miau.bg»Статии»Живини»Какво се случва с мечките в Пиренеите?!

Какво се случва с мечките в Пиренеите?!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k839
Кафява мечка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Както добре знаем, мечките са сред животните, които спят зимен сън, или иначе казано, изпадат в летаргия през зимата. Мецаните от Пиренеите обаче май са си развалили обичайния режим заради климата. Зимата тук е толкова мека, че някои кафяви мечки вместо да се приготвят за зимен сън, все още са активни и търсят упорито храна, посочват експерти, цитирани от Франс прес.

Наблюденията са направени въз основа на записи на камери, инсталирани в природния парк Пиренеите в Испания. От видео материалите става ясно, че през втората седмица на януари мецана и нейните три малки бебета ровят в земята и търсят жълъди за похапване.

Това наистина е доста странно явление, тъй като в този период на годината обичайно кафявите мечки се намират в бърлогите си и не са особено подвижни.

Никак не е нормално това, че в средата на месец януари тази мечка и нейните малки все още не са изпаднали в летаргия. Животните са останали минимум седем дни извън пещерата, която обитават по принцип, каза специалист по биоразнообразието и защитата на животните Сантяго Паласон.

Експертите обясняват, че хибернацията на този вид при нормални обстоятелства стартира през месец ноември и се наблюдава до първите дни на месец април. Но по изключение тази година температурите в тази област са с 5-6 градуса по-високи от обичайните за този период на годината.

Заради промените в температурите по земята нямаше натрупал сняг. Имаше доста жълъди, които са истинско лакомство за мечките. Най-вероятно това ги е подлъгало да излязат от убежищата си и да се отдадат на похапване, размишлява специалистът.

И докато тази промяна в поведението на кафявите мечки е нещо ново за Пиренеите, където има само четиридесет животни от вида, то в Кантабрийските планини в Испания, където има 250 от тези мецани, и друг път се е забелязвал подобен феномен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest