miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Да си осиновим или да си купим куче?

Да си осиновим или да си купим куче?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
546103
Кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучето е най-добрият приятел на човека. То ни прави по-добри и по-човечни. Когато решим да се сдобием с този сладък домашен любимец обаче, се сблъскваме с въпроса дали да си осиновим или да си купим куче.

Всъщност в първия момент почти никой не се сеща за осиновяването като възможност. Свикнали сме да купуваме всичко, дори и живите същества. А реално има толкова много причини да осиновите куче.

Кучетата от приют не са породисти. Все по-често медиите отразяват как известни личности като Чарлийз Терон и Рейчъл Билсън осиновяват непородисти кучета. Това се прави както от солидарност, така и за пример.

Т.нар. кучета улична превъзходна всъщност имат немалко предимства пред породистите. Така например при тях рискът от генетично предавани болести е в пъти по-малък от този при класните.

Осиновявайки куче, вие спасявате неговия живот. Битува мнението, че тези изхвърлени на улицата кучета са озлобени, но това не е така. Те са живели с хора и са привързани към тях. И не са разбрали причината да се озоват на улицата.

Ако все пак държите на породата, има много сайтове, в които стопани подаряват своите любимци поради някаква причина. От друга страна, винаги ще се намери поне едно изоставено хъски например, което търси своя нов стопанин, чакайки в близкия приют.

Осиновяване на куче

Преди да решите да осиновите домашен любимец обаче, се замислете дали сте готови да го направите част от семейството и да му отделите необходимите грижи. По-голямата част от кучетата, които виждаме всеки ден по улиците, са имали стопанин, който ги е изхвърлил на улицата, защото му е омръзнало да гледа и храни невинното същество. Веднъж попаднало на улицата, животното бива прибирано в приют и в последствие – умъртвявано.

Кучетата в приютите за осиновяване не са негодни или втора употреба, просто защото някой е решил да ги изостави. Дайте им шанс - там някъде има хиляди животни, които чакат да бъдат осиновени.

Когато решите да закупите куче от зоомагазин, се сблъсквате очи в очи с т.нар. бизнес аквариум. Схемата е следната – в цял свят има ферми за разплод на кучета. Женските се оплождат и размножават постоянно, като по този начин доживяват до максимум три годишна възраст. По-голямата част от малките умират, докато стигнат до витрините на магазина.

Тези, които стигнат дотам, са неваксинирани и необезпаразитени и имат на разположение едва месец, преди да бъдат изхвърлени. Ако никой не ги поиска, те остават на улицата. Много от тях се връщат пред магазина, тъй като вече го мислят за свой дом. Това е бизнес за милиони, който процъфтява на гърба на безброй животи.

Търсите ли си верен другар? Вижте тези обяви за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest