Miau.bg»Статии»Живини»Топ 3 на най-косматите животни на планетата

Топ 3 на най-косматите животни на планетата

Антония Р.Антония Р.
Джедай
6395
Топ 3 на най-косматите животни на планетата

Логично, в най-студените точки на планетата могат да се открият и най-косматите животни, тъй като по-пухкавата козина е от съществено значение за оцеляването им.

Полярната лисица

Полярната лисица може да издържи цяла зима при температура от минус 20 градуса по Целзий благодарение на косматата си окраска. Пухкавият цвят на лисицата може да бъде от бял до светлокафяв, като това зависи от продължителността на зимата на мястото, което обитава.

Когато условията навън са наистина сурови, лисицата се свива на кълбо и скрива муцуната си под опашката, за да се стопли. Дългите косми на полярната лисица са меки и плътни, заради което са добър изолатор на студа.

Полярна лисица

Овцебик

Овцебикът обитава Гренландия и канадска Арктика, а за да се защити от ниските температури, той има дебел естествен пуловер от козина. Всяка пролет, когато температурите започнат да се покачват, тя се сменя.

Пухкавата на един възрастен овцебик тежи около 3 килограма и е дълга около 1 метър, заради което почти покрива краката им.

Чинчила

Чинчилата е гризач, който в естествени условия живее при надморска височина от 3000 до 5000 метра. Обитава територията на Андите и планинските райони в Южна Америка.

Чинчила

Козината им често определяна като най-меката в света, заради което са едни от най-преследваните от ловци животни. Техният брой е критично застрашен от изчезване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest