Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»За какво са му на октопода три сърца

За какво са му на октопода три сърца

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Октопод

Октоподите са дарени от природата не с едно, а с цели три сърца. Дълго време учените не можели да открият на какво се дължи тази специфична аномалия. След години наблюдения над странните морски обитатели те открили причината за това.

Октоподът, известен като едно от най-странните животни на планетата, е снабден с три сърца, за да може да диша по-добре. Основното сърце на октопода е и най-голямо, то изпълнява същата функция, както и при останалите живи същества - помпа кръв и я изпраща в различните точки на тялото.

Двете допълнителни сърца, които са с по-малък размер от основното, помагат за по-ефикасното преминаване на кръв през хрилете, с които октоподите дишат. По този начин морските обитатели с осем пипала успяват да се справят лесно с дишането дори на много големи дълбочини.

Освен че е с три сърца, октоподът е и с най-добре оформен мозък и затова е известен като най-умен и високоразвит сред всички безгръбначни. Октоподът използва мозъка си много добре и се приспособява към различни ситуации. Той дори може да променя цвета си.

Обикновено по-дребните октоподи правят трика с промяната на цвета, за да се престорят на женски пред по-едрите, които ухажват някоя женска в любовен период. Така по-едрият октопод не забелязва дребния съперник, а той успява да оплоди женската под носа му. По този начин женската е оплодена от два различни мъжкаря, което често се отразява добре на поколението.

Друг интересен факт за октоподите е, че въпреки че нямат уши, те имат великолепен слух и възприемат добре както ултразвуците, така и обикновените звуци. Засега това все още е загадка за учените, тъй като октоподите нямат слухов апарат, който да им позволява да се ориентират в света на звуците.

Пипалата на октопода имат много функции, но една от тях е свързана с визуализирането на обекта пред тях. Когато октоподът опипва нещо с пипалата си, той научава най-малките подробности за обекта, все едно го е видял с очите си, които учудват от векове мореплавателите с правоъгълните си зеници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest