Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Какъв папагал да си изберем?

Какъв папагал да си изберем?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Корела

Ако искате да се сдобиете с екзотичен домашен любимец, то правилният избор за вас във всеки случай е папагалът. Това е един екстравагантен избор, който изисква познания относно видовете папагали. Преди да пристъпите към закупуване на папагал се уверете, че той е подходящ за вас. Съобразете се с изискванията му към отглеждането, както и времето, с което разполагате.

В природата се срещат много видове папагали. Подходящи за отглеждане в домашни условия са:

Корела. Известнa още като нимфа, тази птица има една отличителна черта - гребенът. Когато е уплашена или развълнувана той се изправя вертикално. Обикновено опашките на корелите стигат дължина наполовина на тялото им. Порастват до 33 см и живеят 15-20 години в клетка.

Вълнист папагал. Един от най-красивите представители на птичия свят, тези папагали са предпочитани любимци, най-вече заради своето пъстроцветие и невероятни имитаторски способности. Достигат до 18 см дължина. Обикновено тялото е светлозелено или светлосиньо, а перата са покрити с черни ивици.

Вълнист папагал

Жако. Този вид папагали е почти изчезнал. Отглежда се самостоятелно в клетка. Обикновено е обагрен в сиво. Кралският жако е с бяло оперение около очите, черен клюн и червена опашка. Той вид е сред петте най-добри имитатори на човешка реч. Достига до 33 см дължина.

Пъстра розела. Те са обагрени в много и най-различни цветове. Умни са и могат да бъдат научени да свирукат богат репертоар от мелодии и дори могат да научат да произнасят по няколко думи или дори - изрази. При отглеждането им се подгответе за много игри. Папагалите от тип розела изискват непрестанна умствена стимулация и доста грижи, докато се адаптират към живота в клетка.

Сред останалите, подходящи за домашно отглеждане папагали, място намират още видовете амазона, какаду, ара и сенегалски папагал.

Ара

Един от най-често задаваните въпроси е дали всички папагали говорят. Истината е, че всички видове папагали имат заложби да възпроизвеждат думи и звуци, подобни на човешките. Но дали дадена птица ще проговори, това зависи само и единствено от нейната индивидуалност. Способността е различно проявена при различните видове, като най-слаба е при породата корела.

Те произвеждат високочестотни и твърде фалцетни звуци и дори и да говорят, то на хората е трудно да ги чуят, тъй като тези звуци не могат да бъдат разпознати като човешка реч. Това обаче не пречи на техните почитатели. Корела е един от най-често желаните папагали за домашен любимец.

Вълнистите папагали и папагалите жако са най-добрите във възпроизводството на човешка реч. Дори при тях обаче, проговарянето е строго индивидуално. Колкото повече грижи полагате за тях, толкова тази вероятност е по-голяма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest