Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да изрежем ноктите на кучето

Как да изрежем ноктите на кучето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Кучешки нокти

Рязането на ноктите на кучето често се превръща в стресиращ процес както за стопанина, така и за животното. Докато животното отказва да приеме спокойно ножицата, която държите в ръцете си, вие се страхувате да не изрежете ноктите прекалено дълбоко. Това може да доведе до нежелани инциденти.

Рязането на ноктите на кучето може да бъде безопасно и безболезнено, стига да следвате няколкото лесни стъпки. Най-важното е да се научите да определяте каква част от нокътя и колко дълбоко да бъде отстранена.

За рязането ви е нужна ножица, която не трябва да е прекалено затъпена, за да не причините болка на кучето. Когато режете, много внимавайте да не засегнете кръвоносния съд в нокътя му, като изрежете прекалено надълбоко. Това би предизвикало кръвотечение и силна болка на животното.

Ако сте неопитни и за пръв път режете ноктите на кучето си, то в близост до вас винаги трябва да има нещо, с което да можете бързо да спрете кръвта. Подходящ за това е тампон, напоен с йодна тинктура или друг медикамент. Понякога твърде дълбоко изрязване се получава следствие на това, че кучетата често мърдат лапите си.

Ноктите на кучето трябва да се изрязват често, но не прекалено. Перфектният вариант е 1-2 пъти месечно. Честотата зависи и от това колко често го извеждате на разходка. По време на разходките ноктите се изтриват по естествен начин.

Куче

Трябва да се има предвид, че ноктите на задните лапи израстват малко по-бързо, отколкото тези на предните.

Когато режете ноктите, имайте предвид, че когато ги оставите да израснат дълги, с тях израства и кръвоносният съд. Поради това дългият нокът трябва да се изрязва много внимателно, за да може съдът да се прибере обратно навътре.

Дългите нокти са опасни за здравето на вашият любимец. Ако той закачи някой от тях, може да го откъсне и да остави кръвоносния съд открит. Той може да се инфектира и да застраши здравето на животното.

Процедурата по рязане на ноктите трябва да се извършва през деня, на добре осветено място. За да видите кръвоносния съд, най-добре дръжте лапата на животното над лампа. Когато ноктите са бели, той розовее отдолу. Ако ли пък са тъмни, откриването му няма да е толкова лесно. Когато не можете да го откриете, е по-добре да потърсите помощта на ветеринар.

Повечето кучета се страхуват от вида на ножиците. За да намалите ужаса му, издърпайте предните лапи назад. Преди изрязването на всеки следващ нокът му давайте по някое лакомство, за да гледа нагоре, а не надолу. Действайте бавно и спокойно. Имайте предвид, че това е едно доста стресиращо преживяване за него и може да стане агресивно и да дръпне лапата си неочаквано.

Редовното възнаграждаване с любимото лакомство ще научи кучето, че това е една не толкова неприятна процедура. Опитайте се да вкарате колкото се може повече позитивни емоции за животното, за да може следващия път да е по-спокойно и предразположено към рязането на ноктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest