miau.bg»Статии»Живини»Стартира първото безплатно училище за пчелари

Стартира първото безплатно училище за пчелари

Пчелари
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

В началото на ноември в България отвори врати първото училище по пчеларство на Балканите. Школата за бъдещи пчелари се намира в Северозападна България, в живописния град Берковица. Организатор на обучението е Лесотехническата професионална гимназия, намираща се също в града под връх Ком.

За радост на желаещите да отглеждат пчели обучението е напълно безплатно. То е един час седмично и се провежда в края на работната седмица, в следобедните часове. През зимата курсантите ще изучават теория, а веднага след като времето позволи, ще започнат и практическите занимания.

Всеки може да кандидатства и да се включи в обученията. Ограничения за възрастта няма. Организаторите съобщават, че всяка седмица по време на обученията ще идват различни лектори, за да преподават на бъдещите пчелари.

Берковската професионална гимназия е организирала пчеларското училище с подкрепата на Федерацията на българските пчелари. Желаещите да изучават пчеларския занаят с всеки изминал ден стават все повече, като перспективата е да бъдат и наети на работа като пчелари в последствие от големи пчелини.

Пчели

Инициативата е продиктувана от факта, че пчеларството е пред крах в световен мащаб, заявиха инициаторите. Всеки успешно завършил ще получи диплома от Федерация на българските пчелари.

Организаторите имат амбицията да направят българското пчеларство реален сектор от земеделието, което да носи на пчеларите свои доходи и да дава работна ръка. Сред плановете на училището е да създадат интернет пчеларска телевизия и радио, където ще се дават ценни съвети и напътствия.

Според последни данни на Националната статистика в последното десетилетие пчелните семейства в България са намалели с повече от 30 процента. Оказва се, че самите пчелари са на изчезване. Техният брой е намалял с повече от 50 процента.

Данните сочат, че ако тази тенденция продължи със същото темпо до 4 години, този традиционен за страната отрасъл може да изчезне. Още повече това може да доведе до екологична катастрофа. Статистиката сочи и че България е едната страна в света, където пчеларството, вместо в развитие, е пред срив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest