miau.bg»Статии»Живини»Хибридни диви котки се разхождат на Витоша

Хибридни диви котки се разхождат на Витоша

Антония Р.Антония Р.
Джедай
63981
Диви Котки
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Необичаен вид на диви котки са заснети чрез фотокапани на Витоша. Котките имат нетипични белези като бели крака, по-тънки опашки и цветни петна по козината.

Дивите котки у нас са сиво с тъмни и кръгли ивици по опашката. Цветове като оранжево, кафяво, жълто не трябва да присъстват и са белег за замърсяване на вида, се казва в доклад на Природен парк Витоша.

Смята се, че новият вид котки е кръстоска между домашни котки и представители на дивия вид, като се предполага, че домашните котки са от селата в полите на Витоша.

Експертните доклади казват, че хибридизацията е най-голямата заплаха за вида. Дивите котки са в Червената книга на България и попадат под защитата на Берлинската конвенция и Конвенцията за търговия със защитени видове (CITES).

Средната численост на дивите котки е между 62 и 80 индивида. На Витоша е много по-вероятно да ги срещнем, отколкото на Пирин, където също има диви котки. Причината за това е, че Витоша има по-голямо разнообразие от гори, в които животните могат да намерят достатъчно храна.

Дивата котка се храни с гризачи и птици. Ловува предимно нощем и се обитава надморска височина от 800 до 1400 метра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest