Котка Сомали

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Котка Сомали
Снимка: Purrfect Cat Breeds

Котката Сомали, която е наричана също така и Сомалийска котка, е интелигентно и игриво животно, което е подходящо само за хора, които са готови за игривия нрав на тази красавица. Сомали е изключително дружелюбна и затова напоследък е много популярна като домашен любимец с екзотичен външен вид.

История на Сомали

В края на петдесетте години на миналия век американски селекционери, които развъждали абисински котки, открили в няколко котила много тъмни котета с по-дълга козина. Тези котета веднага се раздавали, за да не участват в по-нататъшния процес на развъждане. Но някои стопани, които отглеждали котетата, белязани като дефектни, упрекнали селекционерите, че използват персийски котки за кръстоска с абисински. След изследвания станало ясно, че в кръвта на новите котки няма нищо персийско. За нула време дългокосместите абисинци станали всеобщи любимци и получили името Сомали. Стандартът на новата порода бил приет бързо и Сомали станала популярна заради атрактивния си външен вид и добродушния си характер.

Стандарт на Сомали

Котката от породата Сомали достига до 8 килограма тегло. Тя е по-едра от абисинските котки. Козината ѝ е средно дълга и много гъста. Над лопатките си Сомали има по-къса козина. На гърба си има по-дълги косми, а най-дългата й козина е на корема. Опашката на Сомали е дълга и много пухкава. Около врата има нещо като грива, както и добре оформени панталонки на задните бедра.

Козината на Сомали има характерния и за абисинската котка тикинг - на края на всеки косъм има по-тъмно връхче. Към основата си косъмът променя неколкократно цвета си. Това прави козината на Сомали преливаща се в няколко цвята. Сомали може да е с козина в оранжево с черни връхчета на косъмчетата, а може да е медно червена с кафеникав тикинг, както и жълтеникаво кафява с тъмно кремав тикинг.

Главата на Сомали е с клиновидна форма. Ушите са големи и заострени, но не прекалено. Във вътрешността на ухото има снопчета косми, а някои котки Сомали имат кичури косми на върха на ухото като рисовете. Очите на Сомали са бадемовидни, със зелен или тъмно златист цвят. Тялото на Сомали е издължено, гръдният кош е добре развит, а гърбът е леко извит, и се получава такъв ефект, все едно котката всеки момент смята да скочи.

Обучение на Сомали

Сомали е умна, но своенравна котка, която не се съгласява с всичко, което стопанинът й пожелае тя да изпълни. Ако искате да научите Сомали да не драска мебелите, а да използва специално място за точене на ноктите си, поощрявайте я всеки път, когато я използва. С поощрение и лакомства Сомали може да бъде научена да подава лапичка и да носи дребни предмети.

Грижи за Сомали

Козината на Сомали има нужда от разресване два-три пъти седмично. Сомали има нужда от много игри, затова е добре да снабдите любимката си с различни играчки, с които да се забавлява, докато ви няма. Топчета от хартия или каквато и да е лента или въженце могат да се превърнат в разкошна играчка за котката Сомали, за да може да играе тя с часове с тях.

Хранене на Сомали

За да е в добро здраве Сомали, трябва да се храни с консерви или гранулирани храни от премиум клас или с натурални продукти с високо качество. Не се препоръчва Сомали да се храни със свинско или овнешко месо, тъй като те са прекалено мазни за нея, както и със сурова риба, мляко и сметана с висока масленост, пикантни и солени храни, сладки и тестени изделия, прекалено гореща и прекалено студена храна.

Може да давате на Сомали телешко, заешко, пуешко, пилешко и агнешко месо, както и техните субпродукти, но след като са преминали термична обработка. Може да допълвате менюто на Сомали с различни видове зеленчуци, тъй като котките от тази порода с удоволствие опитват нови храни. Кисело мляко, извара и нискомаслена сметана, както и твърдо сварени яйца също могат да са добро допълнение към менюто на Сомали. Добре е да осигурявате на любимката си необходимите за здравето й витамини и минерали.

Заболявания на Сомали

Сомали не страда от генетично обусловени заболявания, но въпреки това е възможно да има проблеми с качването на излишни килограми. Освен това Сомали може да страда от проблеми със зъбите и да развие някои видове алергии, предимно свързани с храни.

Любопитни факти за Сомали

Сомали смята всичко в дома за своя собственост и това включва и собствения й стопанин. Понякога стопаните на Сомали трябва да имат железни нерви, за да издържат на ласките й. Сомали обича да масажира любимия си човек с мощните си лапи, да го дърпа за носа и да разрошва косата му. По този начин котките от тази порода показват на стопанина си колко много го обичат.

Сомали много прилича на малко дете и редовно носи на стопанина си някоя от своите играчки, за да му ги показва. За разлика от много котки, Сомали обича да играе с вода. Едно от любимите занимания на Сомали е да гледа как отнякъде капе вода. Тя може да седи с часове и да наблюдава този процес и да се опитва да хване капките вода с лапите си. Сомали с удоволствие ще се цамбурне във вана, пълна с вода, или ще влезе под душа със стопанина си.

Сомали е много дружелюбна и никога не използва ноктите си спрямо своя стопанин. Тя е в състояние с часове да мърка, ако той е наоколо. Котката Сомали понася с лекота присъствието на други животни - независимо дали те са кучета или котки. Тя става приятел дори с папагали и морски свинчета.

Недостатъци на Сомали

Сомали е игрива до края на живота си и дори на стари години се държи като малко котенце. Тя е в състояние по цели дни да играе и да скача. Често се случва при бързото тичане из жилището Сомали да помита предметите и да ги чупи. Затова се препоръчва да държите чупливите предмети в затворени шкафове, ако домашният ви любимец е котка Сомали.

Сред недостатъците на Сомали е фактът, че тя винаги е гладна. Сомали винаги се опитва да накара стопанина си да й даде още нещо, което да похапне. Ако на масата в кухнята има храна, независимо каква, Сомали веднага ще я нападне, без да се замисли. Тя ще похапне плодове, сладкиш, кисели краставички, дори кетчуп или горчица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest