Брадато Коли

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Брадато Коли

Брадато Коли е сред предпочитаните породи за семейства с деца, тъй като това куче е добро, спокойно и винаги готово за игри с хлапетата. Брадато Коли е служебна порода куче, въпреки че изглежда декоративна, и е с много високо ниво на интелект.

История на Брадато Коли

Историята на Брадато Коли започва преди повече от десет века, когато номади от Азия са пристигнали в днешна Шотландия заедно с кучетата си, които използвали за охрана на стадата си. Брадатото Коли, известно и като Шотландско Брадато Коли, носи и гените на Коли. Кучетата на номадите са се кръстосвали с местните шотлански породи, което само увеличило гъстотата и дължината на козината им. Брадато Коли се използвало от шотландците векове наред като пазач и като овчарско куче, което помагало при събирането на добитъка.

През XIX век селекционери започнали работа по прецизиране на външния вид на породата Брадато Коли и така бил приет официалния стандарт на породата. Породата била призната през 1897 година и Брадато Коли станало известно и с името Планинско Коли. В средата на ХХ век били взети мерки по промяна на стандарта на породата и височината на кучетата от породата Брадато Коли, която дотогава била до 60 сантиметра, била намалена с десет сантиметра.

Стандарт на Брадато Коли

Мъжките представители на породата Брадато Коли достигат до 50 сантиметра височина и тежат до 27 килограма, женските са високи до 27 сантиметра и тежат до 25 килограма. Брадато Коли е компактно и мускулесто куче, с къси крайници. Носът на Брадато Коли е черен на цвят, очите са тъмни, около тях има черен кант, а над тях има кичури козина, така че очите почти не се виждат.

Челюстта на Брадато Коли е силна, с доста едри зъби. Козината на муцуната на Брадато Коли оформя дълги мустаци и брада, на която тази порода дължи името си. Козината на Брадато Коли може да е сивкава, кафеникава, бежова или черна, като са допустими белите петна по гърдите и лапите, както и по муцуната. Козината на Брадато Коли е дълга и права и стига до земята.

Куче Брадато Коли

Грижи за Брадато Коли

Най-големите грижи, които се полагат за Брадато Коли, са за козината му. Тя трябва да се разресва по възможност всеки ден, за да не се сплъстява и да не се разваля ефектният външен вид на кучето. Не се препоръчва Брадато Коли да се къпе повече от три-четири пъти в годината, и то ако това се налага, тъй като в противен случай ще се развали защитният слой на косъма.

Препоръчва се да не се подстригва козината над очите на Брадато Коли, защото кичурите над тях ги предпазват и няма нужда да бъдат намалявани. Добре е да се следи състоянието на очите и ушите на Брадато Коли, за да не се развият инфекции. Тъй като Брадато Коли е служебна порода и има нужда от възможност за изразходване на енергията си, идеалният вариант е то да живее на двор. Брадато Коли може да се отглежда и в апартамент, но трябва да осигурите на любимеца си възможност да се разхожда поне два часа дневно навън.

Обучение на Брадато Коли

Брадато Коли е много интелигентно животно и лесно разбира какво се изисква от него. То учи командите с удоволствие и е готово да направи всичко, което ще зарадва стопанина му. Брадато Коли може лесно да бъде научено да изпълнява различни по сложност команди, ако обучението му започне около третия месец и преминава под формата на игра.

Не се препоръчва да се упражнява физически натиск върху Брадато Коли, ако не изпълни дадена команда, тъй като това е чувствително куче и трудно ще понесе обидата от страна на стопанина си. Брадато Коли няма да отмъщава, нито ще се сърди, но може да е тъжно продължително време.

Хранене на Брадато Коли

Брадато Коли може да се храни с висококачествени храни за кучета - консервирани или сухи, както и с натурални продукти. Ако решите да храните любимеца си с натурални продукти, редовно допълвайте менюто му с необходимите за организма му минерали и витамини, които то не може да си набави от храната. Не се препоръчва да давате на Брадато Коли свинско и овнешко месо, тъй като те са прекалено мазни за кучетата от тази порода.

Порода Брадато Коли

Пилешкото, пуешкото, заешкото, телешкото, агнешкото и дивечът се отразяват добре на Брадато Коли. Можете да допълвате менюто на кучето от тази порода с кисело мляко, извара, сварени или печени субпродукти, сварен ориз или елда, попарени и охладени овесени ядки, твърдо сварени яйца, различни видове плодове и зеленчуци. Не се препоръчва да давате на Брадато Коли прекалено студена и прекалено гореща храна, както и пикантна, солена, сладка, кисела храна, пилешки тръбни кокали и прясно мляко.

Заболявания на Брадато Коли

Брадато Коли е сред породите кучета, които не страдат от генетично обусловени заболявания. Но все пак е възможно и представителите на породата Брадато Коли да имат здравословни проблеми. Сред тях са кучешка тазобедрена дисплазия, проблеми с ушите и очите, подуване на стомаха, извъртане на клепача, различни видове алергии и дерматити.

Любопитни факти за Брадато Коли

Брадато Коли е много добро куче и никога няма да прояви агресия. Към непознати се отнася с недоверие, но е толкова добро, че често се използва за терапия при деца с аутизъм. Брадато Коли може да бъде оставяно със съвсем малки деца, без да се притеснявате, че ще ги нарани, дори ако те играят малко грубо с него. Брадато Коли лесно се сприятелява с други домашни любимци и се разбира дори с котки. Брадато Коли е подходящо куче за възрастни хора.

Недостатъци на Брадато Коли

Като повечето породи овчарски кучета, Брадато Коли се опитва винаги да събере хора и животни в групи, за което може да се опитва да ги хапва леко по глезените, за да ги премести оттам, където стоят в момента, в желаната от тях посока.

Ако козината на Брадато Коли не се разресва добре, след известно време единственият възможен вариант за справяне с кълбата косми по тялото му ще е то да бъде подстригано късо. Когато се стига дотам, стопаните на куче от породата Брадато Коли трябва да проявят търпение, докато козината му отново стане дълга. За да не се стига дотам, се налага редовно тя да бъде сресвана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest