живее с котки, ако е израснал с тях от малък. Ако в къщата влезе възрастна котка, кучето от тази порода ще трябва дълго време да свиква с нея.

Недостатъци на Кламбър Шпаньол

Заради силно развития си ловджийски инстинкт има шанс Кламбър Шпаньол да се изгуби, ако се разхожда без повод и реши да подгони някоя дребна животинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest