miau.bg»Статии»Кучета»Най-странните породи кучета

Най-странните породи кучета

Нина НордНина Норд
Джедай
226141
Комондор

Някои породи кучета привличат вниманието на всички с атрактивния си външен вид.

Те са толкова странни, че няма как да останат незабелязани. Точно заради това тези породи са много популярни - и съответно някои от тях са доста скъпи.

Сред най-странно изглеждащите породи кучета е унгарската овчарка, известна като Комондор. Козината й, която е съставена от над 2000 фитила, образувани от отделни преплетени един в друг косми, тежи около 7 килограма.

Комондорът никога не трябва да бъде сресван, фитилите се почистват от тръни и други замърсявани с пръсти и това отнема много време. Освен с интересния си външен вид Комондорът е известен и с високия си интелект.

През вековете тази овчарка е трябвало да изпълнява много функции, което я е превърнало в незаменим пазач и помощник на овчарите. По-дребната версия на Комондора, която е декоративна, се нарича Пули.

Тибетски Мастиф

Турското ловно куче Каталбурун е уникално заради двойния си нос. Той се е получил заради инбридинг - чифтосване на близки помежду си кучета, което е довело до странна малформация - носът на Каталбурун е разделен на две.

Заради тази своя особеност кучето е с много добро обоняние и се продава скъпо сред ловджиите. Палетата на Каталбуруна тръгват на лов от 6-месечна възраст. Освен това тези кучета се използват активно от спасителните служби и полицията.

Странно изглежда и Фараоново куче, което също е много скъпа порода. Тези кучета приличат на тези, които са нарисувани върху древноегипетските саркофази. Главата на древноегипетския бог Анубис е на Фараоново куче.

Тези кучета, освен че изглеждат много интересно, са много умни и пъргави. Те могат да прескачат препятствия над метър и половина височина и са перфектни за лов. Когато Фараоново куче се смути от нещо, носът и ушите му се зачервяват силно.

Тибетският Мастиф е една от най-странно изглеждащите породи - тези кучета приличат на огромни мечки с лъвска грива. Породата, която е известна от хилядолетия, днес се използва за доказване на престиж и богатство.

Тибетски Мастиф тежи над 60 килограма и преди време кутре с много добро родословно дърво от тази порода бе продадено за над милион и половина долара.

Ако не си падате по станните породи кучета, но желаете да си вземете нов домашен любимец, разгледайте нашите обяви за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest