miau.bg»Статии»Живини»Ужас! Намериха труп на кафява мечка край Смолян

Ужас! Намериха труп на кафява мечка край Смолян

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
кафява мечка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Безжизненото тяло на кафява мечка е било намерено в местността Варадски дол край село Киселчово, община Смолян. Сигналът в Регионална инспекция по околната среда и водите е подаден на 13-ти октомври от шефа на ТП ДГС-Смилян.

След като са получили обезпокоителната информация, специалистите от РИОСВ са се заели със случая. Те са установили, че трупът принадлежи на женска мечка. Тялото е било в напреднал стадий на разлагане.

Специалистите съобщават, че около трупа не са открити следи, подсказващи за борба на животното с човек или друг звяр. По черепа на мечката също няма подобни белези. Мястото, на което е намерен разлагащият се труп, е огледано за следи от огнестрелни оръжия, но такива не са намерени.

Това е причина да се смята, че смъртта на животното не е била насилствено причинена. Разбира се, тепърва ще стане ясно дали наистина е така.

Случаят е подаден на Окръжна прокуратура-Смолян, където ще бъде разнищено дали бракониери имат пръст в смъртта на горския обитател.

Природозащитници припомнят, че кафявите мечки са защитен вид у нас. Те обитават Старопланинския и Рило-Родопския масив и живеят около тридесет години.

Могат да се видят в горски местности, където се движат най-често самостоятелно. В миналото много от пещерите у нас са били убежища на мецани, но заради силното намаляване на популацията им, днес те са опразнени.

Кафявите мечки имат богато меню. Хранят се с корени, треви, жълъди, ябълки, дини, круши, малини, сливи и други горски плодове. Понякога похапват и мравки. През летните дни представителите на вида прекарват повече време в хранене, тъй като се нуждаят от обилна закуска.

Масата на възрастна мецана може да достигне до 350 килограма. На пръв поглед кафявата мечка не изглежда опасна, но много бързо може да се ядоса и разяри. Понякога убива дребни животни, а по-рядко и хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest