Испански Мастиф

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Испански Мастиф
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Испанският Мастиф е величествено куче, което е перфектен пазач и верен приятел. Високият ръст и едрото тяло на Испанския Мастиф от векове предизвикват уважение към тази порода кучета, които се отличават с много висок интелект.

История на Испански Мастиф

Испански Мастиф дължи името си на родината си - испанския регион Есстремадур, където тези големи кучета са били отглеждани в качеството си на пазачи. Испански Мастиф произхожда от множество кръстоски - на древнокелтски овчарски кучета, на планински овчарки от Иберия, както и на различни местни породи кучета, които участвали в организирани боеве.

Испански Мастиф се превърнал в най-добрия пазач и най-перфектния помощник на фермерите, благодарение на което спектърът им от задачи за изпълнение започнал да се разширява все повече. Силният и неуморим Испански Мастиф се използвал за лов на едър дивеч, за персонална охрана на по-заможни хора и така постепенно се превърнал в популярна порода, която вече не била известна само с качеството си на пазач на стадата.

Охранителните качества на Испанския Мастиф били увековечени в пиринейски древни писмени документи като невероятно добри охранители. Имало случаи, в които кучетата от породата Испански Мастиф са оставяни със седмици без вода и храна, но не им и хрумвало да нападнат и да изядат някое животно от стадото, което охранявали. Постепенно Испански Мастиф завоювал популярност като домашен любимец и днес е сред предпочитаните породи за тази цел. Испански Мастиф е куче със силно развит интелект, изключителна преданост и добър характер.

Стандарт на Испански Мастиф

Испански Мастиф е едро куче - мъжкарите достигат до 77 сантиметра височина, женските са високи до 69 сантиметра. Тялото на Испански Мастиф е масивно, главата е много едра, с характерните за породата гънки на муцуната. Носът е черен, устните са тъмни, като горната устна почти напълно закрива долната и провисва над нея.

Куче Испански Мастиф

Очите са кафяви, с бадемовидна форма и не много големи. Ушите са средни на размер, с триъгълна форма и са клепнали. Не се препоръчва да се купират ушите на Испански Мастиф. Козината е гъста и къса, по тялото има гънки като по муцуната. Козината на Испански Мастиф е жълтеникава, кафеникава, червеникава или е съчетание от различни цветове. Гръдният кош на кучетата от тази порода е мощен и силен, крайниците са дълги и мускулести.

Грижи за Испански Мастиф

Испански Мастиф ще се чувства най-добре, ако живее на двор, където може да тича. През нощта обаче домашният ви любимец ще иска да спи вътре, и то не заради друго, а защото ще се чувства самотен и изоставен навън. Въпреки гигантския си размер Испански Мастиф е много чувствителен и най-тежко преживява раздялата със стопанина.

Испански Мастиф може да понесе лесно капризите на климата, но трудно ще понесе живота в тесни пространства. Ако решите да отглеждате Испански Мастиф в апартамент, трябва да му осигурите редовни разходки, за да има възможност да изразходва енергията си. Може да разресвате един-два пъти седмично козината на кучето от тази порода с къс гребен или да я минавате с влажна кърпа, за да отстраните излишните косъмчета.

Обучение на Испански Мастиф

Испански Мастиф лесно се поддава на обучение и с лекота възприема и запомня командите на стопанина си. Недопустимо е да се проявява физическо насилие спрямо Испански Мастиф, тъй като тези големи кучета правят всичко възможно, за да угодят на стопанина си и трудно приемат лошите думи и физическите наказания. Добре е обучението на Испански Мастиф да започне когато кученцето е на около 2 месеца и да се провежда първоначално под формата на игра.

Порода Испански Мастиф

Хранене на Испански Мастиф

Можете да храните Испански Мастиф с висококачествени храни за кучета - гранулирани или консервирани, стига те да съдържат достатъчно полезни вещества, необходими за това едро куче. Можете да храните Испански Мастиф и с натурални продукти, но трябва да допълвате менюто му с минерали и витамини, необходими за доброто състояние на козината, костите и мускулите му. Не се препоръчва да давате свинско месо на Испански Мастиф, защото то е прекалено мазно за него.

Добре е да храните Испански Мастиф с телешко, пилешко, заешко, агнешко месо и дивеч. Може да допълвате менюто на кучето от тази порода с твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, попарени овесени ядки, сварен ориз, различни плодове и зеленчуци. Не трябва да давате на Испански Мастиф прясно мляко, прекалено гореща или студена храна, сладки и тестени изделия, пушени меса и риба.

Заболявания на Испански Мастиф

Испански Мастиф е от породите кучета, които не страдат от много генетично обусловени заболявания. Въпреки това тези гиганти могат да имат редица здравословни проблеми. Сред тях са проблеми с очите и ушите, както и тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. Испански Мастиф може да страда от стомашни проблеми, затова трябва да се внимава какво консумира този добродушен гигант.

Любопитни факти за Испански Мастиф

Въпреки че е толкова голям, Испанският Мастиф се грижи като истинска бавачка за малки деца. Можете без притеснение да оставите добродушния гигант с хлапетата, без да имате повод да мислите, че той може да им направи нещо, дори ако играят с него малко по-грубо.

През вековете Испански Мастиф се използвал често за помощ в отглеждането на малки деца, тъй като никой няма да ги закача, ако с тях е такава голяма и внушаваща респект бавачка. Огромното куче се превръща в пале, когато му кажете добра дума. Не забравяйте редовно да хвалите вашия Испански Мастиф и да показвате, че сте доволни от постъпките му - това за него е най-важно. При най-малката похвала от страна на стопанина Испански Мастиф се радва като малко кученце и прави всичко възможно отново и отново да получи одобрение и похвала.

Недостатъци на Испански Мастиф

Сред недостатъците на Мастиф е неговата непохватност. Това едро куче може без да иска да обърне и дори да счупи крехки предмети, затова не създавайте предпоставки за подобни инциденти. Испански Мастиф се отнася с недоверие към непознати и може дори да прояви агресия, ако реши, че стопанинът и семейството му са заплашени от някого.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за Испански Мастиф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest