miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Испанска Хрътка Ибиса
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Испанска Хрътка Ибиса, известна и като Поденко Ибиценко, е ловно куче, което е популярно и като перфектен домашен любимец. Въпреки добре развития си ловен инстинкт Испанската Хрътка Ибиса се разбира добре с други видове домашни любимци.

История на Испанска Хрътка Ибиса

Смята се, че прародителите на Испанска Хрътка Ибиса са живеели в Древен Египет, където са се използвали за лов. Нашийниците на Испанска Хрътка Ибиса, открити по време на разкопки на гробници на фараони в Египет, свидетелстват за древността на тази порода. Смята се, че породата е на около 4000 години. През вековете Испанска Хрътка Ибиса не е променила външния си вид. Има вероятност Испанска Хрътка Ибиса да е попаднала от Египет в Испания благодарение на финикийски търговци. Испанска Хрътка Ибиса е разпространена на Балеарските острови, заради което е била наричана известно време Балеарско куче. Кучето от тази порода от векове обитава островите Майорка, Ибиса, Минорка и е известно като Ксарнело, Майоркваис, Чарнекви. Те се срещат и във Франция.

Кучетата от тази порода от векове се използват за два вида лов - по следа и за преследване при видимост на дивеча. Интересен факт е, че първоначално Испанска Хрътка Ибиса била наречена Фараоново куче и от 1963 до 1977 година породата била известна с това име. След като английските кинолози кръстили така куче, разпространено на остров Малта и което много прилича на Испанска Хрътка Ибиса, името на кучето от Балеарските острови било сменено. От Фараоново куче то било прекръстено на Испанска Хрътка Ибиса. В САЩ породата предизвикала голям интерес. През 1989 година бил одобрен стандартът на породата Испанска Хрътка Ибиса.

Стандарт на Испанска Хрътка Ибиса

Височината на Испанска Хрътка Ибиса варира от 56 до 74 сантиметра, теглото е в границите на 19-25 килограма. Кучето от тази порода е стройно, но в същото време силно. Торсът на Испанска Хрътка Ибиса е леко издължен. Крайниците са силни и дълги. Главата е дълга и изящна, стеснява се към муцуната. Очите са златисто кехлибарени. Ушите са изправени и доста големи. Козината на Испанска Хрътка Ибиса може да е къса и мека или по-дълга и стърчаща нагоре, при това доста груба на пипане.

Козината на кучето от тази порода е бяла, червеникаво кафява или рижава. Допустимо е козината да е двуцветна - бяло с рижаво или рижаво с пясъчно. Кучетата от породата Испанска Хрътка Ибиса с груба козина имат мустаци и брада и повече козина по опашката и крайниците. Шията на Испанска Хрътка Ибиса е издължена. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Опашката е дълга и тънка. Ноктите на лапите са бели. Носът на Испанска Хрътка Ибиса е с цвета на козината. Черният нос се смята за недостатък.

Порода Испанска Хрътка Ибиса

Грижи за Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса има нужда от възможност да изразходва енергията си. Добре е, ако кучето от тази порода се разхожда дълго, и от време на време се пуска да потича на воля, най-добре в гора. Испанска Хрътка Ибиса ще се чувства добре, ако се използва за лов. Не се препоръчва да разхождате куче от породата Испанска Хрътка Ибиса в града без повод, тъй като то може да избяга, за да преследва някое животно, защото ловният му инстинкт е много силен. Освен това за Испанска Хрътка Ибиса е въпрос на чест след като подгони животно, да го хване и да го донесе на стопанина си като трофей. Козината на Испанска Хрътка Ибиса не изисква особено големи грижи. Достатъчно е тя да се разресва с гребен или четка два пъти седмично или да се минава с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета.

Обучение на Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса е умно куче и лесно разбира какво се иска от нея. Тя обаче може да не изпълни веднага командите, които и се дават, и да обмисли дали в момента е добре да го направи или не. Затова трябва да се прояви повече търпение по време на обучението на Испанска Хрътка Ибиса. Кучето от тази порода няма да търпи грубо отношение при неизпълнение на командата и може да се откаже завинаги от процеса на обучение. Но ако с нея се работи спокойно, но категорично, тя ще се превърне в изпълнителна и послушна. Вродената интелигентност и схватливост на Испанска Хрътка Ибиса ѝ осигуряват често първи места в състезания по аджилити - кучешки надпревари с препятствия.

Хранене на Испанска Хрътка Ибиса

Може да храните Испанска Хрътка Ибиса с консерви от висок клас или с натурални продукти. Не се препоръчва храненето на Испанска Хрътка Ибиса предимно със суха храна, но от време на време може да ѝ се дава, стига да е висококачествена, за да осигури на това активно куче необходимите вещества за поддържане на добра мускулатура и тонус. Препоръчва се кучето от тази порода да се храни с полутечна храна, за да я усвоява най-бързо. Ако решите да храните Испанска Хрътка Ибиса с натурални продукти, добавяйте витамини и минерали в менюто ѝ.

Кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз, попарени овесени ядки и различни видове зеленчуци и плодове могат да допълнят менюто на Испанска Хрътка Ибиса. Кучето от тази порода трябва да се храни с пилешко и пуешко месо, агнешко и заешко месо, както и с телешко месо и с дивеч. Не се препоръчва да давате свинско и овнешко месо на кучетата от тази порода, както и тестени и захарни изделия, пикантни и солени храни, пържени и мазни храни. Може да давате на Испанска Хрътка Ибиса риба веднъж или два пъти седмично, стига да е термично обработена и обезкостена. Прясното мляко също не се препоръчва за кучетата от тази порода.

Заболявания на Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса не страда от генетично обусловени заболявания. Но въпреки това тя е склонна към лесни травми на лапите, които изискват помощ от ветеринар. Освен това заради лошият терморегулационен механизъм на организма на кучетата от тази порода те страдат по време на студ и на горещини. Много рядко се случва представител на породата Испанска Хрътка Ибиса да страда от вродена глухота. Не се препоръчва да разрешавате на кучето от тази порода да се движи активно, ако се е нахранило обилно. То трябва да почине поне два часа, защото при активни движения на пълен стомах е възможно да се получи превъртане на стомаха. Това често завършва фатално за животното.

Куче Испанска Хрътка Ибиса

Любопитни факти за Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса се използва за лов в гориста местност. Кучето от тази порода е издържливо и много бързо. То може да скача много добре, като по този начин настига дивеча много бързо. Испанска Хрътка Ибиса може да прави много големи скокове на височина, и то без да се засили.

Испанска Хрътка Ибиса е куче, което самостоятелно взима решения. То често проявява агресия към други кучета и е недоверчиво към непознати.

Козината на Испанска Хрътка Ибиса не предизвиква алергия, това е куче от така наречените хипоалергенни породи.

Кучето от порода Испанска Хрътка Ибиса много обича деца и е много верен компаньон на всички членове на семейството, с което живее. Тя е със спокоен темперамент, но имат силно изразено чувство за собствено достойнство.

Испанска Хрътка Ибиса е толкова силно привързана към стопанина си, че ако бъде отделена от него, може да не преживее раздялата.

Недостатъци на Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса трудно може да се сприятели с други домашни животни. Ако става въпрос за куче от същия пол, ще е проблемно да съжителстват заедно, но ако Испанска Хрътка Ибиса е била малко кученце, а другото куче е живяло в дома преди нея, има вероятност да се сприятелят. Испанска Хрътка Ибиса не се разбира с котки.

Ако не получава възможност да изразходва енергията си, Испанска Хрътка Ибиса може да се превърне в нервно и деструктивно куче и да унищожава всичко, което е в близост до силните ѝ челюсти.

Испанска Хрътка Ибиса е много чувствително куче и лесно се обижда, когато се отнасят към него несправедливо. Испанска Хрътка Ибиса до така степен се засяга, че може да се откаже да яде.

Испанска Хрътка Ибиса може да прояви агресия, ако реши, че стопанинът ѝ има нужда от защита. Добре е кучето от тази порода от малко да се социализира, за да се избегнат неприятни ситуации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest