Котка Тойгър

Нина 2Нина 2
Новак
345167
Тойгър
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Тойгър е изключително красива котка, която прилича на домашен тигър. Тя е с екзотична окраска и е доста едра. Тойгър е любимец на много звезди и представители на бизнес елита. Котките от породата Тойгър са като истинско бижу и украсяват всеки дом.

История на Тойгър

Породата Тойгър е съвсем нова. Тя е била създадена в САЩ през 1993 година. Създаването на котка, която да прилича на миниатюрен вариант на тигър, спохожда през 80-те години на миналия век Джуди Садън, която е архитект. Тя обаче е наясно със селекционирането на котки, тъй като майка й е Джейн Мил, създателката на прочутата порода бенгалски котки. Джуди често наблюдавала майка си и нейните помощници по време на работата им по селекционирането на бенгалски котки.

Когато на бял свят по случайност се появило бенгалско коте с райета, Джуди веднага взела решение да превърне мечтата си в реалност. Джуди начертала модел на желаната от нея котка по метода на архитектите, след което започнала да обмисля как да постигне целта си. Случайно Джуди хванала на улицата котка, която била докарана от Индия и след това изгубена. Тази скитница много приличала на нарисувания от архитектката модел. След като се осъществила кръстоска на бенгалската раирана котка с индийската котка, започнало създаването на новата порода.

Така се появила котка, която била с райета като тигър. Името на породата Тойгър идва от съчетаването на две английски думи - toy (играчка) и tiger (тигър). Тойгър бързо става популярна порода заради екзотичния си външен вид. През 2006 година Тойгър бил официално представен на комисия от съдии и селекционери и през 2007 година бил приет стандартът на породата.

Стандарт на Тойгър

Тойгър е едра котка, тя тежи от 7 до 10 килограма. Главата на Тойгър е средно голяма, издължена и заоблена. Ушите са малки и заоблени. На слепоочията и ушите има много гъста козина, но кичурите, характерни за рисовете, се смятат за дефект. Очите на Тойгър са сравнително дребни, с кръгла форма и са златисти или зелени. Шията на Тойгър е дълга и мускулеста, тялото е с добре развита мускулатура. Гръдният кош е добре развит, а предните и задните крайници са с почти еднаква дължина, като предните са малко по-дълги.

Котка Тойгър

Пръстите на лапите са доста издължени. Опашката на Тойгър е много дълга и прилича на дебело въже. Козината на Тойгър е къса. Около врата може да образува грива. Козината е много мека, като кадифе, и блести. Козината на Тойгър е покрита с ивици, които рязко контрастират с основния фон и това дава желания резултат - котката да изглежда като тигър. Ивиците се разполагат вертикално на тялото, като продължават кръговата линия на ивиците на шията. Предпочитани от специалистите са широките ивици с неправилна форма. Коремът и вътрешната част на бедрата не трябва да са с ивици.

Краят на опашката, както и възглавничките на лапите са черни. Ивиците са изравнени около муцуната и преминават в петна. За ценни се смятат екземплярите с петно във вид на пеперуда на челото и с кръгли петна на бузите. Цветът на козината на Тойгър е кафеникав или рижав, а ивиците трябва да са черни или тъмно кафяви. Коремът е бял или кремав. Козината на Тойгър е лъскава заради мехурчетата въздух, които са във всяко косъмче по козината му.

Грижи за Тойгър

Козината на Тойгър няма нужда от прекалено много грижи, но е добре един-два пъти седмично да се разресва или да се минава с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Очите на Тойгър трябва от време на време да се почистват, за да не се събират секрети, които да предизвикат инфекции. Тойгър е котка, която много обича да скача и като цяло е доста активна.

Абсурдно е да се мисли, че Тойгър ще седи като статуетка на едно място и няма да мърда с часове. Ако сте човек с активен начин на живот, Тойгър е точно за вас. Но когато повикате при себе си котката от тази порода, тя ще лежи в скута ви с часове и ще мърка. Много е важно редовно да се режат ноктите на Тойгър, тъй като в противен случай те стават много остри и дълги и могат да се превърнат в оръжие, с което любимецът ви да ви нарани, без да иска.

Обучение на Тойгър

Тойгър е много интелигентна котка и лесно се поддава на обучение. Тойгър лесно може да се научи да прескача по команда през обръч, да идва по команда и дори да носи предмети. Тъй като е много привързана към стопанина си, котката от тази порода е готова да направи всичко, само и само да му угоди. Вместо награда във вид на лакомство тя може да получи само добра дума или погалване, за нея е достатъчно.

Хранене на Тойгър

Тойгър трябва да се храни само с висококачествена храна, за да изглежда добре и козината му винаги да е в перфектно състояние, както и мускулатурата му. Храни за котки от премиум клас или меню от натурални продукти, в което протеините са 40-50 процента, са подходящи за котките от тази порода. Не се препоръчва да давате на Тойгър мазни меса, пържени храни, сладки и тестени изделия, сурова риба, пилешки кокали, прекалено студена и прекалено гореща храна.

Заболявания на Тойгър

Порода Тайгър

Не са известни заболявания, характерни точно за тази порода. Въпреки това обаче Тойгър може да страда от кожни проблеми, както и от проблеми на сърдечно-съдовата система. Внимавайте с какво храните любимеца си, защото може да качи бързо излишни килограми.

Любопитни факти за Тойгър

Въпреки пряката връзка на Тойгър с бенгалските котки, е абсолютно забранено тези две породи да се кръстосват помежду си. Развитието на новата порода е със стриктно определена програма, извън която са забранени каквито и да е експерименти.

Тойгър се смята за една от най-редките и скъпи породи котки. В света има много малко развъдници на котки от тази екзотична порода.

Тойгър е дружелюбна котка. Тя се сприятелява лесно с други домашни любимци. Удължените предни крайници на Тойгър му помагат да се придвижва грациозно като истински хищник. Котките Тойгър, които се продават, не се допускат за участие в развъждане. За тази цел много често се прави кастрация на прекалено млади животни, за да се избегне злоупотреба с породата и промени във външния й вид.

Недостатъци на Тойгър

Тойгър няма недостатъци, освен може би че е прекалено игрив и ако разчитате, че ще опази скъпия ви порцелан по рафтовете, това най-вероятно няма да се случи. Тойгър е като диво животно, въпреки че обича много да се гушка. Но когато е активен, лети като стрела из цялото жилище.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest