Miau.bg»Статии»Живини»Модифицирани комари борят маларията

Модифицирани комари борят маларията

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Комари
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Учени са създали нов вид комари-мутанти, които ще се борят с маларията. Генномодифицираните насекоми са така проектирани, че да се противопоставят на едноклетъчния паразит плазмодий, предизвикващ заразата.

Макар че маларията е лечима, от заразата всяка година умират над 500 000 души. В риск попадат над 3.2 млрд. души, което е повече от половината от световното население.

Според учените, ако генномодифицираният комар се окаже успешен, излезе от лабораторията и се впише в дивата природа, това може да спаси хиляди човешки животи и да намали разпространението на смъртоносната болест.

Американските учени са създали комара чрез иновативен метод, наречен CRISPR. Чрез него те са вложили устойчивия на малария ген в ДНК-то на комара. По този начин, когато той ухапе човек, няма да го зарази с паразита, причиняващ заразата.

Идеята на учените е при чифтосване на генномодифицирани комари техните наследници да притежават същия ген. Все още не се знае дали при контакт между обикновен и генномодифициран комар ще се получи поколение, устойчиво на маларията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest