miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Тайландски Риджбек

Тайландски Риджбек

Нина 2Нина 2
Новак
345179
Тайландски Риджбек
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Тайландски Риджбек е умно и атрактивно куче, което напоследък е популярно като домашен любимец. Тайландски Риджбек е известен със своята красота, атлетичност и интелект и е официално признат за национална порода на Тайланд.

История на Тайландски Риджбек

Смята се, че Тайландски Риджбек е порода, която е възникнала преди около 4 хиляди години. Тя е сред така наречените аборигенни породи, които не са се променяли през вековете и не са се кръстосвали с други породи, поради което са запазили първоначалния си вид.

За местното население кучетата от породата Тайландски Риджбек били много важни, тъй като били използвани за охрана на домовете, за лов и за придружители по време на дълги пътувания. Тайландски Риджбек бил използван за лов на елени, диви прасета, тапири и птици. За разлика от Родезийски Риджбек, Тайландски Риджбек не подгонва дивеча, за да го убие ловецът, а сам го настига и го убива.

През вековете Тайландски Риджбек се е използвал като помощник на овчарите, а също и за преместване на товари, като бил впряган в малки каручки. Въпреки древния си произход тази порода не била признавана много дълго време. През 1989 година породата Тайландски Риджбек била официално призната в Азия, а едва през 1993 година била регистрирана официално и бил утвърден стандартът й. Тайландски Риджбек е рядка порода извън родината си и в Европа и САЩ има не повече от 2000 официално регистрирани представители на тази порода.

Стандарт на Тайландски Риджбек

Тайландски Риджбек е куче с атлетично тяло и силна мускулатура. Мъжките представители на породата са високи до 61 сантиметра и тежат до 32 килограма, женските са високи до 56 сантиметра и тежат до 28 килограма. Главата е едра, носът е тъмен и голям, очите са тъмнокафяви или кехлибарени. На челото и на шията си Тайландски Риджбек има гънки. Ушите са големи, разположени са високо и леко са наклонени напред. Крайниците са дълги и мускулести, гръдният кош е добре развит, коремът е прибран.

Козината на Тайландски Риджбек е много къса и на пипане е като кадифе. На гърба тя образува характерен за породата гребен, известен като ридж. Това е ивица от козина, която расте в посока, обратна на останалите косми по тялото на кучето. Тайландски Риджбек може да има някой от трите типа козина, типични за породата - суперкъс - не повече от 2 милиметра, кадифен - до 1 сантиметра, и стандартен - до 2 сантиметра.

Козината на Тайландски Риджбек може да е червеникава - това е най-често срещаният цвят. Срещат се представители на породата, които са черни, сивосинкави или с цвят Изабела. Това е много рядък цвят, в него се съчетават нюансите на чаена роза и розово грозде. Кучета с такава козина имат кафяви нокти и нос, който е в тон с цвета на козината.

Грижи за Тайландски Риджбек

Тайландски Риджбек е перфектен за отглеждане в апартамент, стига да му се осигурява достатъчно време за разходки и тичане навън. Кучето от тази порода има нужда от поне 2 часа активна разходка. Тайландски Риджбек е много активно куче още от ранна възраст. Не се препоръчва обаче да се натоварва прекалено с физически упражнения това куче от малко, защото това се отразява негативно на ставите и костите му. Порасналият Тайландски Риджбек с удоволствие ще тича със стопанина си, който се увлича от джогинг или колоездене.

Тайландски Риджбек

Козината на Тайландски Риджбек не изисква особени грижи, достатъчно е веднъж дневно тя да се минава с влажна кърпа за отстраняване на излишните мъртви косъмчета или да се изчетква със специална ръкавица. Къпането на Тайландски Риджбек не трябва да е повече от 4 пъти в годината.

Кучетата от тази порода не могат да живеят на двор не само заради факта, че козината им не може да се справи с капризите на времето, а и защото много страдат, когато не са в близост до стопанина си. Препоръчва се поне веднъж седмично да се дава на Тайландски Риджбек възможност да потича сред природата.

Обучение на Тайландски Риджбек

Обучението на Тайландски Риджбек може да започне от третия месец. Малките кученца от тази порода са много активни и бързо губят интерес, затова обучението трябва да е под формата на игра и да трае кратко в началото, като постепенно се увеличава както времето за обучение, така и сложността на командите.

Въпреки че е много умно куче, Тайландски Риджбек е свободолюбив и ще изпълнява командите само на този, който според него е лидер. Важно е процесът на обучение да преминава спокойно и последователно, което може да помогне за преодоляването на ината на Тайландски Риджбек. Ако се използва физическа сила при обучението, Тайландски Риджбек, който е много чувствителен, може да порасне като много страхлив или агресивен.

Хранене на Тайландски Риджбек

Препоръчва се Тайландски Риджбек да се храни с висококачествени храни за домашни любимци, особено докато е малко кученце и има нужда от важни вещества за формиране на здрав и силен организъм. Може да храните Тайландски Риджбек и с натурални продукти, като трябва да избягвате свинското и овнешкото месо, тръбните кокали, прясното мляко, пържените, пикантните, сладките и тестените продукти, пушеното месо и риба, както и прекалено горещата и прекалено студената храна. Ако храните кучето от тази порода с натурални продукти, трябва да му осигурите необходимите за доброто му здраве минерали и витамини.

Заболявания на Тайландски Риджбек

Тайландски Риджбек е много здрава порода, тъй като през вековете са оцелявали само най-силните екземпляри. Единствените проблеми, които може да има Тайландски Риджбек, са свързани с костната система, и те възникват предимно при прекомерно натоварване на кучето от ранна възраст. Тайландски Риджбек е склонен към преяждане, затова трябва да внимавате и да не прехранвате любимеца си.

Любопитни факти за Тайландски Риджбек

Тайландски Риджбек има красив кадифен лай, но много стопани не са чували дори веднъж любимеца си да лае. Тайландски Риджбек е перфектен за хора с алергии, тъй като той не мирише, козината му пада само веднъж годината при смяната през март, и това трае само две седмици. Тайландски Риджбек е чистоплътно куче, то винаги заобикаля локвите и мръсните места по време на разходка.

Тайландски Риджбек издава много интересни звуци - той почти мърка, издава звуци, които приличат на нещо средно между пеене и виене, и според повечето стопани на тези умни кучета любимците им се опитват да им говорят, като издават странни звуци, които са различни и се редуват един след друг.

Тайландски Риджбек прилича на котка по характера си - той не винаги се отнася с доверие към гостите и дълго разглежда непознатите, преди да прецени дали да се приближи към тях. Точно като котките Тайландски Риджбек не обича водата. Дори в горещ ден кучето от тази порода няма да влезе в басейн или водоем.

Тайландски Риджбек е скъпо куче и цената му достига от 2 до 20 хиляди евро в зависимост от родословието на родителите. Тайландски Риджбек обича децата и се разбира добре с други домашни любимци, но навън може да подгони някоя котка.

Недостатъци на Тайландски Риджбек

Тайландски Риджбек не обича да го пипат непознати хора и може да прояви агресия, ако някой реши да го погали. Тайландски Риджбек е напълно неподходяща порода за нервни стопани, тъй като това може да се отрази върху психиката на кучето, което се чувства добре само в спокойна среда.

Сред недостатъците на Тайландски Риджбек е силно изявеният им ловен инстинкт. При разходка без повод има шанс кучето от тази порода да се опита да хване някоя животинка или птичка и да се изгуби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest