miau.bg»Статии»Живини»Преброиха птиците в местността Пода

Преброиха птиците в местността Пода

Пламена M.Пламена M.
Джедай
546102
Птици

Членовете на Българско дружество за защита на птиците Бургас проведоха ранно зимно преброяване на птиците в местността Пода.

Природозащитният център Пода организира преброяване на птиците в защитената местността на 12.12.2015 година. Представителите на регионалното природозащитно представителство на БДЗП се радваха на чудесно време, което бе по-характерно за началото на септември, отколкото за средата на декември. Това направи броенето особено приятно за всички участници.

Деветимата доброволци от организацията цели шест часа картираха разпределението и броя на всички регистрирани в защитената местност птици. Информацията е от изключителна важност, за да бъде осъвременен Планът за управление на местност Пода. Тя е първият защитен регион в България с подобен план, разработен още през 1997 година от екип на БДЗП.

Преброени са над 2091 птици от общо 51 вида. Освен типично зимните птици имало и такива, които отдавна трябваше да са в Африка. Това са розовият пеликан и малката бяла чапла. Сред типично топлолюбивите били и водните кончета.

Типично зимните видове, които бяха преброени, бяха водната бъбрица, елшовата скатия, малкия нирец, морски орел, къдроглав пеликан, каспийската чайка и местните малки корморани. Приятна изненада за доброволците бяха червеногушият гмуркач, големите нирци и планинските потапници – все видове, които не се виждат често тук.

Може би най-учудващо било присъствието на тръстиков блатар. Пред очите на наблюдаващите грабливата птица уловила лисица. Миризмата на кръв веднага привлякла друг блатар.

Денят бил изпълнен с емоции. При обиколката един от членовете на екипа открил изхвърлено на брега на плажа бурканче с тайнствено писмо. На него било написано духовно послание. Денят завършил в двора на Природозащитния център, където доброволците запалили огън и си спретнали барбекю.

През януари 2016 година ще бъде проведено още едно преброяване, част от Среднозимното преброяване, а около средата на февруари природозащитният център Пода ще направи и къснозимно преброяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest