Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Малко Лъвско Куче

Малко Лъвско Куче

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Малко Лъвско куче

Малко Лъвско куче е красив домашен любимец, който е получил гордото си наименование благодарение на модата за подстригване на кучета през XV век. По онова време се е смятало за много атрактивно кучетата да са подстригани така, че да се оформя лъвска грива.

История на Малко Лъвско Куче

Малко Лъвско куче е старинна френска порода, като най-близко до него се явява Френската Болонка. Смята се, че Малко Лъвско куче се е появило след кръстоски на Болонки с Пудели. Шведският натуралист Карл Линей, живял през XVIII век, нарича кучетата от тази порода за пръв път лъвски в една от своите книги. Малко Лъвско куче е старинна порода и много известни художници са го изобразявали още от XV век. Тези красиви малки кучета могат да се видят на платната на Франсиско Гоя и Алберхт Дюрер. Само аристократите можели да си позволят да имат кученце от тази порода.

То било известно като компаньон за изискани дами, и с такива кучета се хвалели прочути за времето си жени като съпругата на френския император Наполеон - Жозефина, както и мадам де Помпадур. В началото на ХХ век популярността на Малко Лъвско куче сериозно намаляла и тази порода била заменена от Мопсове и Шпаньоли. В средата на ХХ век обаче французойката Бенетиз Брюсела решила да възроди породата. Тя кръстосала малкото останали представители на породата с пудели, а след смъртта й делото й било продължено от германеца Ханс Рихерт. През 1960 година Книгата за рекордите Гинес отбелязала Малко Лъвско куче като най-рядката порода в света. През 1970 година породата получи официално признание, но едва през 1995 година бил утвърден окончателно официалният й стандарт.

Стандарт на Малко Лъвско Куче

Мъжките представители на породата Малко Лъвско куче са високи до 36 сантиметра и тежат до 8 килограма, женските са високи до 33 сантиметра и са тежки до 7 килограма. Ако се погледне в профил, Малко Лъвско куче е със силует на лъв - това се дължи на неуморната работа на френските кинолози, които са отделили дълги години, за да постигнат умален силует на царя на джунглата. Главата е едра спрямо тялото, муцуната е къса. Носът е винаги черен на цвят. Очите на Малко Лъвско куче са големи, кръгли и са тъмни на цвят. Ушите са малки и клепнали и са покрити обилно с гъста дълга козина.

Гърбът е прав и мускулест, гръдният кош е добре развит като за този малък размер. Опашката на Малко Лъвско куче е завита над гърба, но не в пълен кръг, само връхчето докосва от време на време гръбнака. Козината на Малко Лъвско куче е доста дълга, когато е неподстригана, и е плътна и в същото време сравнително мека. Козината на Малко Лъвско куче може да е на вълни. Прекалено правата или прекалено къдравата козина се смята за сериозен дефект при тази порода. Допустимо е подстригване само за постигане на ефекта, характерен за тази порода. Козината на Малко Лъвско куче е черна, сребриста, шоколадова, кафеникава и кремава. Допустими са комбинации от тези цветове.

Грижи за Малко Лъвско Куче

За да изглежда Малко Лъвско куче така, както подобава, козината му трябва редовно да се подстригва. На тялото тя се оставя супер къса, а около главата се оставя голяма грива. Козината на крайниците се подстригва късо, оставят се нещо като помпони около лапите, както и на опашката. Козината на гърдите не се подстригва. Всеки ден е добре местата с дълга козина да се разресват, за да изглеждат пухкави и обемни. Въпреки че има дълга козина, Малко Лъвско куче не може да живее навън, тъй като тя е много фина и няма как да предпази малкото животинче от студа или горещината. Малко Лъвско куче може да се гледа единствено в апартамент или къща, като има нужда от около час разходка на ден, за да се чувства добре. Нуждата си от изразходване на енергия Малко Лъвско куче запълва с постоянно тичане из помещенията.

Обучение на Малко Лъвско Куче

Малко Лъвско куче е доста умно, въпреки малкия си размер, и с удоволствие изпълнява различни по сложност команди, ако бъде поощрявано всеки път с лакомство или поне с добра дума и погалване. Малко Лъвско куче не проявява инат при обучението и се опитва да зарадва стопанина си, като прави всяко нещо, което се изисква от него. Обучението на Малко Лъвско куче може да започне след като то стане на 3 месеца и в началото да трае не повече от 10 минути дневно, като постепенно времето за обучение се увеличава.

Порода Малко Лъвско куче

Хранене на Малко Лъвско Куче

Малко Лъвско куче може да прояви претенции към храната, затова стопаните сами с времето разбират с какво да хранят любимеца си. Препоръчва се да давате на Малко Лъвско куче храни от премиум клас или висококачествени натурални продукти. Ако храните Малко Лъвско куче с естествени продукти, е добре да обогатявате менюто му с необходимите за здравето му витамини и минерали. Не давайте на куче от тази порода свинско месо, овнешко месо и техните субпродукти, пушено месо и риба, прясно мляко и каквито и да е кокали - дори най-малките могат да причинят непоправими щети на здравето на малкото куче. Не се препоръчва да давате на Малко Лъвско куче пикантни храни, а също така тестени и захарни изделия, гореща и ледено студена храна.

Заболявания на Малко Лъвско Куче

Малко Лъвско куче може да страда от проблеми със ставите, както и от различни кожни проблеми, алергии и простудни заболявания. За да се избегне възможността от настинки, Малко Лъвско куче не трябва никога да се оставя на течения и през студените месеци винаги да се извежда с подходяща дрешка, която да го пази от измръзване. Може да използвате и специални обувки, за да не измръзва мъникът при разходки в снега.

Любопитни факти за Малко Лъвско Куче

Всяка година във Франция се раждат не повече от 100 кутрета от породата Малко Лъвско куче, което я прави доста рядка. Въпреки това цената им не е баснословна - от 300 до 1000 долара. Малко Лъвско куче е много добронамерено и се разбира перфектно с котки и с други домашни любимци. То никога няма да нападне малко дете, дори ако хлапето играе малко грубо с кучето.

Недостатъци на Малко Лъвско Куче

Може би единствен недостатък на Малко Лъвско куче е това, че малкият домашен любимец се страхува да остава сам. Когато е само продължително време, кучето от тази порода може да лае и да вие с часове, за да се опита по този начин да накара стопанина си да се върне по-бързо. За да се избегнат неприятности със съседите, е добре Малко Лъвско куче да има друго куче или поне котка за копмания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest