miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Персийска котка вкъщи

Отглеждане на Персийска котка вкъщи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
546103
Персийска котка

Персийската котка е една от най-царствените котки изобщо. Тази пухкава писана с достолепна походка е едно от най-милите и гальовни животни, което може да отглеждате в дома си.

Породата персийски котки е и една от най-старите, съществували някога. Данни за нея има от 17-ти век, когато се предполага, че е изнесена тайно от Персия, днешен Иран, и е пренесена в Европа. Породата е смятана за една от най-изящните и красиви и оттогава до днес се радва на завидни грижи и внимание. Много от експертите са на мнение, че персийската котка, която познаваме днес, е пряк наследник на Фелис Либика - африканските диви котки, които и до днес могат да бъдат срещнати в Азия и Африка.

Отглеждане на персийска котка в къща

От хилядолетия персийките се отглеждат с особено внимание. Те не биха оцелели и ден навън. Поради това, ако сте в къща, то имайте предвид, че персийката не само ще седи вътре, но и ще приватизира най-удобното и топло място в нея. Много внимавайте да не излиза неконтролирано навън, защото никога не е имала допир с подобна натурална среда.

Отглеждане на персийска котка в апартамент

Апартаментът е перфектното място за отглеждане на персийска котка. Единствения недостатък са топките косми, които тя остава след себе си. Гъстата и дълга козина на персийската котка изисква ежедневна поддръжка. Тя се разресва всеки ден. Някои стопани предпочитат да подстрижат любимеца с т.нар. лъвска прическа, която задължително се прави при добър грууминг специалист.

В къща или в апартамент отглеждането на персийска котка у дома е много удобно и приятно занятие. Тези животни създават една непринудена и спокойна атмосфера.

Въпреки всичко грижата за персийската котка изисква немалко усилия. Ако сте подстригали козината на персийката или сте избрали просто да я почиствате редовно от диваните, идва къпането. Добре е животинката да свикне от малка. В противен случай ще ви се наложи да използвате сухи шампоани под формата на пудра, които да заместят обикновеното къпането на персийката.

Храненето на персийката е от особено значение за цялостното ѝ здраве. Малките котенца се хранят 3-4 пъти дневно с пълноценна храна. При възрастните тя трябва да е съобразена с индивидуалните нужни на котката. Във всеки случай е необходимо да има прясна вода по всяко едно време. При възрастните котки загубата на апетит не е притеснителна, освен ако не продължава с дни.

Персийки

Персийска котка и други домашни любимци

Персийката е игрива, докато не ѝ писне или не я домързи много. Разбира се перфектно с други животни, независимо дали са котки или кучета. Смята се за един от перфектните домашни любимци.

Персийска котка и дете

Персийките са едни от най-любвеобилните и изпълнени с доверие към стопаните си животни. Обичайно си избира един член от семейството, когото гледат с обожание в очите и ходят по петите му. Характерна тяхна черта е, че обичат да си играят с деца. За разлика от други котки, персийката никога няма да ги одраска, дори да са много буйни и палави. Когато не харесва нещо, тя просто се отдръпва на избрано от нея място.

Както всяка котка, така и характерът на персийката е изявен. За разлика от повечето двойки, ролята при тази порода като че ли са разменени. Мъжкият персиец е по-нежният и любвеобилен, докато женската е по-своенравна и понякога може да покаже характер, но никога агресия.

Търсите ли си такъв пухкав другар? Вижте тези обяви и цени за персийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest