Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Възпитание на кучето

Възпитание на кучето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Възпитание на кучето

Когато вземете куче в дома си, първите дни от престоя му са решаващи за това как ще се държи то за в бъдеще. Скоро след появата му трябва да започнете с възпитанието му.

Имайте предвид, че само младите животни се поддават на обучение. Периодът до 20-ата седмица след раждането е основополагащ за цялостното възпитание на кучето. В тази възраст то бързо и лесно усвоява команди и нови навици.

На кучето са нужни няколко дни, докато свикне с новата обстановка. След като започне да се ориентира добре в заобикалящата го среда, е време да започнете с изграждане на хигиенните му навици.

Първата стъпка са честите разходки. Те трябва да се правят след като кучето е спало, играло или се е нахранило - това са ключови моменти, в които то може да реши да се облекчи. Преди да пристъпи към облекчаване на физиологичните си нужди, животното започва трескаво да души земята около себе си. Това трябва да е знак за вас, че трябва незабавно да го изведете навън.

Следващата стъпка е установяване на определена йерархия. Най-добро за това е усвояването на кучешки команди, обвързано с положителни награди. Това изисква много търпение и активно участие на стопанина в правилното възпитание на кучето.

За да установите връзка между дадената команда и нейното изпълнение, използвайте награда. Тя може да е различна – похвала, погалване или лакомство. Така кучето ще разбере, че e направило това, което се иска от него, и следващия път ще го повтори отново.

В никакъв случай не допускайте насилие и агресия при обучението на кучето – така то ще започне да страни от вас и няма да се научи на нищо. Ако животното направи нещо лошо, смъмрете го с твърда интонация. Известно време след това го игнорирайте – така то ще се научи да не прави повече така.

Хранителните навици също трябва да се формират от рано. Не давайте човешка храна на кучето от масата – така то няма да свикне да проси. Кучето трябва да се храни отделно, най-добре след семейството. Друг вариант е да установите точни часове, в които да му давате дневната доза.

За да осигурите приятно и спокойно съжителство, е добре да осигурите на кучето негово специално място за почивка. Старайте се никой от членовете на семейството да не го безпокои, когато реши да се оттегли, и никой да не го закача, дори децата.

Куче

Обучението е важна част от живота на всяко куче и е важно по няколко причини. То осигурява психическа стимулация, която помага да поддържате кучето щастливо и ако се комбинира със сутрешни упражнения, кучето ви ще бъде уморено психически и физически в края и е много по-вероятно да спи, докато е у дома.

Още за възпитанието на кучето

Обучението, основано на възнаграждения, е приятно за кучето и положително подобрява връзката между кучето и стопанина. Този подход се върти около положително подсилване - т.е. възнаграждаващо поведение, което ни харесва. Наградите могат да бъдат под формата на вкусна храна или устна похвала като Добро куче! с приятен тон на гласа, който се дава, когато кучето изпълнява доброто поведение.

Обучението на кучето, основаващо се на награди, също включва обикновено игнориране на всяко „нежелано“ поведение. По този начин кучето не се възнаграждава за нежелано поведение. Ако кучетата не бъдат възнаградени (т.е. не получават внимание или лакомства) за определено поведение, те са склонни да спрат да го правят. Например, ако куче скача, за да поздрави хората, те трябва да бъдат игнорирани. Само когато стоят или седят, те трябва да бъдат възнаградени с внимание и кучешки лакомства.

Понякога, ако собствениците реагират на „нежелано“ поведение, като викат или се ядосват, те неволно могат да подсилят поведението - кучетата възприемат това като внимание и „нежеланото“ поведение просто се засилва. За някои кучета всяка форма на внимание/реакция от страна на собственика е по-добра, отколкото никаква реакция. Например, ако собственик вика на куче, което лае прекомерно, кучето може да интерпретира това като привличане на внимание и по този начин силният лай продължава.

Терапията с физическото наказание не трябва да се използва в тренировъчни програми на кучетата

Наказването на куче за „нежелано“ поведение всъщност може да изостри проблема.

Силно препоръчваме да запишете кученцето си в специализирани класове, които са важен начин за социализиране на кученцето с други кучета. След това вашето кученце може да използва тази практика и обучение, когато се среща с други кучета в парка или на разходки, докато израства с възрастни кучета. Кученцата имат „критичен период на социализация“ от около 3-17 седмична възраст. Това е времето, когато те трябва да общуват с други кучета, за да научат социални знаци и как да общуват добре.

Когато възпитавате правилно кучето си, вие му давате необходимите умения, за да живее спокойно сред хората и другите животни. Може би си мислите, че домашните кучета имат лесен живот в сравнение с начина, по който биха живели в дивата природа. Но животът в човешко домакинство оказва натиск върху вашето куче, с което то трябва да се научи да се справя.

Ако не възпитавате правилно кучето си, това може да доведе до деструктивно поведение. Например, то може да се притеснява и да дъвче мебелите ви, когато не сте наоколо. А може и да се държи агресивно към хора или други домашни любимци.

Кучето трябва да се възпитава от рано

Ако не възпитавате правилно кучето си, вие му причинявате много вреда в дългосрочен план. Добре обучените кучета могат да се интегрират добре с хората и обикновено са спокойни.

От друга страна, ако кучето ви не е обучено правилно, то може да бъде агресивно и уплашено. 

Ако кучето ви е превъзбудено и скача на посетителите, трябва да го обучите да поздравява хората правилно, без да е толкова буйно. Важно е тези неща да се разглеждат рано, тъй като те могат да причинят вреда на кучето или други хора.

Важно е кучето ви да има опит в общуването с други хора и други животни. Ако кучето ви е неконтролируемо с другите, това може да доведе до конфликт и може би дори нараняване на вашето куче или домашен любимец на някой друг.

Просто не е практично да държите кучето си далеч от други животни за постоянно. 

За да избегнете безпокойство или агресия около други животни, вашето куче трябва редовно да взаимодейства с другите.

Завеждането на вашето куче на обучение, когато е още малко, е чудесен начин да направите това. Това не означава непременно, че вашето куче трябва да е ентусиазирано да играе с други домашни любимци. Някои кучета предпочитат да не играят с други.

Вашето куче просто трябва да се чувства удобно около другите животни, без да показва признаци на агресия или безпокойство. Ако кучето ви не получи такъв вид възпитание, има шанс да реагира агресивно, когато се сблъска с друго животно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest