miau.bg»Статии»Живини»Домашен таралеж посети зъболекаря

Домашен таралеж посети зъболекаря

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54895
Таралеж
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Таралеж от Челябинск може да е пример за всички, които ги е страх от зъболекар. Преди месец на смелата животинка ѝ бяха извадени цели 20 зъба.

5-годишният таралеж бил отглеждан в домашни условия. Те го открили като съвсем малък и решили да го приютят в дома си. Именно това е станало причина за развалянето на зъбите му, коментира известният ветеринар и зоозащитник Карен Даллакян.

Това е неестествена за него среда. В подобни условия той няма възможност да гризе. Домашното отглеждане не предлага на хищно животно да дъвче и гризе, което прави в естествената си среда. Поставен в подобни условия то не тренира зъбите си и само гълта.

Стопаните на таралежа забелязали, че той отказва грубата храна, а от устата му тече кървава слюнка. Те го завели при прочутият ветеринар, който установил, че повечето му зъби са развалени.

Домашен Таралеж

Единственият вариант бил те да бъдат отстранени. Даллакян поставил анестезия на животното, която го упоила за около час. През това време той успял да извади 20 развалени зъба от устата на таралежа.

След процедурата таралежът останал само с три кътни зъба и един резец. Собственикът му го отнесъл у дома, където той похапнал и се отдал на заслужена почивка. Докторът предрича пълното възстановяване на животното, тъй като дивите животни по принцип имат изключително добра имунна система.

Повечето зоозащитници са против отглеждането на таралежи у дома, въпреки че в плен и при правилни грижи те живеят по-дълго, именно поради риска от поява на подобни проблеми. Според тях мястото на горското животно е именно в гората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest