Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Кучетата напълно разбират емоциите ни

Кучетата напълно разбират емоциите ни

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Кучета

Кучето не случайно е най-добрият приятел на човека. Тези любими четириноги са единственият представител на животинския свят, който може да разпознава настроението по израза на лицето и интонацията на лицето на човека срещу тях.

До момента на биолозите бе известно, че животните могат да разпознават настроението само на себеподобните си и техните намерения. Тестовете показват, че за да разбере емоциите на друг вид, мозъкът на животното трябва да е достатъчно развит, за да интерпретира чутото и видяното. То трябва да притежава и аналитичен ум, за да ги сравни, оцени, свърже и комбинира. Експеримент е доказал, че учените са развили тази способност.

За да установят уменията на кучетата, специалистите поставили човешки снимки, изразяващи щастие, гняв, радост или нервност пред 17 домашни любимци. Всички те били придружени от човешки глас. Когато изображението и гласът си съответствали, кучетата изостряли вниманието си.

Куче

Собствениците на кучета са напълно категорични, че животните им разбират моментните им чувства. Въпреки това обаче учените все още не са категорични в заключенията си. Според тях има съществена разлика между реакцията на животните, когато чуят гневен глас и това да дешифрират различни данни.

В експеримента кучетата не са имали пряк контакт с обекта, както и време да го опознаят. За да бъдат напълно сигурни в способността на кучетата да разшифроват човешките чувства, учените се нуждаят от още тестове и експерименти.

Едно обаче е сигурно - кучето винаги ще бъде най-добрият приятел на човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest