miau.bg»Статии»Живини»Откриха защо крокодилът спи с едно отворено око

Откриха защо крокодилът спи с едно отворено око

Пламена M.Пламена M.
Джедай
546102
Крокодил
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Учени откриха защо крокодилите спят с едно отворено око. Оказва се, че по този начин следят за потенциална опасност.

До момента битуваше хипотезата, че крокодилът е винаги нащрек, дори докато спи. Австралийски биолози са доказали достоверността на това чрез опит с доброволци.

Смелчаците, които са се престрашили да участват в експеримента, били затворени в едно помещение с малък крокодил. Учените използвали бебета-крокодили, тъй като възрастните са непредвидими и можело да има фатални последици.

Когато спял, едното око на крокодила все пак било отворено и винаги насочено към човека. Дори когато той напуснел стаята, влечугото продължавало да наблюдава вратата. Аналогична била реакцията му, когато в стаята бил пуснат друг крокодил.

Опитът доказва, че крокодилите винаги са нащрек и наблюдават за източници на потенциална опасност. Подобно поведение показват и птиците. Други животни, като делфините и моржовете пък, спят с едно отворено око, за да не се отклонят от групата.

Опасен Крокодил

Установено е, че при всички животни, които спят с отворено око, по време на сън работи едно от мозъчните полукълба. Учените планират да проверят дали това важи и за крокодилите, като направят електроенцефалограма и сравнят интензивността за двете полукълба по време на сън.

През последните години бе установено, че хората и земните бозайници, при които и двете полукълба спират да действат по време на сън, са изключение в природата.

Предполага се, че още при формирането им, всички влечуги и птици са спели, както и днес – с едно работещо полукълбо. Морските бозайници обаче са се формирали по коренно различен начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest