Miau.bg»Статии»Мъници»Мишки»Декоративно Плъхче

Декоративно Плъхче

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Декоративно Плъхче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Декоративното Плъхче става все по-популярно като домашен любимец, тъй като не изисква нито много място за отглеждането си, нито прекалено много грижи. Декоративното Плъхче е забавно и може да бъде първият любимец на децата или на хора, които не са имали домашен любимец. Той е много предпочитан питомец заедно с морски свинчета, хамстери, чинчили, домашни порчета.

История на Декоративното Плъхче

Смята се, че хората са започнали да отглеждат Плъхчета като домашни любимци преди повече от три хиляди години. Според китайския хороскоп Плъхът е символ на мъдростта и хората, които са родени в годината на Плъха, са надарени с невероятно развит ум.

Още източните народи са започнали да превръщат Плъховете в домашни любимци, защото са били очаровани от техните способности да откриват изхода в заплетени лабиринти, както и от това, че когато се хранят плъховете, могат да държат храната си в предните лапи така, както хората я държат в ръцете си. През последните години декоративното плъхче стана популярен домашен любимец в цял свят.

Външен вид на Декоративното Плъхче

Мъжкото Декоративно Плъхче тежи от 400 до 850 грама, женските тежат от 250 до 500 грама. Декоративните плъхчета не се разделят на породи, а на видове, в зависимост от вида на козината им. Най-разпространени сред видовете декоративни плъхчета са тези с къса гладка козина, която е лъскава и може да бъде с различни цветове, включително и на петна.

Къдравото Декоративно Плъхче, известно като Рекс, е с къса къдрава козина, която е груба на пипане и не е лъскава. Манкс е наименованието на вида Декоративни Плъхчета, които са без опашки. Дабъл Рекс се нарича декоративно плъхче, което има по тялото си участъци с къса къдрава козина като Рекс, но също така има и напълно голи участъци без козина, като при Сфинкс.

Малко Декоративно Плъхче

Декоративно Плъхче Сфинкс - това е животинка, която е напълно гола, без козина, с гладка ярка кожа, която е мека на пипане. Сфинксът може да има малко косъмчета над очите, на прасците и до лапите, както и върху бузите и в долната част на коремчето.

Сатин е наименование за декоративно плъхче с дълга тънка козина, която е като коприна при пипане. Дъмбо или Мики Маус е вид декоративно плъхче, което е с големи кръгли уши или с уши, които имат форма на лале - с остър връх. Сред цветовете козина са популярни сиамският, хималайският - бял със светлокафяви петна на носа, ушите и опашката, а също така сребрист, албинос, шоколадов, син.

Грижи за Декоративното Плъхче

Декоративното Плъхче се държи в специална клетка. Не се препоръчва да се държи в аквариум. Клетката трябва да е просторна, за да може декоративното плъхче да се движи свободно в нея. Добре е ако клетката има няколко етажа, стълбички и аксесоари за игра. В клетката трябва да има къщичка, в която декоративното плъхче да спи. Тъй като декоративното плъхче е изследовател по природа, е добре в клетката му да има различни предмети, с които то да може да си играе. Това може да са корени, въжета, различни парчета плат или други играчки, които може да се намерят в зоомагазините.

За да се чувства добре Декоративното Плъхче, му вземете приятел, за да му е по-весело. В клетката се слага приспособление за пиене на вода и хранилка. Задължително е в клетката да има кутия, която да се използва като тоалетна от декоративното плъхче. Клетката на декоративното плъхче трябва да е постлана със специални стърготини или друг подходящ материал, който се продава в зоомагазините. Клетката трябва да е далече както от топлина, така и от течение. И теченията, и прегряването са смъртоносни за декоративното плъхче.

Много от декоративните плъхчета обичат водата, затова може да сложите в клетката съд с вода, в който животинката да се къпе. Съдът не трябва да е твърде дълбок, за да не се удави декоративното плъхче в него.

Клетката на Декоративното Плъхче трябва да се почиства всеки ден, като стърготините се сменят, тоалетната се почиства, поилките и хранилките се изчистват и се зареждат наново. При добро почистване на клетката миризмата на декоративното плъхче не се усеща. В клетката на декоративното плъхче трябва да има твърди клончета, за да може то да точи зъбите си, за да не прораснат.

Обучение на Декоративното Плъхче

Декоративното Плъхче е много умно животно въпреки малкия си размер. То има много силно развит интелект. То се ориентира добре в пространството и лесно се поддава на дресировка. Естествено, декоративното плъхче може да изпълнява само много лесни и елементарни команди.

Декоративно Плъхче

Декоративното плъхче лесно може да бъде научено да седи в скута на стопанина си, както и в дланите му, и да се храни там. Декоративното плъхче лесно се научава да седи кротко и в това отношение прилича на котка, тъй като винаги е готово да прекара часове в скута на стопанина си. С времето можете да научите декоративното плъхче да спи в ръкава ви, което е любимо място за криене на тези малки животинки.

Хранене на Декоративното Плъхче

Животното може да се храни с готови храни за плъхчета от зоомагазините, както и с натурални продукти. Добре е в менюто на декоративното плъхче да има продукти от растителен и животински произход, а също така витамини и минерали. За храна на декоративното плъхче са подходящи твърдо сварени яйца, покълнала пшеница, овесени ядки, извара, сварено и нарязано на ситно месо, ръж, овес, просо, домашен хляб, домашен кашкавал, плодове. Месото, изварата, яйцата и други продукти от животински произход се дават не по-често от два пъти седмично. В клетката трябва да има малко сол, която е необходима за декоративното плъхче.

Заболявания при Декоративното Плъхче

Декоративното Плъхче не страда от генетично обусловени заболявания, каквито се срещат при много породи кучета и котки например, но лесно настива, затова много трябва да го пазите. През студените месеци е добре Декоративното Плъхче да е в затоплени помещения, но трябва да се внимава да не му е прекалено топло. Декоративното Плъхче може да има проблеми с очите, затова редовно ги проверявайте, тъй като могат да се развият сериозни инфекции.

Любопитни факти за Декоративно Плъхче

За домашен любимец е препоръчително да си вземете мъжко декоративно плъхче. Мъжкарите са по-спокойни, докато женските постоянно са в движение и са нервни. Средната продължителност на живота на декоративното плъхче е 3 години. Много рядко декоративното плъхче може да живее до 5 години. Най-голямата продължителност на живот на декоративно плъхче е 7 години, но това е единственото изключение. Препоръчва се да вземете декоративно плъхче, когато то е още малко, на около два или три месеца. Така лесно ще свикне с вас.

Недостатъци на декоративното плъхче

Не трябва да се забравя, че декоративното плъхче все пак е гризач. Ако бъде изпуснато, то може да прегризе кабели или да нанесе сериозни щети върху интериора на жилището. Декоративното плъхче би могло да ухапе стопанина си или някой друг, ако се изплаши. В такива случаи се препоръчва да се посети ветеринарен лекар, дори Декоративното Плъхче да е ваксинирано и обезпаразитено.

Не забравяйте, че декоративното плъхче е активно предимно през нощта. Ако клетката с любимеца ви се намира в спалнята ви, ще ви е много трудно да заспите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest