miau.bg»Статии»Живини»Жирафите издават тайнствени звуци

Жирафите издават тайнствени звуци

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k746
Жираф
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Жирафът е едър тревопасен бозайник, които се отличава с изключително издължения си врат и едрото си тяло. Жирафите обитават свободно сухите савани на Африка, но могат да бъдат видени в зоологически градини на други места по света. Именно при едни такива животни учени се натъкнали на нещо изключително любопитно.

Изследователите открили, че жирафите в зоологическите градини в Берлин, Копенхаген и Виена издават мистериозни звуци, които до този момент били непознати за науката.

Сигналите се появявали късно през нощта, докато в зоологическата градина липсвали посетители, предава Лайв сайънс.

За целите на своето изследване експертите направили записи, дълги почти хиляда часа, като чрез тях те целели да проследят поведението на жирафи от три европейски зоопарка. В хода на работата те засекли нискочестотни вокализации, имащи богата структура и различна продължителност.

Още по-интересното за учените е, че животните издават такива причудливи звуци само нощно време, когато около тях не щъкат посетителите на зоологическата градина. Изследователите описват тези шумове като скърцане на кораб.

За жалост на този етап експертите не могат да кажат със сигурност какво кара дълговратите създания да издават подобни интересни шумове.

Жирафи

Освен това, докато са траели записите, не е заснемано видео, така че не става ясно какво точно са правели животните в този момент.

Предполага се, че по този начин те комуникират помежду си. Все пак идеята се нуждае от още щателни изследвания, за да бъде доказана.

По отношение на комуникацията между жирафите специалистите знаят твърде малко. Те са открили, че понякога индивиди от вида издават звуци, подобни на ръмжене или сумтене, но тяхното предназначение също не е напълно ясно.

Експертите са на мнение, че причината жирафите да не са особено „приказливи“ е техният дълъг врат.

Възможно е обаче жирафите да произвеждат инфразвуци, които недоловими за човешкия слух. Дали това е така тепърва ще стане ясно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest